Minden, amit tudnod kell a három gyermek után járó támogatásokról 2024-ben

Kárdási Adrienn
Kárdási Adrienn
Olvasási idő: 24 perc

Összefoglalónkban számos támogatást és kedvezményt mutatunk be elsősorban azoknak, akik három vagy több gyermeket nevelnek vagy terveznek.

Sokféle családtámogatási kedvezményről lehet hallani, azonban ha igénybe szeretnénk venni valamelyik állami támogatást vagy egyéb kedvezményt, érdemes utánajárni a jogosultsági feltételeknek. Mutatjuk a legjellemzőbb támogatásokat, amelyeket nagycsaládosok, azaz a három- vagy több gyermeket nevelő családok vehetnek igénybe.

Falusi CSOK, CSOK-hitel, CSOK Plusz a 3 gyermekes családnak

Az  családtámogatások közül talán a legnagyobb népszerűségnek a CSOK örvend, különösen azok esetében, akik lakás- vagy házvásárlás előtt állnak. 2024-ben a preferált kistelepülésen és a külterületeken lakók vagy oda költözni szándékozók a falusi CSOK vissza nem térítendő támogatást vehetik igénybe, mellé kedvező, kamattámogatott hiteleket vehetnek fel, vagy a CSOK-hitelt vagy a CSOK Pluszt. A városokban lakók számára a CSOK Plusz hitel lehetősége áll fenn 2024-ben. Mutatjuk a CSOK-kal kapcsolatos 2024-es változások részleteit!

Falusi CSOK 2024

2024-től közvetlen vissza nem térítendő összeget  tartalmazó otthonteremtési támogatás csak a preferált kistelepüléseken marad, ez a falusi CSOK. A falusi CSOK feltételei 2024-ben módosultak az előző évhez képest. Tekintsük át, hogyan alakul idén ez a támogatás.

A falusi CSOK  Magyarország területén preferált kistelepülésen vagy bármely település külterületén, külterületi lakásnak minősülő lakóingatlanra igényelhető. (Külterületi lakásnak a település külterületén, az ingatlan-nyilvántartásban tanya vagy birtokközpont megnevezéssel nyilvántartott ingatlan minősül.) 

A falusi csokot az alábbi célokra lehet felhasználni:

 • Használt lakás vásárlása és bővítése, korszerűsítése: csak egyidejű vásárlás és korszerűsítés és/vagy bővítés esetén. Használt lakás vásárlásra önmagában nem igényelhető.
 • Meglévő használt lakás bővítése, korszerűsítése: bővítés vagy korszerűsítés, vagy együttesen mindkét célra. (Meglévő használt lakásod korszerűsítésére, bővítésére akkor is igényelhető a támogatás, ha a annak megvásárlásához korábban már vettél fel csokot.)
 • Új egylakásos lakóépület vásárlása vagy építése: csak házra vonatkozik, például új társasházi lakás megvásárlására nem.

A támogatási összegek az alábbiak szerint alakulnak:

Használt lakás vásárlása és egyidejű korszerűsítése és/vagy bővítéseMeglévő használt lakás korszerűsítéseMeglévő használt lakás bővítése vagy bővítése-korszerűsítése egybenÚj egylakásos lakóépület vásárlása vagy építése
1 gyermek1.000.000 Ft600.000 Ft600.000 Ft1.000.000 Ft
2 gyermek4.000.000 Ft2.000.000 Ft2.000.000 Ft4.000.000 Ft
3 vagy több gyermek15.000.000 Ft7.500.000 Ft7.500.000 Ft15.000.000 Ft

A falusi csokot meglévő és előre vállalt gyermekekre is igénybe lehet venni. Ha előre vállalt gyermek(ek)re vennétek igénybe, akkor házasnak kell lennetek, és a feleségnek 41 év alattinak. Ha meglévő gyermek(ek)re tekintettel történik az igénylés, akkor nincs életkori korlát, és a házasság sem feltétel.

A falusi CSOK igénylése feltételekhez kötött, azaz meg kell felelni:

 • az igénylő(k)re vonatkozó személyi feltételeknek,
 • a gyermekvállalással/gyermekekkel kapcsolatos elvárásoknak,
 • az ingatlannal összefüggő követelményeknek.

