A pandémia óta jobban figyelünk megtakarításainkra

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 4 perc

A több mint 2 millió hazai pénztártagnak tavaly is kiemelten fontos volt a pénzügyi nehézségektől mentes időskor és az egészségmegőrzés anyagi feltételeinek biztosítása, az öngondoskodás. Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) 2021-es eredményei azt mutatják, hogy a nyugdíjpénztári befizetések több mint 4,6%-kal, míg az egészségpénztári hozzájárulások csaknem 12,5%-kal bővültek a megelőző évhez képest.

Több szempontból is kihívásokkal teli év volt 2021, ám a pénztári szektor tapasztalatai így is pozitívnak bizonyultak az elmúlt évben. Az önkéntes pénztári tagok bebizonyították, hogy a nehézségek ellenére is tudatosan tudják kezelni pénzügyeiket, és nem tévesztik szem elől hosszútávú céljaikat. Ezt a bíztató tendenciát támasztják alá az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének 2021-es éves eredményei is.

Jót tett a járvány pénzügyi tudatosságunknak

A nyugdíjpénztárakban kezelt vagyon értéke 2021 végén 1675 milliárd forint volt, ami 6,6%-kal haladta meg az egy évvel korábbi eredményeket. A nyugdíjpénztárakhoz 117 milliárd befizetés érkezett az elmúlt évben, ami a nyugdíjcélú megtakarítások esetében több mint 4,6%-os növekedést jelentett 2020-hoz képest. A taglétszám szektor szinten nem mutatott jelentős változást, a teljes nyugdíjpénztári létszám 1 millió 74 ezer fő volt 2021 végén. Emellett pedig az is megfigyelhető volt, hogy

az elmúlt 10 év alatt megduplázódtak az összesített tagi megtakarítások, valamint az éven belüli tagi befizetések összege is közel duplájára emelkedett.

„Az ÖPOSZ hisz abban, hogy a jövő mindenkié, azonban ehhez az első lépéseket magunknak kell megtenni, a gondtalan nyugdíjaskor és az egészség megőrzésének biztosításához az öngondoskodás a legjobb kezdet. A nyugdíj és egészségpénztári megtakarítások segítségével akár közép, akár hosszútávú célokat is megvalósíthatunk, ehhez viszont érdemes minél előbb megtenni az első lépéseket, akár kis összegű, néhány ezer forintos havi befizetésekkel” – jegyezte meg a 2021-es eredményeket értékelve Nagy Csaba, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke. 

Lassan 1 millió egészségpénztáras lesz

Az egészségpénztáraknál a teljes kezelt vagyont tekintve 4,5%-os volt a gyarapodás szektor szinten, így az ott kezelt vagyon 63,75 milliárd forintra ugrott a 2020-as eredményekhez képest. De a tavalyi évet tekintve is csaknem 12,5%-os bővülésről számoltak be az egészség- és önsegélyező pénztárak az előző évhez képest, az egészségpénztárakhoz 49,4 milliárd forintot fizettek be a tagok 2021-ben. Az egészségpénztári tagok tábora ismét növekedni tudott, elérve a 947 ezer főt. Ehhez a gyarapodáshoz jelentősen hozzájárult az új belépők tavalyi évtől kedvezőbb, 27 ezer fős létszáma is. De egyre többen veszik igénybe az egészségpénztári szolgáltatások nyújtotta lehetőségeket is.

Kifejezetten pozitív változást mutatott 2020-hoz képest a szolgáltatások között a lakáscélú jelzáloghitel törlesztésének támogatása,

melynek kiadási összértéke 30,4%-kal, a szolgáltatás esetszáma pedig 29,1%-kal növekedett szektor szinten.

A munkahelyek is ráhangolódtak az öngondoskodásra

„Örömmel tapasztaltuk, hogy az egyéni befizetések gyarapodása mellett a munkáltatók is a korábbinál nagyobb összeggel támogatták a dolgozói öngondoskodást. A munkaadók tavaly 34,8 milliárd forintot fizettek be a nyugdíjpénztárakba és 8,2 milliárdot az egészségpénztárakba munkavállalóik javára, ami mindkét pénztári öngondoskodási forma esetében növekedést mutat a megelőző évhez képest. A számok azt jelzik, egyre több munkaadó ismerte fel a járványhelyzet alatt, hogy mekkora szerepe van a pénzügyi kiszámíthatóságnak, a stabilitás erősítésének, az egészség megőrzését szolgáló lehetőségek kibővítésének a munkaerő megtartásában, megbecsülésében” mondja Nagy Csaba.

Az eredményekből az is látszik, hogy ezt a lehetőséget egyre több munkáltató is felismerte 2021-ben: az egészség- és önsegélyezőpénztári, munkáltatói befizetések 16,99%-kal növekedtek, a munkavállalók nyugdíjcélú megtakarításait pedig 5,45%-kal nagyobb mértékben gyarapították a munkáltatók a tavalyi éveben.

Borítókép:

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

  • megválaszolja a kérdéseidet
  • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
  • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.