Nyugdíj-előtakarékosságok összehasonlítása (adókedvezménnyel!)

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 13 perc

Minden évben december 31-ig lehet igénybe venni a nyugdíjcélú megtakarítások után járó adójóváírást, akár egész évre visszamenőleg, ami 280.000 forint állami támogatást is jelenthet. Az ügyintézés és átfutási idők miatt viszont nem érdemes az év végére hagyni a szükséges lépések megtételét, amikről ebben a cikkben is szó lesz.

Mi kell ahhoz, hogy 2024-re nyugdíjcélú adókedvezményt vehess igénybe?

Ehhez három dolog szükséges december 31-ig:

 • el kell indítanod egy nyugdíjcélú megtakarítást (ha még nincs),
 • amibe pénzt kell befizetned,
 • rendelkezned kell visszaigényelhető szja-val.

Ha ezek teljesültek, akkor az adókedvezményt a következő évi szja-bevallásban tudod érvényesíteni nagyjából 2 perc alatt, de sok esetben még ennyi időbe sem kerül, mert a NAV automatikusan kitölti a megfelelő űrlapot, ha a szolgáltatótól megkapta a szükséges adatokat.

A visszaigényelt szja-t a következő év nyaráig írják jóvá a nyugdíjszámládon, ahol lehetőséged van ezt újra befektetni.

Hogy működik az adókedvezmény?

Egész pontosan adójóváírás, de adókedvezményként és adóvisszatérítésként is szokták emlegetni, amit az alábbi nyugdíj-előtakarékossági formák után lehet igénybe venni:

Miben másak ezek, mint a magánnyugdíjpénztár (manyup)?

A 2011-ben kivezetett magánnyugdíjpénztári rendszerben a nyugdíjjárulék egy részének befektetéséről rendelkezhettél. Nevében “magán” volt, de valójában az állami nyugdíjrendszer egyik pilléreként létezett. A NYESZ, a nyugdíjbiztosítás és az önkéntes nyugdíjpénztár az államtól független, privát megtakarítások, amikbe a leadózott jövedelmedből fizethetsz be pénzt.

Mindhárom formánál az adójóváírás összege a január 1-től december 31-ig megtakarított pénz 20 százaléka, de a maximális összegnek külön-külön, nyugdíj-megtakarítási módonként és együttesen is van felső korlátja.

nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ)nyugdíjbiztosításönkéntes nyugdíjpénztárkettő vagy három nyugdíj-előtakarékosság esetén
maximális éves adójóváírás100.000 Ft130.000 Ft150.000 Ft280.000 Ft
Mennyit kell ehhez egy évben befizetni?500.000 Ft650.000 Ft750.000 Ft1.400.000 Ft

A NYESZ-nél 100.000, a nyugdíjbiztosításnál 130.000, az önkéntes nyugdíjpénztárnál 150.000 forint az az éves maximális adókedvezmény, amit igénybe tudsz venni.

Egyszerre több nyugdíj-megtakarításod is lehet, a hármat összeadva 380.000 forint adókedvezmény jönne ki, de ez hibás következtetés lenne, mivel a törvény azt mondja, hogy kettő vagy három nyugdíj-előtakarékosság esetén is összesen maximum 280.000 forint adókedvezményt vehetsz igénybe.

Természetesen bármennyi pénzt befizethetsz, de bizonyos összeg felett plusz adókedvezmény már nem fog járni.

Mint azt a táblázatunkból láthatod, így sem kevés az az éves összeg, amivel az adókedvezményt maximálisan kihasználhatod. Ha havi rendszerességgel takarítasz meg, és minden hónapban ugyanannyit fizetsz be, akkor NYESZ-nél 41.700, a nyugdíjbiztosításnál 54.200, az önkéntes nyugdíjpénztárnál 62.500 forint havi összeggel maximalizálhatod az adójóváírást. Ha egynél több nyugdíj-megtakarításod is van, már havi 116.700 forint kell a maximális adókedvezményhez.

Mennyi adókedvezmény jár havi 25.000 Ft megtakarítás után?