A falusi CSOK feltételeit részletesen megtalálod falusi CSOK oldalunkon.

Fausi CSOK hitel 2024

A többgyermekesek otthonteremtési kamattámogatása (azaz a CSOK-hitel) 2024-ben

 • új egylakásos lakóépület építéséhez vagy vásárlásához
 • használt lakás vásárlásához és korszerűsítéséhez, illetve bővítéséhez,
 • használt lakás korszerűsítéséhez, illetve bővítéséhez vehető igénybe.

Az otthonteremtési kamattámogatás mértéke a kölcsön meghatározott ügyleti kamatának 3 százalékponttal csökkentett értéke. A kölcsön maximális összege három vagy több gyermekre 15 millió forint lehet.

A többgyermekeseknek szóló otthonteremtési kamattámogatott kölcsönnek - más hitelekhez hasonlóan - még az is feltétele, hogy a hitelt nyújtó bank a saját hitelbírálati szempontjainak szerint hitelképesnek minősítsen.

CSOK Plusz 2024

A CSOK Plusz 2024-től része a magyar családtámogatási rendszernek. A program egy kamattámogatott hitelkonstrukció, legfeljebb 3 százalékos kamattal, 10-25 év futamidővel, amely ezen felül további kedvezményeket is tartalmaz:

 • a hitel felvétele után 1 évig csak a kamatokat kell fizetni, a tőkét nem.
 • törlesztés szüneteltetésének lehetősége a hitelszerződés megkötésétől számított első gyermek megszületése után
 • gyermekvállalási támogatás, ami a (hitelfelvételtől számított) másodikként született vagy örökbefogadott, és minden egyes ezt követően született vagy örökbefogadott további gyermek után gyermekenként 10.000.000 forint összegű vissza nem térítendő támogatást jelent, melyet a CSOK Plusz hitel törlesztésére lehet felhasználni (elengedésre kerül az összeg a fennálló tőketartozásból). Így a kamattámogatott kölcsönből vissza nem térítendő támogatáshoz is juthatnak a több gyermeket vállaló családok.

A CSOK Plusz elérhetősége nem településfüggő, az ország egész területén igényelhető lakás

 • építéséhez,
 • vásárlásához,
 • vásárlással egybekötött bővítéséhez,
 • és meglévő lakás bővítéséhez.

A CSOK Plusznál alapfeltétel a gyermekvállalás. Így azok a házaspárok, akiknek nincs gyermekük és nem is tervezik a gyermekvállalást, vagy már van gyermekük/gyermekeik és nem terveznek további gyermeket, nem jogosultak a kamattámogatott kölcsönre.

Gyermekvállalással az alábbi hitelösszegek érhetőek el:

 • egy gyermeket vállaló, még gyermektelen házaspárok: maximum 15 millió Ft
 • két gyermeket vállaló gyermektelen igénylők: maximum 30 millió Ft
 • egy gyermeket vállaló egygyermekesek: maximum 30 millió Ft
 • három gyermeket vállaló gyermektelen igénylők: maximum 50 millió Ft
 • két gyermeket vállaló egygyermekesek: maximum 50 millió Ft
 • egy gyermeket vállaló többgyermekesek: maximum 50 millió Ft

A CSOK Plusz hitel igényléséhez a hitelképesség feltétele mellett számos jogszabályi elvárásnak kell megfelelni, melyeket CSOK Plusz oldalunkon foglaltunk össze részletesen.

Összefoglalva tehát, a kistelepüléseken a falusi CSOK mellé fel lehet venni a CSOK Plusz gyermekszámtól függő 15-30-50 milliós kamattámogatott hitelét VAGY a sima CSOK hitelt. A falusi CSOK hitelt egyedülállók, élettársak is felvehetik a falusi CSOK mellé, meglévő gyermekekre is, míg a CSOK Plusz csak házasoknak, újabb gyermek vállalásával elérhető. Mindkét kamattámogatott hitelt nem lehet igényelni, csak valamelyiket a két lehetőség közül. Érdemes tehát a támogatás+hitel igénylése előtt egyeztetni egy tapasztalt hitelközvetítővel, akivel átbeszélhetitek a feltételeket, és segítsége sokat fog jelenteni az igénylés során is!

