A személyi kölcsön segíthet az esküvői tervek megvalósításában 

Kárdási Adrienn
Kárdási Adrienn
Olvasási idő: 19 perc

A hatályos jogszabályok szerint a házasságkötés illetékmentes, ám ez nem jelenti azt, hogy bárhol és bármikor ingyenesen házasodhattok össze, sőt egy esküvő költségei általában igen magasak. Cikkünkben összegezzük az esküvők és lakodalmak legfontosabb kiadásait, és mutatjuk, mikor segíthet a finanszírozásban egy banki kölcsön.

Polgári esküvő: a házasságkötésért nem kell fizetni, szinte minden másért igen

Házasság akkor jön létre, ha az együtt jelenlévő férfi és nő az anyakönyvvezető előtt személyesen kijelenti, hogy egymással házasságot köt. A házasságot a házassági anyakönyvi kivonat igazolja.

A házasságkötési szándékot a házasulóknak együtt és személyesen kell bejelenteniük bármely anyakönyvvezetőnél. A házasságkötést az anyakönyvvezető csak a házasságkötési szándék bejelentését követő 30 nap utáni időpontra tűzheti ki, mely alól a jegyző felmentést adhat. Az anyakönyvvezető a házasságkötés időpontját a házasulandókkal folytatott egyeztetést követően tűzi ki, ugyanakkor - a speciális esetektől eltekintve - ünnepnapokon és munkaszüneti napokon nem köthető házasság. A házasságkötés szabályairól a kormányhivatalok oldalán olvasható részletes tájékoztató, valamint érdemes utánajárni a házasságkötés helye szerinti önkormányzat helyi szabályainak is.

 • A települési önkormányzat térítésmentesen biztosítja a házasságkötésre alkalmas hivatali helyiséget. Nem ritkán ez a helyiség csak akkora, amelyben a házasulandók, a tanúk és az anyakönyvvezető férnek el. A nagyobb termekért bérleti díjat kérhetnek az önkormányzatok.
 • Külön díjazása lehet annak, ha a hivatalos “esketésen” túl zenével, verssel, ünnepi beszédekkel, dekorációval, koccintással, szülőköszöntéssel emelnétek a ceremónia fényét. Az ezekhez tartozó kellékeket (például virág, pezsgő, egyéb dekoráció) is a jegyespárnak kell fizetnie.
 • A házasság hivatali helyiségen, illetve hivatali munkaidőn kívüli megkötését a jegyző engedélyezheti. A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésben közreműködő anyakönyvvezetőt az önkormányzati rendeletben meghatározott mértékű díjazás illeti meg, mely az adott településtől függ, illetve a hivatali helyiségen kívüli kiszállásért is általában fizetni kell. De vannak olyan önkormányzatok is, amelyek mindezért nem számítanak fel külön díjat.
Esküvői tortafelvágás - szabadtéri eskövő

Egyházi szertartás - templomi esküvő

Az egyházi, templomi esküvő összege településenként, felekezetenként és templomonként is nagyon eltérő szokott lenni. Természetesen a kiválasztott templomhoz tartozó plébánián vagy lelkésznél előre be kell jelentkezni, megbeszélni az időpontot, a szertartást, a dekorációt. Sok esetben az esküvő előtt még kötelező vagy ajánlott jegyesoktatásokat is szerveznek.

Ezek a leggyakoribb költségek a templomi esküvő során:

 • egyházfenntartói hozzájárulás a tárgyévre
 • templomdíszítés, virág
 • lelkész tiszteletdíja 
 • kántor tiszteletdíja
 • egyes, főleg kiemeltebb templomokban külön hozzájárulást kérnek az adott helyszínen történő esküvőért (például Tihanyi Apátság, Szent István Bazilika)

Az esküvő és a lakodalom leggyakoribb költségei

A szertartás költségein túl - amely akár a két tanús házasságkötésnél ingyenes is lehet, de nagyobb létszám és ünnepélyesebb ceremónia esetén többszázezres nagyságrendet is elérhet - még rengeteg olyan költség merül fel az esküvő szervezése során, amely összességében több millió forintba is kerülhet. Ezért a tapasztalt esküvőszervezők a Mennyibe kerül egy esküvő? kérdésre azt szokták válaszolni, hogy bármennyibe! Majd ezután leülnek a párral, és megpróbálják összhangba hozni az elképzeléseiket az anyagi lehetőségeikkel. Azoknak is meg kell tenniük a pénzügyi mozgásterük felmérését, akik saját maguk szervezik az esküvőjüket.

