Támogatások kétgyermekes családoknak 2024-ben

Kárdási Adrienn
Kárdási Adrienn
Olvasási idő: 6 perc

Összefoglalónkban bemutatjuk azokat a legjellemzőbb támogatásokat és kedvezményeket, amelyeket kétgyermekes családok vehetnek igénybe.

Kétgyermekes család

Otthonteremtési támogatások 2 gyermekkel

A saját otthon megvásárlását, és/vagy annak korszerűsítését, felújítását elősegítő támogatások, kedvezmények kétgyermekes családoknak:

Támogatás/kedvezmény neveÖsszege 2 gyermek eseténFőbb jellemzői
Falusi CSOKhasznált ingatlan vásárlás és egyidejű korszerűsítés/bővítés: 4.000.000 Ft, meglévő ingatlan korszerűsítése/bővítése: 2.000.000 Ft, új ház építés/vásárlás: 4.000.000 FtA falusi CSOK alapvető feltételeit falusi csok oldalunkon is megtalálod.
A Falusi CSOK mellé is igényelhető kedvezményes kamattámogatott hitel CSOK-hitel maximum 10.000.000 Ft, VAGY a CSOK Plusz hitel, amely 2 gyermekre (2 vállalt vagy 1 meglévő 1 vállalt) maximum 30 millió Ft.
Kedvezményes kamattámogatott lakáshitel (CSOK-hitel)maximum 10.000.000 FtA többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatását akkor tudod igénybe venni, ha a bank a saját szabályai szerint hitelképesnek minősít.
CSOK Plusz maximum 30.000.000 Ft (csak gyermekvállalással)Kedvezményes kamatozású lakáscélú hitel, melyne alapfeltétele a gyermekvállalás és a hitelképesség. Első vállalt gyermek után 1 éves törlesztés szüneteltetés, második vállalt gyermek után 10.000.000 Ft elengedés a fennálló tőketartozásból. A CSOK Plusz program részletes feltételeit CSOK Plusz oldalunkon találod meg.
ÁFA-visszatérítés preferált kistelepülésekenAz ÁFA visszatérítés 2024-ben is igényelhető, de csak a falusi CSOK-os kistelepüléseken.Érdemes tisztában lenni az ÁFA-visszatérítés szabályaival.
Illetékkedvezmény falusi csokkal, CSOK PlusszalAz illeték általános mértéke az ingatlan értékének 4%-a. Ezt nem kell megfizetned, így azt a pénzt (amely millós összeg is lehet) megspórolhatod.Ha CSOK igénybevételével vásárolsz új vagy használt lakást, a vagyonszerzési illetéket nem kell megfizetni.
Otthonfelújítási Program 2024 júniusától1 milliós önrész mellett 6 millió Ft kamatmentes hitel, ebből a tőke-tartozást csökkentő vissza nem térítendő támogatás1990-ben vagy azelőtt épült családi házak korszerűsítése valósulhat meg. 30%-os energia-felhasználás csökkenést kell elérni.

Babaváró hitel

A Babaváró hitel azért nem tartozik a fenti támogatások csoportjába, mert nem kötelezően lakáscélú konstrukció. Ugyanis szabadon felhasználható, így bármire elkölthető. Azonban, mivel akár 11.000.000 forint is igényelhető kamatmentesen, sokan lakásvásárlásra fordítják ezt az összeget. Igényléséhez nincs szükség ingatlanfedezetre, így jelenleg a legkedvezőbb szabadfelhasználású hitel. 

A Babavárót elsősorban azoknak a házaspároknak érdemes igényelniük, akik a következő 5 évben gyermeket terveznek. Ha megszületik a gyermek, akkor a Babaváró hitel továbbra is kamatmentes marad. Ha még egy gyermek születik, a fennálló tartozás 30 százaléka elengedésre kerül. Fontos megjegyezni, hogy a gyermekvállalás szempontjából csak azok a gyermekek számítanak, akik a hitel felvétele után születtek, a már meglévőek nem. A Babaváró hitelről minden részletet megtudhatsz Babaváró oldalunkon.

Tartozáscsökkentő támogatások

E körbe tartozik a többgyermekes családok jelzáloghitel-tartozásának csökkentése (jelzáloghitel-elengedés), illetve a Diákhitel-tartozás felfüggesztés, illetve csökkentés.