Babaváró - ha szeretnétek még gyermeket

A Babaváró hitel egy olyan speciális állami támogatási forma, amely szabadon felhasználható, így természetesen fordíthatjátok ingatlanvásárlásra is, de bármely más célt megvalósíthattok belőle. A Babaváró hitelnek  azonban az az alapvető feltétele, hogy a felvétele utáni 5 évben gyermeketek szülessen. Azaz a Babavárót akkor érdemes felvenni nagycsaládosként (is), ha szeretnétek még legalább egy gyermeket. Ugyanis a Babavárónál csak a hitelfelvétel után született gyermekek számítanak, a már meglévőek nem. Jogszabály ugyan nem tiltja meg senkinek a Babaváró hitel felvételét, azonban a gyermekvállalás nem teljesítése az igénybe vett kamattámogatás visszafizetését vonja maga után. 

Azoknak a házaspároknak, akik viszont még csak tervezik a gyermekvállalást, arra érdemes különösen figyelniük, hogy a feleség életkora 18 és 30 év között legyen (nem töltheti be a 30-at). 2024-ben, várandósság igazolásával lehetséges a Babaváró hitel felvétele azoknak a házaspároknak is, amelyeknél a feleség már elmúlt 30 éves, de még nem töltötte be a 40 életévét. A további jogosultsági feltételekről a money.hu Babaváró oldalán tájékozódhattok.

A Babaváró konstrukció egyébként többféle támogatást is magában foglalhat, ugyanis a hitel eleve kamatmentes, és az is marad, ha 5 éven belül gyermeke születik az igénylő párnak. A második gyermek születése után a fennálló tartozás 30 százalékát, a harmadik baba után pedig a fennálló tartozás egészét engedi el az állam. Minden gyermek születésekor kérhető a törlesztés szüneteltetése 3 (ikrek esetében 3+2) évre.

ÁFA-visszatérítés

Ha új lakóingatlant vásároltok vagy építetek a CSOK igénybevételével preferált kistelepülésen valamint külterületen, akkor visszaigényelhetitek az ÁFA összegét. Akár milliókat jelenthet számotokra, ha ezzel a lehetőséggel éltek.

A kedvezmény feltételeit az ÁFA-visszatérítésről szóló cikkünkben foglaltuk össze:

Illetékkedvezmény

Akik falusi csokkal vagy CSOK Plusszal vásárolnak lakást, illetékmentességet élveznek a vagyonszerzési illeték tekintetében. Mivel ezen illeték általános mértéke 4 százalék, például egy 40 millió forintos ingatlan esetében ez 1.600.000 forint megtakarítást jelent. 

Otthonfelújítási támogatás

Az 1990. december 31. előtt épült, életvitelszerűen lakott, egy-és többlakásos családi házak energetikai korszerűsítésére lehet felhasználni program által biztosított támogatást, melynek alap jogosultsági feltétele, hogy a kiinduló állapothoz képest legalább 30 százalékos mértékű fajlagos primer energiafogyasztás csökkenést kell elérni. Ingatlanonként maximálisan 6 millió forint kamatmentes hitelt lehet igényelni 1 millió forintos önerő mellett. A program vissza nem térítendő támogatási része a hitel tőketartozását csökkenti,

Az Otthonfelújítási Program keretében szigetelést, nyílászárócserét, használati melegvízrendszer és fűtésrendszer korszerűsítését, melegvizes puffertartály létesítését lehet elvégezni.

A kamatmentes hitelt 2024. június 3-tól lehet igényelni személyesen az MBH Bank, az OTP Bank és a Gránit Bank által kialakított MFB Pont Plusz lakossági hálózatánál, 2025. december 31-ig. program keretösszege 108 milliárd forint. A magas hatásfokú gázkazánnal való fűtésrendszer korszerűsítés céljára nyújtott kölcsön csak az erre a hitelcélra fenntartott forráskeret kimerüléséig, de legkésőbb 2024. december 31-ig érhető el.