Az esküvői helyszíneknek, cateringnek, ruháknak, ékszereknek, illetve egyéb kellékeknek és szolgáltatásoknak borsos áruk van, hiszen az esküvőjükön általában nem spórolnak az emberek. Ugyanakkor - mint a pénzügyek számos területén - az esküvői költségek esetén is fontos a körültekintés és a tudatos tervezés. De még alapos utánajárás után is szinte biztos, hogy felmerül olyan tétel, amelyre nem gondoltatok. Összegyűjtöttük, milyen költségekre számíthattok átlagosan az esküvő szervezésekor 2024-ben!

A vendégek létszámától független költségek

Ezek a tételek akkor is felmerülnek egy esküvővel kapcsolatban, ha csak néhány vendéget hívtok, így az esküvő fix költségeinek is nevezhetők:

 • karikagyűrű, kísérőgyűrű: kb. 200-600 ezer Ft/2 db
 • menyasszonyi ruha: kb. 100-600 ezer Ft
 • menyecske ruha: kb. 10-100 ezer Ft
 • menyasszonyi cipő: kb. 20-50 ezer Ft
 • vőlegény öltöny+kiegészítők: kb. 200-300 ezer Ft
 • esküvői fodrász, sminkes, kozmetikus, manikűrös: kb. 110-180 ezer Ft (próbamunkákkal)
 • menyasszonyi csokor, koszorúslány virágok, autódísz, dobócsokor: kb. 50-100 ezer Ft
 • esküvői dekoráció: kb. 50-800 ezer Ft
 • esküvői fotós, videós: kb. 250-500 ezer Ft/szolgáltató
 • zenekar, DJ: kb. 150-300 ezer Ft
 • vőfély, ceremóniamester: kb. 200-400 ezer Ft

A sort hosszan folytathatnánk az esküvőhöz szükséges kellékek és szolgáltatások végeláthatatlan sorával. Minden pár és minden esküvő más és más, az árak az elképzelések függvényében alakulnak. Például a kölcsönzői menyasszonyi ruha ára kedvezőbb, mintha a menyasszonyra varrják azt egy elegáns menyasszonyi ruhaszalonban. A menyecskeruha is lehet személyre varratott, de megvásárolható egy fast-fashion ruhaboltban is. Az esküvő szolgáltatók (például fodrász, sminkes, fotós, DJ) díja pedig nagymértékben függ a megrendelt szolgáltatásoktól is.

A vendégek létszámától függő költségek

Helyszín: Az esküvő ára szempontjából nagyon nem mindegy, hogy hány vendéget hívtok meg a lakodalomra, és az sem, hogy hol lesz a nagy esemény helyszíne. Az árak nagymértékben eltérnek, ha például partysátor a kertben, művelődési ház nagyterme, étterem, vagy egy felkapottabb rendezvényközpont,  birtok ad otthont az esküvőtöknek. Érdemes alaposan tájékozódnotok arról, hogy az egyes helyszíneken az ár mit foglal magába, például az éttermekben általában nincs külön bérleti díj, de egy rendezvényház bérleti díjában akár több főre szállás, illetve az esküvői vacsora is benne foglaltatik. 

Esküvői vacsora: Éttermekben, rendezvényházakban sokszor személyenként határoznak meg egy összeget, amelyet felszoroznak a vendégek számával. Ebben általában az étkezés (vendégvárás, vacsora, sütemények, italok, éjféli lakoma) is benne van. Ezzel el is érkeztünk az esküvő költségeinek másik legnagyobb tételéhez, az étkezéshez. 

A lakodalom az ifjú pár ünneplése és a mulatság mellett a meghívottak megvendégeléséről is szól. Ezért a lakodalmi menük általában különlegesebbek és bőségesebbek egy hétköznapi vacsoránál, ennélfogva az áruk is jóval magasabb. A catering árak átlagosan 30-60 ezer forint körül mozognak személyenként, amelyben az ital és süteményfogyasztás is benne lehet. Ugyanakkor sok esetben a catering csak a vacsorára korlátozódik, az italokat és a süteményeket más helyről/szolgáltatótól kell beszerezni. Utóbbiak a kb. 500-1000 forintos szelet árakkal számolva igencsak megnövelhetik a költségeket, de még mindig szokás, hogy a vendégek is tortával, süteménnyel érkeznek a lagziba.  Az italárak terén sem jobb a helyzet, de ha nagykerből tudjátok beszerezni, akkor egy kicsit spórolhattok rajta.