Az előbb felsorolt összegek magasak lehetnek az átlagos magyar bérhez képest, ezért egy életszerűbb példánál maradva nézzük meg, mennyi adókedvezmény járna neked havi 25.000 forint megtakarítás után. Mivel ez 300.000 forint befizetést jelent évente, mindhárom megtakarítási típusnál éves limiten belül maradnál, ezért mindhárom esetében ugyanannyi adókedvezményt vehetnél fel jövőre: 60.000 forintot.

Az első évben az adókedvezmény 20 százalék garantált hozamot jelent, és a megtakarításaid hozama még ehhez jön hozzá.

Ezek miatt fogyhat el a visszaigényelhető szja-d

Az adókedvezményt a személyi jövedelemadó, vagyis az szja jóváírásával érvényesíti a NAV. Vagyis nem fizetik ki a bankszámládra, hanem a nyugdíj-megtakarításodba fizeti az állam, amit itt befektetve újabb hozamokra tehetsz szert.

Mivel az szja-t érinti, ez azt jelenti, hogy az adókedvezmény igénybevételéhez rendelkezned kell fennmaradó szja-val. Ha egyéb szja-kedvezményeket vettél igénybe, például valamelyik családi kedvezményt, akkor előfordulhat, hogy már nem tudják miből jóváírni a nyugdíjcélú támogatást.

Ha az önkéntes nyugdíjpénztárt választod, akkor arra figyelj, hogy az egészségpénztárral és az önsegélyező pénztárral ugyanazon a 150.000 forintos adókedvezmény-kereten osztoznak, amit mindhárom pénztárnál az szja-ból lehet érvényesíteni.

December 31. után elúszik az idei adókedvezmény

Az adókedvezményt minden évben igénybe tudod venni a nyugdíjcélú megtakarításaid után, az állam csak annyit fog figyelembe venni, hogy adott évben, december 31-ig mennyi befizetésed volt. Ez azt jelenti, hogy ha még idén nyugdíjcélú megtakarítást indítasz, akkor érdemes ezt minél nagyobb összeggel megtenned a magasabb adókedvezmény érdekében. Ha pedig már van nyugdíj-előtakarékosságod, csak nem szoktál rá befizetni, akkor célszerű ezt még január 1-je előtt megtenned.

Bár az elméleti határidő december 31-e, vedd figyelembe, hogy az ügyintézési és átfutási idő miatt célszerű december 24-e előtt kezdeményezned a nyugdíj-megtakarítás elindítását, hogy a szolgáltatónak legyen ideje megkötni a szerződést és lekönyvelnie a befizetést. Ha csak a két ünnep közt lépsz, könnyen lecsúszhatsz az idei adókedvezményről.

Mi lesz az adókedvezménnyel, ha a futamidő vége előtt megszüntetem a nyugdíj-megtakarításomat?

A NYESZ és a nyugdíjbiztosítás esetében, ha nem várod meg a futamidő végét, azaz a nyugdíjba vonulásodat, és előbb megszünteted őket, akkor az addig megkapott adókedvezmények 20 százalékkal növelt összegét vissza kell fizetned az államnak.

Az önkéntes nyugdíjpénztárnál nincs ilyen kötelezettség, viszont az idő előtt felvett adókedvezmény után is adózni kell.

lány megafonnal és malacpersellyel nyugdíj adójóváírás akciókat kiabál

Nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ)

 • Jellege: értékpapírszámla
 • Maximális adókedvezmény: 100.000 Ft/év
 • Kötelező rendszeres befizetés: nincs
 • Költség: számlavezetési díj, tranzakciós költségek
 • Forgalmazók: bankok, befektetési szolgáltatók (brókercégek)
 • Rugalmasság: pénzkivétel bármikor lehetséges, de ilyenkor a NYESZ megszűnik és adózni kell utána. Átalakítható TBSZ-szé.
 • Adózás: kamatadómentes, ha megvárod a futamidő végét, és legalább 10 év eltelt számlanyitás óta, egyéb esetben szja + szocho
 • Bevezetésének éve: 2005
 • Szerződésszám: 89.207 db (2023.09.)