Az Otthonfelújítási Program tervezett részleteit ebben a cikkben foglaltuk össze:

Hiteltartozás-csökkentése 3 gyermekes családoknak

Jelzáloghitel-elengedés

A második gyermeket vállalók 1 millió forinttal csökkenthetik jelzáloghitel tartozásukat, míg a harmadik gyermeknél 4 millió forinttal csökkenthető a visszafizetendő összeg. Minden további gyermek születése esetén 1 millió forint elengedést lehet kérni. A jelzáloghitel-elengedést olyan lakáscélú jelzáloghitelre lehet igénelni, amelyet már az érintett gyermek születése előtt felvettek. (A 2017. november 14. előtt felvett szabadfelhasználású jelzáloghitelekre is kérhető az elengedés). 

A többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel-tartozásainak csökkentésére irányuló kérelmet a járási hivatalnál kell benyújtani.

Diákhitel- tartozás felfüggesztés, csökkentés, elengedés

Ha van diákhiteletek is, érdemes tisztában lenni azzal, hogy mód van a tartozás felfüggesztésére, csökkentésére vagy elengedésére, ha gyermeket vállaltok, a következő szabályok szerint:

 • A diákhitellel rendelkező nő a várandóssága 12. hetétől 3 évig kérheti a törlesztés felfüggesztését.
 • A tartozása felét elengedik a második gyermek megszületése (vagy örökbefogadása) után.
 • A harmadik gyermekének születése/örökbefogadása után a teljes diákhitel-tartozása elengedésre kerül.
 • Célzott kamattámogatás és törlesztési kötelezettség szüneteltelése: a törlesztés felfüggesztésére vonatkozó 3 éves időszakban az ügyleti kamat megfizetését átvállalja az állam, CSED, GYED, GYES ellátásokban való részesülés esetén. Ezzel a kedvezménnyel az ellátásban részesülő anyák és apák is élhetnek (közülük az, aki igénybe veszi az ellátást). 

2023. január 1-től a Diákhitellel rendelkező anyák teljes diákhitel-tartozása elengedésre kerül, amennyiben még nem töltötték be a 30. életévüket, és felsőoktatási tanulmányaik alatt vagy az oklevél megszerzését követő 2 éven belül gyermekük születik.

A támogatást a Diákhitel Központnál lehet kérni, ahol bővebb tájékoztató és jogosultsági feltételek is olvashatók.

diákhitel

Adózási kedvezmények

Családi adókedvezmény

A családi adókedvezmény minden kedvezményezett eltartott után jár, aki legjellemzőbben a gyermek, akire családi pótlékot folyósítanak, illetve a magzat (a várandósság 91. napjától a megszületésig). Kedvezményezett eltartott még a saját jogán családi pótlékra jogosult és a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély is.

A családi adókedvezmény az adózó összevont adóalapjából vonható le, az eltartottak számától függő mértékben. A családi adókedvezmény legalább 3 eltartott után maximum 33.000 forint lehet havonta eltartottanként. Ez azt jelenti, hogy egy háromgyermekes családban, ahol még minden gyermekre jár a családi pótlék, havonta maximum 99.000 Ft a havi családi kedvezmény összege. Ezt a szülők megosztva is igénybe vehetik, erről írásbeli nyilatkozatot kell kitölteni. A családi kedvezmény havonta is igénybe vehető, vagy az adóbevallásban lehet érvényesíteni (egyösszegben).

2023. január 1-től minden olyan kedvezményezett eltartott után, aki tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos személynek minősül, jogosultsági hónaponként és kedvezményezett eltartottanként 66.670 forinttal növelt összegben vehető igénybe a családi kedvezmény.

Négy- vagy többgyermekes anyák személyijövedelemadó-mentessége

Azok az anyák, akik négy-vagy több gyermeket nevelnek, mentesülnek a 15 százalékos személyi jövedelemadó megfizetése alól. A mentesség élethosszig tart. Az adómentesség az összevont adóalapba tartozó, munkából származó jövedelmekre vonatkozik. 

25 év alattiak SZJA-mentessége

A 25 év alatti fiataloknak a munkaviszonyból származó jövedelmükre nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. Az SZJA mentesség utolsó hónapja, amikor a 25. életévét betölti.

30 év alatti anyák SZJA-mentessége

2023. január 1-től azoknak az anyáknak, akik még nem töltötték be 30. életévüket, és gyermeket vállalnak, nem kell személyi jövedelemadót fizetniük 30 éves korukig. A kedvezményt a vér szerinti vagy örökbefogadott gyermekre, illetve a magzatra tekintettel is érvényesíthetik.