További létszámfüggő tételek:

 • meghívók
 • ültetőkártyák
 • bokréták (általában férfiaknak)
 • esküvői torta
 • süteményboxok (elvitelre)
 • köszönőajándékok

A meghívókat, ültetőkártyákat magatok is kinyomtathatjátok otthon, de nyomdában is elkészítik nektek, illetve partykellék- vagy papírboltokban meg is lehet vásárolni készen. Körülbelül 20-40 ezer forintos költséggel lehet számolni. A bokrétákat általában a menyasszonyi csokorral együtt készítik el, igény szerint a virágokra szánt keretet növeli. Az esküvői torta szeletszámtól, íztől és díszítéstől függően körülbelül 30-150 ezer forint is lehet.  Manapság már nem állnak neki a megmaradt esküvői tortákból, süteményekből pakolni a vendégek távozásakor, hanem előre elkészített süteményboxokat állítanak össze erre a célra. Emellett valamilyen emlékkel is kedveskedik az ifjú házaspár a megjelenteknek, melyet köszönőajándékként kap a násznép (pl. gravírozott bor, egyedi csomagolású kézműves termékek). Ezek ára attól függ, hogy mit és mennyit rendeltek belőle, de a süti és az ajándék összesen kb. 4-5 ezer forint személyenként.

Az esküvőhöz kapcsolódó egyéb opcionális költségek

 • lagzitaxi, busz: Például az esküvő és a lakodalom helyszíne közötti fuvarra, vagy éjszaka a szállásra, ha nem helyben van a rendezvény.
 • szállás: Ára attól függ, hogy hány főre foglaljátok a szállást. Nagyobb rendezvényházakban az ifjú pár és a közvetlen családjuk szállása benne van a bérleti díjban. Sok esetben dilemma, hogy násznép szállását a pár fizesse-e vagy a vendégek saját maguk oldják meg a lakodalom utáni szállásukat, esetleg még éjszaka/hajnalban hazamenjenek.
 • morzsaparty másnap: Egyre elterjedtebb, főleg ha a lagzi helyszínén száll meg a vendégek egy része, hogy az esküvő másnapján még tartanak egy brunchot vagy ebédet. Ugyan általában ezen az alkalmon a vacsoráról megmaradt ételt, édességet szolgálják fel, azért legalább az italfogyasztásra rá kell számolni, ha másnapra is marad néhány vendégetek.
 • nászút: Az esküvő után rendszerint az ifjú pár nászútra indul. Vannak, akik nem rögtön, hanem hetek/hónapok múlva utaznak el a mézeshetekre. A nászút költsége abszolút úticél függő, de ezt a tétel is beleszámíthatjátok az esküvőre szánt költségkeretbe. Sokan csak az esküvő után foglalják le a nászutat, amikor már látják, hogy mekkora keret maradt az utazásra.
Fehér széksorok esküvői dekorral a házasságkötési ceremóniára, hátulról fényképezve.

Mennyibe kerül egy esküvő? Határ a csillagos ég!

Az esküvői költségeknek csak az ifjú pár pénztárcája szab határt. Esküvőszervező szakportálok szerint az esküvő átlagos összköltsége egy 60 fős lakodalom esetében 2-5 millió forint, míg egy 150-160 fősnél 5-10 millió forint. Ezeket az összegeket az egyéni igények, lehetőségek le is csökkenthetik, de a csillagos égig is növelhetik. 

Ugyanakkor az esküvőre általában minden meghívott nászajándékkal érkezik, ami leginkább pénz szokott lenni. Már kevésbé divat háztartási gépeket és lakáskiegészítőket adni ajándékba, de amelyik pár kifejezetten ilyen ajándékokat szeretne, akkor általában kívánságlistát készítenek, és a vendégek a listán szereplő tételek közül választva visznek ajándékot. Megosztó, hogy mekkora értékű ajándékot vagy mennyi pénzt illik adni, ennek íratlan szabályai vannak, de kötelező minimumot nem szokás előírni. A nászajándékba kapott pénz összege általában nem fedezi az esküvőre szánt költségeket, de egy része mindenképpen kifizetődik.

Segíthet a kölcsön az esküvő finanszírozásában?