Kétgyermekesként mindkét tartozáscsökkentés igénybe vehető. Ugyanis akiknek van lakáshitelük, a második gyermekük születésekor kérhetik 1 millió forint elengedését a fennálló tartozásból

A Diákhitellel rendelkező kismama/anya a várandósság 12. hetétől 3 évig kérheti a törlesztés felfüggesztését, illetve a második gyermek megszületése után a Diákhitel-tartozás felét elengedi az állam. A 30 éven aluli anyáknak, akik Diákhitellel rendelkeznek, a teljes diákhitel-tartozásuk elengedésre kerül, ha felsőoktatási tanulmányai alatt vagy az oklevél megszerzését követő 2 éven belül születik gyermekük.

Adókedvezmények

Az alábbi adókedvezmények a személyi jövedelemadóhoz kapcsolódnak, és kétgyermekes családoknak is igénybe vehetőek:

 • első házasok kedvezménye: havonta 5.000 Ft, a házasságkötést követő hónaptól számított 2 évig
 • családi adó- és járulékkedvezmény a kedvezményezett eltartottak után: 2 eltartottra vonatkozóan havonta maximum 40.000 Ft
  • Minden olyan kedvezményezett eltartott után, aki tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos személynek minősül, jogosultsági hónaponként és kedvezményezett eltartottanként 66.670 forinttal növelt összegben vehető igénybe a családi kedvezmény. Ez adóban átszámítva havi további (maximum) 10.000 Ft-ot jelent.
 • 25 év alattiak SZJA-mentessége: a 25 év alatti fiataloknak a munkaviszonyból származó jövedelmükre nem kell személyi jövedelemadót fizetniük.
 • 30 év alatti anyák SZJA mentessége: Azoknak az anyáknak, akik még nem töltötték be 30. életévüket, és gyermeket vállalnak, nem kell személyi jövedelemadót fizetniük 30 éves korukig.

Gyermekekre járó pénzbeli ellátások

A gyermekek után járó pénzbeli ellátások és (ahol értelmezhető) két gyermekre vonatkozó összegük: 

 • CSED: Az igénylő jövedelme alapján számolt naptári napi alap 100%-a.
 • GYED: Az igénylő jövedelme alapján számolt naptári napi alap 70%-a (max. a minimálbér 2x-esének 70%-a). 
 • GYES: 28.500 Ft/hó
 • GYOD: bruttó 266.800 Ft/hó
 • családi pótlék: 13.300 Ft/gyermek/hó
 • örökbefogadói díj: Az igénylő jövedelme alapján számolt naptári napi alap 70%-a (max. a minimálbér 2x-esének 70%-a).

A felsorolt pénzbeli ellátásokról ezen a linken található, az ellátásokat összefoglaló táblázatból tudhatsz meg további részleteket.

Egyéb támogatások kétgyermekes családoknak

 • Anyasági támogatás: egyszeri 64.125 Ft a gyermek születésekor
 • Életkezdési támogatás - Babakötvény: egyszeri 42.500 Ft a gyermek születésekor, és a Kincstári Start.értékpapírszámlára befizetett összegek után évi 10%, maximum 12.000 Ft jóváírás
 • KRESZ-vizsga díjának visszatérítése: maximum 25.000 Ft, 20 év alatti fiataloknak és azoknak, akik CSED-en, GYED-en vagy GYES-en vannak.
 • Első sikeres nyelvvizsga díjának visszatérítése: maximum a minimálbér 25%-ának megfelelő összeg, 35 év alattiaknak és azoknak az anyáknak, akik CSED-en, GYED-en vagy GYES-en vannak.
 • Gyermekétkeztetési díjkedvezmény: meghatározott feltételekkel vehető igénybe bölcsődében, óvodában, iskolában, nappali rendszerű iskolai oktatásban
 • Ingyen tankönyv jár minden köznevelésben és nappali tagozatos szakképzésben tanulónak.

Ezeket a kedvezményeket is részletesen bemutatjuk a családtámogatásokat összefoglaló cikkünkben:

A támogatások mellett azzal is sokat megtakaríthattok, ha figyelitek a kedvezményeket, akciókat a hétköznapokban is. Ilyenek lehetnek például az önkormányzati támogatások, családi belépők, utazáshoz kapcsolódó családi kedvezmények, kedvezménykártyák, gyermekeknek szóló utazási kedvezmények. A családoknak szánt támogatások kihasználásával több marad a zsebetekben, ezáltal többet tudtok fordítani a gyermekeitekre is.

chatsimple