A nyugdíj-előtakarékossági számla (röviden NYESZ) egy speciális, kifejezetten nyugdíjcélra kialakított értékpapírszámla. Más értékpapírszámlákhoz hasonlóan erre is állampapírokat, részvényeket, kötvényeket, befektetési jegyeket és egyéb értékpapírokat vehetsz. Megkötés viszont, hogy csak Magyarországon vagy az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamában kibocsátott állampapírt, befektetési értékpapírt és pénzpiaci eszközt vásárolhatsz rá.

A NYESZ abban speciális a többi értékpapírszámlához képest, hogy a futamideje a nyugdíjjogosultság megszerzéséig tart, ami alapesetben 65 éves kort jelent.

A törvényi szabályozás értelmében számlanyitáskor legalább 5000 forintot be kell fizetned NYESZ-re, viszont kötelező rendszeres befizetés nincs. NYESZ számlát bankoknál, befektetési szolgáltatóknál (brókercégeknél) lehet nyitni. A számlavezetési díj mellett tranzakciós költségekkel kell számolnod – ez utóbbi azon múlik, hogy milyen rendszerességgel milyen értékpapírokat vásárolsz és adsz el.

A NYESZ számla bármikor megszüntethető, ebben az esetben viszont adóznod kell a kamat- és árfolyamnyereség után: szja-t és szocho-t is fizetned kell. Az adókedvezményt 20 százalékkal növelten vissza kell fizetned az államnak.

Rugalmassági tényezőt jelent, hogy a NYESZ átalakítható TBSZ számlává. Ha kellő ideig fenntartod a TBSZ-t, akkor adómentesen hozzáférhetsz a megtakarításodhoz. Az adókedvezményt viszont ebben az esetben is 120 százalékosan vissza kell fizetni.

Nyugdíjbiztosítás

 • Jellege: életbiztosítás
 • Maximális adókedvezmény: 130.000 Ft/év
 • Kötelező rendszeres befizetés: ~10.000–15.000 Ft/hó
 • Költség: 1–4,45% évente (20 éves TKM)
 • Forgalmazók: biztosítótársaságok
 • Rugalmasság: lejárat előtt magas költségekkel és csak adózás után vásárolható vissza, az adókedvezményt 120%-osan vissza kell fizetni.
 • Adózás: kamatadómentes, ha megvárod a futamidő végét, egyéb esetben szja + szocho
 • Bevezetésének éve: 2014
 • Szerződésszám: 477.065 db (2023. III. negyedév)

A nyugdíjbiztosítás egy nyugdíjcélú életbiztosítás, ami megtakarításként és haláleset vagy rokkantság esetére kockázati védelemként is funkcionál.

A nyugdíjbiztosítás a kamatok/hozamok jellegét tekintve kétféle lehet:

 1. a vegyes nyugdíjbiztosítás fix kamatot garantál,
 2. a befektetési egységekhez kötött (unit-linked) nyugdíjbiztosításnál a befektetéseid teljesítménye határozza meg a hozamot.

A nyugdíjbiztosítás lehet rendszeres díjú vagy egyösszegű megtakarítás is. A biztosítók előírják, hogy mekkora egyösszegű befizetéssel vagy rendszeres havi díjjal lehet megkötni az adott konstrukciót.

A legnépszerűbb, rendszeres díjas unit-linked nyugdíjbiztosítások esetében előre összeállított befektetési portfóliók közül választhatsz, amiket eszközalapnak neveznek. Egy eszközalapban készpénz, bankbetét, állampapír, részvény, kötvény, befektetési alap, ETF és egyéb értékpapír is lehet.

Nyugdíjbiztosítás eszközalap összetétele
Nyugdíjbiztosítás eszközalap összetétele (példa)

A nyugdíjbiztosításnál többféle költség merülhet fel: ezek lehetnek egyszeri költségek (belépési és kilépési költségek), folyamatos költségek (eszközalapok vétele-eladása, befektetés kezelése) vagy egyéb folyó költségek (teljesítménydíjak, nyereségrészesedés). A legtöbb éves költséget a Teljes Költségmutatóból (TKM) tudhatod meg, ami egy adott futamidőre vetített éves átlagköltséget mutat meg százalékos formában (az MNB TKM-keresője segít az összehasonlításban). A költségszerkezet részletes lebontását minden konstrukció esetében a Kiemelt Információs Dokumentumban (KID) találod meg.