Még ma is megosztó kérdés, hogy ki fizesse az esküvőt? Mindent az ifjú pár áll, vagy az örömszülők, nagyszülők is beszállnak a költségekbe? Régen, amikor a fiatalok csak a házasságkötés után kezdték a közös életüket, általában a szülők fizették ki az esküvői költségek tetemesebb részét. Ma már ugyanakkor a pár akár évek óta együtt él, közös háztartást vezet, közös kasszát tartanak fenn, sok esetben már gyermeke(ke)t nevelnek. Amikor úgy döntenek, hogy összeházasodnak, általában meg is van az esküvőre szánt anyagi keretük, vagy legalábbis annak egy része.

Ha olyan esküvőt szeretnétek, amely felülmúlja a pénzügyi lehetőségeiteket, akkor érdemes egyrészt mérlegelni, hogy nem lehetne-e olcsóbban kihozni a nagy napot, másrészt pedig ha mindenképpen közös célotok az álomesküvőn ünnepelni szeretteitekkel és barátaitokkal, megnézni a banki kölcsönök feltételeit. Nagyon megosztó kérdés, hogy tényleg olyan fontos-e kölcsönből esküvőt szervezni vagy inkább szerény ceremóniával, de kölcsöntörlesztés nélkül indulni neki a házasságnak. Ezt nektek kettőtöknek kell eldöntenetek. 

A felelős hitelfelvételt a Magyar Nemzeti Bankkal összhangban a money.hu is támogatja. A kölcsönfelvétel célja általában valamilyen - hosszabb-rövidebb idő alatt - megtérülő cél kell legyen, nem pedig az anyagi mozgástereteken túli felelőtlen költekezés. Ezek határait nehéz meghúzni, hiszen ami valakinek életcél, az másnak felesleges pénzkidobásnak tűnhet. Ezért az esküvő kölcsön segítségével való szervezésénél az a legfontosabb, hogy kettőtök közös döntése legyen, illetve mindenképp lényeges, hogy a jövedelmi helyzetetekben ne jelentsen túl nagy terhet a törlesztőrészletek biztonságos fizetése a teljes futamidő alatt. A nászajándékba kapott összegből akár részben vagy egészben előtörleszthetitek a kölcsönt.

Személyi kölcsönök az esküvői kiadásokra

A személyi kölcsönök szabadon felhasználhatóak, így az esküvőtökre is fordíthatjátok a felvett összeget. A bank, ha meg is kérdezi a kölcsönfelvétel célját, de nem “szól bele”, és nem is kell számlákkal igazolnotok a pénz elköltését. A személyi kölcsön összege pár nap alatt a bankszámlátokon lehet, ha hitelképesek vagytok, és a jövedelmetek megfelelő a bank számára a kölcsön törlesztéséhez.

Érdemes a kölcsön összegét is jól meghatározni, lehetőleg már azután, hogy tájékozódtatok az esküvő legköltségesebb paramétereiről (pl. helyszín, étkezés, ruhák, gyűrű). A hitel segítségével való finanszírozásnál különösen fontos, hogy kerüljétek el a felesleges költségeket, illetve szűrjétek ki a túlárazott szolgáltatásokat, kellékeket. 

Ekkora havi törlesztőrészlettel vehettek fel személyi kölcsönt

Kölcsön összege1 millió forint3 millió forint5 millió forint
Futamidő3 év5 év5 év
Kamat 12,29%11,79%11,75%
THM13,2%12,63%12,59%
Havi törlesztőrészlet33.435 Ft66.663 Ft111.003 Ft
Teljes visszafizetendő összeg1.203.652 Ft3.999.795 Ft6.660.182 Ft

A táblázatban a money.hu személyikölcsön-kalkulátora szerint 2024. március 11-én az adott összegre nézve a legalacsonyabb törlesztőrészletű személyi kölcsönök szerepelnek, 500 ezer forint havi jövedelem mellett.

A fenti néhány példa csak útmutatás, természetesen a számotokra szükséges kölcsönösszeget és futamidőt választhatjátok a kalkulátor segítségével. Ugyanakkor fontos az összehasonlítás, hiszen ahogyan az esküvői szolgáltatóknál, a bankok személyi kölcsön ajánlatai között is jelentős eltérések vannak. Például a táblázatban szereplő 1 millió forintos kölcsön törlesztője egy drágább kölcsönnél a 40 ezer forintot is meghaladhatja, és a teljes visszafizetendő összeg emiatt több mint 200 ezer forinttal is nőhet. Körültekintő választással tehát mind a kölcsön, mind pedig az esküvő olyan lehet, amilyet szeretnétek.