Gyermek után járó pénzbeli ellátások

Csecsemőgondozási díj (CSED) 

 • annak az anyának jár, aki a gyermeke születését megelőző 2 éven belül legalább 365 napon át biztosított volt. (CSED-re az anyán kívül - ha ő nem tudja vagy nem jogosult igénybe venni - a vér szerinti apa, az örökbefogadó szülők, gyám is szerezhet jogosultságot)
 • összege az igénylő jövedelme alapján megállapított naptári napi alap 100 százaléka 
 • a szülési szabadság időtartamára jár, 168 napra. A szülési szabadságot vagy a gyermek születésétől, vagy a szülés várható időpontját megelőző 28 nappal korábban is igénybe lehet venni.
 • a CSED mellett nem lehet dolgozni
 • a CSED iránti kérelmet a munkáltatóhoz vagy az egészségbiztosítóhoz kell benyújtani.

Gyermekgondozási díj (GYED)

 • annak a szülőnek (nagyszülőnek, nevelőszülőnek) jár, aki a gyermekét saját háztartásában neveli és  a gyermeke születését megelőző 2 éven belül legalább 365 napon át biztosított volt.
 • fajtái: GYED, nagyszülői GYED, nevelőszülői GYED, diplomás GYED. 
 • A nagyszülői gyedet akkor vehetik fel a még dolgozó nagyszülők, ha a gyermek szülei is dolgoznak, és hozzájárulnak ahhoz, hogy a GYED-et a nagyszülő vegye igénybe. 
 • A nevelőszülői GYED-hez nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony szükséges.
 • A diplomás GYED azoknak a kismamáknak jár, akik főiskolán vagy egyetemen, akár mesterképzésben tanulnak. Ők a minimálbér vagy a garantált bérminimum 70 százalékát kapják meg ellátásként.
 • A GYED összege egyébként az igénybe vevő (szülő) jövedelme alapján megállapított naptári napi alap 70 százaléka, maximum a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka.
 • a GYED a szülési szabadság lejártától a gyermek 2 éves koráig jár (ikrek 3 éves koráig).
 • GYED mellett lehet dolgozni. Ez a megoldás GYED Extra-ként ismert.
 • a GYED iránti kérelmet a munkáltatóhoz vagy az egészségbiztosítóhoz kell benyújtani.

Gyermekgondozást segítő ellátás (GYES)

 • A GYES-t a szülő, a gyám, illetve a nagyszülő veheti igénybe.
 • Havi összege 28.500 forint.
 • A gyermek 3 éves koráig jár. Ha előtte CSED-et, és GYED-et folyósítottak, akkor ezek lejártától, ha nem, akkor a gyermek születésétől. Nagyszülő csak a gyermek 1 éves korától igényelheti.
 • GYES mellett lehet dolgozni. Nagyszülői GYES esetén csak a gyermek 3 éves kora után, maximum heti 30 órában, vagy otthonról időkorlátozás nélkül lehet dolgozni.
 • A GYES-t személyesen kormányhivatalban, kormányablakokban lehet igényelni, vagy ha a munkahely TB kifizetőhely, akkor a munkáltatónál. Postai úton (MÁK) vagy elektronikusan (ügyfélkapun) is igényelhető.

Gyermeknevelési támogatás (GYET)

 • Gyermeknevelési támogatásra az a szülő vagy gyám jogosult, aki saját háztartásában három vagy több kiskorú gyermeket nevel.
 • Havi összege 28.500 Ft.
 • A legfiatalabb gyermek 3 éves korától annak 8 éves koráig jár.
 • GYET mellett max. heti 30 órában lehet dolgozni vagy otthonról időkorlátozás nélkül.
 • A GYET-t személyesen kormányhivatalban, kormányablakokban lehet igényelni, vagy ha a munkahely TB kifizetőhely, akkor a munkáltatónál. Postai úton (MÁK) vagy elektronikusan (ügyfélkapun) is igényelhető.
3 gyermekes család

