Így alakul a megtakarítók és a befektetők élete a megváltozott pénzpiaci környezetben

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 4 perc

A márciusban 8,5 százalékra megugró infláció, az ukrán-orosz konfliktus, valamint a koronavírus-járvány kedvezőtlen hatásai lezárták a korábbi - alacsony kamatkörnyezet és jegybanki pénzbőség jellemezte - korszakot. Az új érában is működnek azonban a korábbi megoldások, miszerint a megtakarításokat higgadtan, hosszú távon kell kezelni, nem szabad egy-egy hullámzás miatt elhamarkodottan dönteni.

Teljesen átalakult a gazdasági és a piaci környezet a koronavírus-járvány, az ellátási problémák és az ukrán-orosz konfliktus miatt - az átalakulás természetesen a megtakarításokat is érinti. Egy biztos: véget ért az alacsony kamatkörnyezet, a visszafogott infláció és a jegybanki pénzbőség kora - hangzott el a K&H befektetői klubján - ahol a befektetési szakemberek értékelték a mostani és a jövőben várható változásokat. 

“Nagyon változékonyak, volitilisek lettek a piacok, amitől az utóbbi években elszoktunk, de ez a piaci működés természetes velejárója” - emelte ki Bánhalmi Gábor, a K&H alapok kezelőjének vezető stratégája. “A megtakarításokra nézve a legveszélyesebb az infláció. Magyarországon a pénzromlás üteme márciusban 8,5 százalékos volt, az idei átlagos infláció 9 százalék körül is lehet, de még jövőre is 4,5 százalék körüli értékre lehet számítani. Az infláció letörése érdekében kezdődött meg a kamatemelési ciklus. A tavaly júniusi 0,6 százalékos irányadó kamatszint április végére 6,45 százalékra emelkedett, a jelenlegi kilátások alapján pedig 7-7,5 százalék körül tetőzhet.”

Változó környezet, klasszikus megoldások

A piacokon a befektetők egy része most szembesült a változásokkal, ami a februári jelentős mozgásokból látható. Az új érában a régi megoldásokat azonban továbbra is érdemes követni: nem szabad megijedni és hirtelen döntéseket hozni egy-egy nagyobb piaci turbulencia esetén. Ha pedig esnek az árfolyamok, akkor érdemes a fokozatos, rendszeres lépésekben történő vásárlást megfontolni. 

Higgadtan és hosszú távon kell gondolkodni a befektetések esetében:

a rendszeresség, a többszöri vétel legfőbb előnye, hogy akkor is tudunk építkezni a piacon, amikor normál esetben egy-egy hullámvölgy miatt elbizonytalanodnánk.

A befektetési piacon egyik irányadó mutató, az amerikai S&P 500-as index hosszú távú, több évtizedes alakulásán is látható, hogy a 2008-as és koronavírushoz köthető 2020-as válság is csak egy kis átmeneti kitérő a hosszú távú növekedő trendvonalon.

“Azt láttuk, hogy az ügyfeleink többsége bölcs és türelmes maradt az elmúlt hónapokban. Szerencsére kevesen ijedtek meg, és sokkal többen voltak azok, akik tartották magukat a befektetési tanácsadójukkal közösen kialakított hosszú távú stratégiájukhoz, és ezzel nagyon jó döntést hoztak” - tette hozzá Bánhalmi Gábor. 

Befektetés, mint a pénzromlás ellenszere

A szakember az infláció kapcsán azt is kiemelte, hogy a pénzromlás miatt most még inkább érdemes a befektetések felé nyitni, a készpénzt ugyanis felemészti a pénzromlás. A forintalapú befektetések mellett célszerű dollár- és az euróalapú eszközökbe is fektetni, mert így a portfólió kiegyensúlyozottabb lehet, kevésbé érzékeny a piaci kockázatokra. 

A befektetések közül továbbra is a részvénybefektetések, a részvényalapok illetve a nagyobb részvénykitettséggel rendelkező dinamikusabb vegyes alapok kecsegtetnek komolyabb hozampotenciállal. Itt érdemes kiemelni a fenntarthatósági szempontokat is figyelembe vevő felelős befektetéseket. 

Gyakori tévhit, hogy a fenntarthatóság és a jó hozam kizárják egymást. Ez azonban nem igaz. A pénzügyi szempontok nem szorulnak háttérbe a felelős befektetések esetében sem, a teljesítményük legalább annyira jó, mint a hagyományos alapoknak, sőt, még a fenntartható jövő építéséhez is hozzájárulnak” - fogalmazott Bánhalmi Gábor. Példaként említette, hogy a K&H által kezelt alapokat nézve a felelős befektetések állománya a tavalyi évben megnégyszereződött, és idén is jelentős az érdeklődés az ilyen befektetési megoldások iránt.

Borítókép: Getty Images

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

  • megválaszolja a kérdéseidet
  • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
  • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.