7+1 bónusz tipp az esküvő költségeinek optimalizálásához

 1. Amit lehet, oldjatok meg saját magatok, vagy segítséggel! 

Jellemzően ilyen a dekoráció, a meghívók, ültetőkártyák, terítés, de akár süteményeket is készíthettek, ebben anyukák, nagymamák szívesen segítenek. Ugyanakkor járjatok utána, hogy a rendezvényhelyszínre be lehet-e vinni házilag készített ételeket, süteményeket.

 1. Álomszép menyasszonyi ruhát lehet vásárolni másodkézből is!

A menyasszonyi ruha jellemzően csak az esküvő napján (esetleg még fotózáskor) van a menyasszonyon, így tisztíttatás/tisztítás után általában hibátlanul kerül a szekrény mélyére. Ugyanakkor sokan vannak, akik egyedileg készített menyasszonyi ruhájukat bizonyos idő elteltével inkább értékesítik. Egyedi darabokat is ki lehet fogni, jóval kedvezőbb áron, mintha újonnan vásárolnátok, nézzetek körül. Ha nem fontos a kifejezetten menyasszonyi ruha, számos ruhaüzlet kínál fehér/törtfehér színű estélyi ruhákat, általában a menyasszonyi ruhák árának töredékéért.

 1. Kezdjétek el időben a szervezést!

Az ár-érték arányban legjobb helyszíneknek, szolgáltatóknak hamar betelik a naptáruk, ezért érdemes időben lefoglalni, amit szeretnétek.

 1. Keressetek alternatív dátumokat!

Ha nincs kitűzött napotok (évforduló, születésnap) az esküvőre, akkor érdemes utánanézni, hogy olcsóbb-e egy főszezonon kívüli időpontban a helyszín. Az esküvő napja általában szombat, de manapság nem ritkák a hétköznapi esküvők sem.

 1. Azokat hívjátok meg, akikkel együtt szeretnétek tölteni életetek nagy napját!

Sokszor családi nyomásra olyan rokonok is részt vesznek az esküvőn, akikkel már a fiatalok nem is tartják a kapcsolatot. Ha 30 ezer forint költséggel számolunk vendégenként, akkor a vendéglista szűkítésével jelentős összeget megspórolhattok.

 1. Kell-e esküvőszervezőre, ceremóniamesterre, vőfélyre költeni?

Ha egyébként kiváló szervezők vagytok, vagy van segítségetekre barát, rokon, aki kezébe veszi a szervezői feladatokat, akkor spórolhattok a szervezőn, ugyanakkor ha esküvőszervezőt kértek fel, az ő tapasztalatának, kapcsolatainak segítségével jelentős összegeket spórolhat nektek. A ceremóniamester is sok terhet vehet le a vállaltokról a nagy napon, ugyanakkor a szerepe kifejezetten az esküvő jellegétől függ.

 1. Minden esküvői költés közös döntés legyen, a hitelfelvétel is!

Nem indul jól a házasság, ha az egyik fél Hollywood-i álomesküvőben gondolkodik,  másiknak pedig megfelelne a két tanú+anyakönvvezető is. Kompromisszumra ebben is szükségetek lesz. Később egy esetleges (akár anyagi) nézeteltérésnél könnyen felszínre kerülhet a pénzkidobásnak vélt esküvői költségek felemlegetése. Ha kölcsönből finanszírozzátok az esküvőt, arra is gondoljatok, hogy a havi törlesztőrészletet még pár év múlva is fizetnetek kell, amikor a mézeshetek elmúlnak, és esetleg egy kedvezőtlenebb anyagi helyzetbe is kerülhettek (például gyermek születésekor a gyermekkel otthon lévő szülő jövedelme átmenetileg csökkenhet).

7+1. Esküvő finanszírozása Babaváró hitel segítségével

Sok pár már az esküvő előtt összeköltözik, sőt évek óta együtt élnek, esetleg már gyermekük is van, amikor elszánják magukat a házasságkötésre. Gyakori, hogy polgári esküvő keretében összeházasodnak, és csak hónapokkal, évekkel utána tartanak lakodalmat. Ebben az esetben a Babaváró hitel is segíthet a lagzi finanszírozásában. Ugyanakkor a Babaváró hitelre csak házastársak jogosultak, tehát azt mindenképpen csak a polgári esküvő megtartása után lehet igényelni, és legalább egy gyermeket is kell vállalni ahhoz, hogy a kölcsön kamatmentes legyen. A maximálisan 11 millió forintos Babavárót tetszőleges célra fordíthatjátok. 

chatsimple