Családi pótlék

 • Családi pótlékot a szülő, nevelőszülő, gyám veheti igénybe, illetve az a személy, akihez a gyermeket ideiglenes hatállyal elhelyezték.
 • Havi összege: 3 vagy több gyermek után 16.000 Ft gyermekenként. (Egyszülősként ez 17.000 Ft.) Tartósan beteg és súlyosan fogyatékos gyermeket nevelők esetén 23.300 Ft gyermekenként, nagykorú fogyatékos gyermeket nevelők esetében pedig 20.300 Ft gyermekenként.
 • A még nem tanköteles gyermekre, továbbá a tankötelezettség időtartamára, illetve a tankötelezettség megszűnését követően köznevelési vagy szakképző intézményben tanulmányokat folytató gyermekre, annak 20. életéve betöltéséig igényelhető. (Sajátos nevelési igényű tanuló 23. életéve betöltéséig.)
 • A családi pótlékot személyesen kormányhivatalban, kormányablakokban lehet igényelni, vagy ha a munkahely TB kifizetőhely, akkor a munkáltatónál. Postai úton (MÁK) vagy elektronikusan (ügyfélkapun) is igényelhető.

Gyermekek otthongondozási díja 

 • A tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermeküket otthon ápolók részére szóló ellátás. 
 • A gyermek életkorától független.
 • Havi összege: bruttó 266.800 Ft.
 • Az ellátás iránti kérelmet a lakcím szerint illetékes járási (kerületi) hivatalnál, polgármesteri hivatalnál vagy a kormányablaknál lehet benyújtani.

Egyéb támogatások, kedvezmények

Anyasági támogatás

Az anyasági támogatás annak az anyának jár, aki várandóssága alatt legalább négyszer (koraszülés esetén legalább egyszer) várandósgondozáson vett részt. Az anyasági támogatást megkaphatja a gyám, illetve az örökbefogadó szülő is, illetve az anya halála esetén a vér szerinti apa vagy az a személy, aki az újszülöttet ténylegesen gondozza.

A gyermek születését követő 6 hónapon belül igényelhető személyesen kormányhivatalban, kormányablakokban, vagy ha a munkahely TB kifizetőhely, akkor a munkáltatónál. Postai úton (MÁK) vagy elektronikusan (ügyfélkapun) is elindítható az igénylése. Összege egyszeri  64.125 forint (ikrek esetén 85.500 forint).

újszülött, csecsemő, kisbaba az ágyon fekszik mosolyogva

Életkezdési támogatás, Babakötvény

Életkezdési támogatásra minden magyar állampolgárságú (vagy a jogszabály szerinti országokban élő nem magyar állampolgárságú) gyermek jogosult, melyet életkezdési letéti számlán helyeznek el. Magyarországi lakcím esetén ez a számla automatikusan megnyitásra kerül. Külföldi lakcím esetében kérelmezni kell a számla megnyitását. Összege egyszeri 42.500 Ft. A számlán lévő összeg az inflációval megegyező mértékben kamatozik, a gyermek 18 éves koráig. 18 évesen az összeg felett a gyermek maga rendelkezhet.

A letéti számlán lévő összeg Kincstári Start-értékpapírszámla megnyitásával növelhető, melyet a szülők (törvényes képviselők) nyithatnak meg. A Start-számlára a szülők, más magánszemélyek és önkormányzatok is fizethetnek be. Az állam a befizetések után minden évben az éves befizetés összegének 10 százalékát, max. 12.000 Ft-ot ír jóvá további támogatásként. A Start- számla Babakötvényben kamatozik.

Kincstári Start-értékpapírszámla a Magyar Államkincstárnál személyesen és ügyfélkapun keresztül is megnyitható.

Helyi önkormányzati és egyéb támogatások

Érdemes figyelni, hogy lakóhelyetek önkormányzata biztosít-e valamilyen támogatást a gyermekes családoknak. Például iskolakezdési támogatást több önkormányzat ad, és gyermekszületés esetén is sok helyen szoktak kedveskedni valamivel (akár Start-számlára utalással) a település/kerület új kis lakójának és családjának.

Gyermekétkeztetési díjkedvezmény

A három-vagy többgyermekes családok gyermekei a bölcsődei, óvodai nevelésben 100 százalékos (ingyenes), általános iskolai tanulmányaik alatt (1-8. évfolyamon) 50 százalékos étkezési díjkedvezményre jogosultak. 

gyerekek az iskolában, tanórán, iskolapadban jelentkeznek, háttérben a tanárnő krétával ír a táblára

Ingyenes tankönyv

A köznevelésben és szakképzésben (nappali tagozaton) tanuló diákok ingyenesen kapják tankönyveiket az iskolában. 

