Öt pénztári megtakarítási tipp, amire nem is gondolnál

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 5 perc

Az OTP Bank legfrissebb Öngondoskodási Index kutatásának eredményei szerint bár a lakosság 84 százaléka hallott már az egészségpénztári megtakarításokról, csak 7 százalék gondolja, hogy jól ismeri. Így nem meglepő, hogy sokan nem tudják, hogy lakáshitel törlesztésre vagy a gyerek születésével, gondozásával, nevelésével kapcsolatos kiadásokra is fordíthatják a pénztárban gyűjtött megtakarításokat. Az OTP Egészségpénztár ezért összegyűjtött 5 kevésbé ismert lehetőséget.

Mindegy, csak egészség legyen, tartja a mondás, ami a pandémiát követően talán még nagyobb jelentőséggel bír az emberek életében. Bár az OTP Bank legfrissebb Öngondoskodási Index kutatásának eredményei szerint a lakosság 84 százaléka hallott már az egészségpénztári megtakarításokról, még mindig sokan nincsenek tisztában a lehetőségeikkel egészségügyi és családi költéseiket tekintve. Ugyanis közülük még mindig csak 7 százalék felelte, hogy jól ismeri ezt a megtakarítási formát, míg 48 százalék azt válaszolta, hogy bár hallott róla, de nem tudja pontosan, mire jó ez a befektetés.  

1. Több mint egy „betegségpénztár”

Miről is szól valójában egy egészségpénztári megtakarítás? Erről mesélt Kovács Tamás Attila, az OTP Egészségpénztár ügyvezető igazgatója: „A gyógyszerektől és egészségügyi kezelésektől messzemenően több szolgáltatást is igénybe vehetnek a tagok, azonban sokan nem lőnek rá az üres kapura és ezzel komoly támogatási lehetőségeket hagynak ki. Az OTP Egészségpénztár hosszútávon igyekszik támogatást nyújtani a tagok számára, így ügyelve arra, hogy ne betegségben, hanem inkább egészségben állhasson mellettük” – mondta el a szakember. 

„A célunk valójában az, hogy minél több embert elérjünk, hogy tudatosabban foglalkozzanak egészségükkel, és az arra fordított kiadásokkal. Részt veszünk az egészséges életmód fenntartásában, de az orvosi vizsgálatokon, gyógyszereken és vitaminokon túl például a gluténmentes termékekre, vagy még akár a szenvedélybetegségek leszokásának támogatásában is segítséget nyújtunk tagjainknak” – tette hozzá Kovács Tamás Attila a szolgáltatásokkal kapcsolatban.

2. A kiságytól az egyetemig

Ugyan nem foghatja gyermeke kezét egész élete során, de tehet azért, hogy a kiságytól az egyetemig támogatni tudja tanulmányait. A születési támogatással már a gyermek világra jöttével támogatást igényelhetnek az egészségpénztári tagok, de később az óvodás, általános és középiskolai, valamint főiskolai és egyetemi tanulmányait és kiadásait is támogathatja a megtakarításnak köszönhetően. Ne hagyja ki ezt a ziccert, hiszen a ruházattól kezdve, a tankönyveken át, a tandíjig széles körben felhasználható a támogatás.

3. Megtakarításból törlesztés

Tudta, hogy nem csak megtakarításként funkcionálhat a félretett pénze, hanem jelzálog alapú lakáshitelét is törlesztheti OTP Egészségpénztári számláján keresztül? Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének friss adatai rámutattak, hogy erre a funkcióra nagy igény lehet 2022-ben.

A családosoknak járó adó-visszatérítést az érintettek ötöde tartozásaik törlesztésére fordítaná.

A hosszú távon gondolkodó és befizető tagok családi támogatásokat is igénybe vehetnek, így számukra a lakáshitel törlesztési támogatás is megoldást jelenthet, 2022-ben 30 ezer Ft/hó összegben (a tárgyév első napján érvényes havi minimálbér 15 százalékáig igényelhető ez a támogatás).

4. Már a kanapéról is csatlakozhat

Két sorozat rész között úgy érzi, ideje valamit tennie egészségéért? Akkor sem kell már halogatnia a belépést, ha az egész napos rohanás és megbeszélések után már csak fáradtan dőlne le a kanapéra, ugyanis nem kell sem a pénztárba való belépéshez, sem a mindennapos ügyintézéshez személyesen megjelennie. Az OTP Portálok oldalon online, négy egyszerű lépésben tud csatlakozni az Egészségpénztárhoz, a regisztráció után pedig online intézheti pénztári ügyeit.

Például megtekintheti egyéni számlájának egyenlegét, a kihasználható adó-visszatérítés összegét, továbbá bejelentheti a Pénztárhoz családtagjait kedvezményezettnek, és kérheti beküldött számlája egy részének kifizetését vagy annak részletekben történő kifizetését is.

5. 2022-ben még többet ér az egészségpénztári tagság

Ráadásul idén még többet hozhat ki tagságából. Az OTP Egészségpénztár 2022-ben 10 nyereményjátékkal lepi meg pénztártagjait, és mindezen felül még három kivételes különdíjjal is kedveznek a leglelkesebb és legszerencsésebb játékosoknak. Az 1 millió, 600 ezer és 400 ezer forintot azok között sorsolják ki, akik egész évben velük tartanak és mind a 10 idei játékukban részt vesznek.

Borítókép: Getty Images

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

  • megválaszolja a kérdéseidet
  • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
  • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.