A nyugdíjbiztosítások esetében a költségek a futamidő előrehaladtával csökkennek. Egyik sajátossága, hogy az első 3 évben rendkívül magas költségekkel dolgozik, így ebben az időszakban csak nagy veszteség árán lehet belőle kiszállni. Ha egy év után megszünteted, akkor előfordulhat, hogy akár 98 százalékos veszteséget kell elkönyvelned.

Ráadásul ha nyugdíjba vonulás előtt felbontod, akkor a hozam után szja-t kell fizetned, és a felvett adókedvezményeket 20 százalékkal növelten vissza kell fizetned az államnak.

A nyugdíjbiztosítás egyik nagy előnye, hogy nem a mindenkori nyugdíjkorhatárt tekinti a lejárat dátumának, hanem a nyugdíjbiztosítási szerződés megkötésekor érvényben lévő nyugdíjkorhatárt veszi alapul, ezáltal immunis a potenciális nyugdíjkorhatár-emelésekre.

Önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP)

 • Jellege: pénztár
 • Maximális adókedvezmény: 150.000 Ft/év
 • Kötelező rendszeres befizetés: tagdíj (~6000–11.000 Ft/hó)
 • Költség: 0,5–1,86% évente (20 éves TKM)
 • Forgalmazók: pénztárak
 • Rugalmasság: 10 éven belül nem hozzáférhető, később megszüntetés esetén adóköteles
 • Adózás: lejárat előtt a 20 évnél korábbi befizetéseket szja + szocho terheli; a hozam 10 év után, 3 évente adómentesen felvehető
 • Bevezetésének éve: 1993
 • Taglétszám: 1.074.367 fő (2023.09.30.)

Az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP) egy pénztári megtakarítási forma az egészségpénztár és az önsegélyező pénztár mellett, aminek a futamideje a nyugdíjjogosultság megszerzéséig tart.

Önkéntes nyugdíjpénztár tagjaként általában 3-5 előre összeállított befektetési portfólió közül választhatsz. Ezek összetételét nem, csak a befektetési kockázatát ismerheted meg, ami alacsonytól a magasig terjed. A portfóliók között igényeid szerint válthatsz.

Minden pénztár meghatározza a kötelező tagdíj mértékét, amit havi vagy éves összegben adnak meg. Ha nem fizeted, akkor a tagdíj mértékét levonják a hozamaidból. Természetesen a minimum tagdíjnál többet is befizethetsz, sőt javasolt is, ha van erre lehetőséged.

Az önkéntes nyugdíjpénztárba rajtad kívül a munkáltatód is fizethet be pénzt, az adókedvezményt ez után is igénybe tudod venni.

Az önkéntes nyugdíjpénztár költségei közé tartoznak a működési és likviditási tartalék levonásai, a vagyon- és letétkezelési díjak és a közvetett befektetési költségek (pl. a pénztári portfólióban lévő befektetési alapok alapkezelési díja). Ezeknek az egy évre jutó százalékos átlagát a TKM adja meg egy adott futamidőre vetítve. Az összehasonlításban az MNB TKM-keresője segít.

Az önkéntes nyugdíjpénztárból az első 10 évben nem vehetsz ki pénzt. Tíz év elteltével 3 évente a hozam adómentesen felvehető. Ha nem várod meg a lejárati időt, azaz a nyugdíjba vonulásod dátumát, akkor a 20 évnél nem régebbi befizetések után szja-t és szocho-t kell fizetned, de évről évre változó adóalap után. Az adókedvezmény után ilyenkor adóznod kell. Ha elérted a nyugdíjkorhatárt, akkor az önkéntes nyugdíjpénztári összeg adómentesen felvehető.