Részmunkaidő, gyermekek utáni pótszabadság

A három-vagy többgyermekes szülők a legkisebb gyermek 6 éves koráig a teljes napi munkaidő felének megfelelő részmunkaidőt kérhetnek munkáltatójuktól. 

A gyermekek után a munkavállalóknak pótszabadság jár. 3 vagy több gyermek után ez évente 7 munkanap, mely külön-külön mindkét szülőt megilleti. 

Nagycsaládos földgáz gázárkedvezmény

A rezsicsökkentett áron kapható lakossági földgázmennyiség (1729 m3/év) a három gyermeknél további legalább 600 m3/év mennyiséggel nő (2329 m3/év). A negyedik gyermektől számítva gyermekenként további legalább 300 m3/év kedvezményes mennyiségre jogosultak a nagycsaládos háztartások.

Nyelvvizsga és KRESZ-vizsga díjának visszatérítése

A B-kategóriás vezetői engedély megszerzéséhez szükséges KRESZ tanfolyam és vizsga díját maximum 25.000 forint értékben visszatérítik a 20 év alatti fiataloknak. A támogatás iránti kérelmet a MÁK Nyugdíjfolyósító Igazgatóságához kell benyújtani.

Ez a lehetőség azoknak is fennáll, akik már elmúltak 20 évesek, de CSED-en, GYED-en vagy GYES-en vannak (anya, apa, nagyszülő is).

A nyelvvizsga díjának visszatérítése a 35 év alattiakat érinti, és a 2018. január 1. óta első sikeresen letett nyelvvizsgára vonatkozik, amely lehet:

 • államilag elismert általános vagy szaknyelvi komplex középfokú (B2) vagy felsőfokú (C1) nyelvvizsga
 • ennek megfelelő honosított nyelvvizsga
 • írásbeli és szóbeli részvizsga
 • emelt szintű érettségi ("B”-vel egyenértékű)

A támogatás összege a nyelvvizsga ténylegesen befizetett díja, de maximum a minimálbér 25 százaléka (2024-ben 66.700 forint). A támogatás iránti kérelmet a MÁK Nyugdíjfolyósító Igazgatóságához kell benyújtani. 

A nyelvvizsga díjának visszatérítésére a CSED-en, GYED-en vagy GYES-en lévő anyáknak is lehetőségük van.

Nagycsaládos utazási kedvezmények

A MÁV és a Volán járatain a 14 év alatti gyermekek díjmentesen utazhatnak. 14 évet betöltött diák részére kedvezményes diákjegy, vármegyebérlet, országbérlet vásárolható. A MÁV-nál a legalább három saját gyermekkel utazó szülők (egy vagy mindkét szülő) 90 százalékos kedvezménnyel utazhatnak. A Volán-nál szintén ilyen mértékű utazási kedvezményt kapnak a nagycsaládosok.

anyuka és gyerekei a MÁV járatán utaznak vonattal

Budapesten a BKK járatain a gyermekek azon tanév végéig, amelyikben a 14. életévüket betöltik, díjmentesen utazhatnak. Továbbá azok a budapesti lakcímmel rendelkezők, akik CSED-et, GYED-et, GYES-t vagy GYET-et kapnak, kisgyerekes bérlettel utazhatnak a BKK járatain. Érdemes utánanézni, hogy a saját településeteken is vannak-e nagycsaládosokra vagy gyermekekre, kismamákra vonatkozó tömegközlekedési kedvezmények.

További kedvezmények családoknak

Azzal is spórolhattok, ha figyelitek a kedvezményeket, akciókat a mindennapokban, legyen az akár egy népszerű áruházlánc nagycsaládos kedvezménykártyája, esetleg egy élménypark vagy strand, ahová a családi belépő kedvezőbb, de például számos szálloda is kínál nagycsaládos vagy gyermekkedvezményeket a szobafoglaláskor. Érdemes tehát nyitott szemmel járni és semmiképp sem elmulasztani azokat a kedvezményeket, amelyeket direkt a családokra szabnak. Ha kérdésed van, tedd fel nekünk, segítünk!

chatsimple