Rekordon az egészségpénztári befizetések

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 5 perc

Több, mint 15 milliárd forintot fizettek be az OTP Egészségpénztári tagok és munkáltatók 2021-ben, ami közel 20%-os növekedést jelent az azt megelőző évhez képest, ezzel pedig az egyik legnagyobb hazai egészségpénztár újabb rekordot érhetett el. Emellett évről évre nő az online belépések aránya is, a befizetések több, mint egy-harmadát pedig már applikáción és az OTP Portálok weboldalon keresztül bonyolították a tagok. Az OTP Egészségpénztár szakértői a lakosság egészségügyi tudatosságának látható növekedése nyomán, 2022-re még nagyobb várakozással tekintenek. 

Egy év alatt 23 985 új tag csatlakozott az OTP Egészségpénztárhoz, míg a befizetések összértéke meghaladta a 15 milliárd forintot. Ez utóbbi pozitív eredmény láthatóan egy általános tendencia, hiszen mind az egyéni, mind pedig a munkáltatói befizetések száma növekedett 2021-ben. A hozzájárulások többsége (82,6%) továbbra is egyéni befizetésekből származott, ami így meghaladta a 12,4 milliárd forintot. Azonban a munkáltatói hozzájárulások száma is évről évre növekszik, 2021-ben már 2,6 milliárd forinttal támogatták a munkavállalók megtakarításait rendszeres vagy eseti jelleggel.

Harminc körül kezdünk előre gondolkodni

Tavaly

az újonnan belépő tagok többsége 27 évesen vált OTP Egészségpénztári taggá. 

Az eredményekből megállapítható, hogy az 1990 és 2000 között születettek tudatosabbak az öngondoskodást illetően, hiszen a legtöbben közülük kezdték meg egészségcélú megtakarításaikat a Pénztárnál.

„Örömmel láttuk, hogy egyre többeknek, és egyre fiatalabbaknak vált fontosabbá az egészségük, és ez a 2021-es eredményekből is meglátszik. Hiszen ismét egy olyan évet tudhatunk magunk mögött, ahol sorra döntöttük meg pénztár szinten a korábban felállított rekordjainkat – mind a belépők számát, mind a befizetéseket tekintve. A taglétszámunk december végére meghaladta a 306 000-et” – mondta el a tavalyi év kapcsán Kovács Tamás Attila, az OTP Egészségpénztár ügyvezető igazgatója.

Hódít az online

Egyre többen ismerik fel az online csatornák nyújtotta lehetőségeket is, melyek fejlesztésére az OTP Egészségpénztár nagy hangsúlyt fektetett az elmúlt években, figyelembe véve az online ügyintézés iránti folyamatosan növekvő igényt. Ennek köszönhetően például a befizetések során a Simple alkalmazás és az OTP Egészségpénztár applikációja voltak a legnépszerűbbek, hiszen a hozzájárulások 20,8%-a ezeken a felületeken, 15%-a pedig az OTP Portálok weboldalon keresztül érkezett be.

Gyógyszerre költünk a legtöbbet

Az OTP Egészségpénztári tagok tavaly 15 milliárd forintnyi összeget használtak fel. Ennek a

  • 41%-át gyógyszerekre,
  • 36% pedig a magán egészségügyi szolgáltatásokra igényelték vissza a pénztártagok,
  • utóbbiból 14%-ot fogorvosi szolgáltatásra,
  • 7%-ot pedig optikai cikkekre.

A családi, úgynevezett önsegélyező támogatások közül a legnépszerűbb a születési támogatás volt, de lakáshitel törlesztési támogatásként is jelentős összeget folyósított a Pénztár 2021-ben. Közel 1,3 milliárd forintos összeget folyósítottak tavaly az OTP Egészségpénztárnál önsegélyező célokra.

Többet is spórolhatnánk, ha odafigyelnénk

Mindemellett az látszik, hogy egyre nagyobb figyelmet szentelnek a tagok arra, hogy minél jobban kihasználják az egészségügyi költéseik nyomán a szolgáltatások és kedvezmények nyújtotta lehetőségeket. Erre utal legalábbis, hogy

éves szinten a tagok egyéni úton 2021-ben 136 ezer forintot fizettek be átlagosan az év során. 

A KSH legfrissebb adatai szerint azonban még van tér a bővülésre, ugyanis Magyarországon 2019-ben az egy főre jutó egészségügyi kiadás 308,8 ezer forint volt. Tehát az eredmények alapján az látszik, hogy a magyarok éves szinten több százezer forintnyi összeget spórolhatnának meg, ha egészségügyi költéseik során jobban kihasználnák az egészségpénztári rendszer nyújtotta lehetőségeket.

„Az elmúlt években a járvány többeket ráébresztett arra, hogy mennyire fontos megfelelő figyelmet szentelni az egészségügyi helyzetünkre és kiadásainkra. Az OTP Egészségpénztárnál épp ezért arra számítunk, hogy ez a pozitív felívelés akkor sem fog elveszni, ha ezt a nehézségekkel teli két évet magunk mögött tudhatjuk már. Igyekszünk arra ösztönözni mindenkit, hogy ne hagyja ki egészségügyi költései során azt a ziccert, amit az egészség- és önsegélyező pénztár lehetőségei nyújtanak, és aki még nem tette, vágjon bele idén, akár csak kis összeggel egészségpénztári megtakarításaiba” – foglalta össze gondolatait és várakozásait Kovács Tamás Attila, majd hozzátette: „Az OTP Egészségpénztárnál idén is azon leszünk, hogy megszolgáljuk ezt a bizalmat, és az elérhető szolgáltatásainkkal még több ember számára segítsünk tudatosabban, kiegyensúlyozottabban és egészségesebben élni.”

Borítókép: Getty Images

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

  • megválaszolja a kérdéseidet
  • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
  • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.