Legjobb állampapír kamatok listája 2023

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 8 perc

Magas infláció mellett felértékelődnek az inflációkövető megtakarítások, ezért összegyűjtöttük, melyek lehetnek most a legjobb állampapírok: mik azok, amik inflációhoz kötöttek, és mennyi kamatot fizetnek jelenleg.

Mennyi kamatot fizetnek az állampapírok 2023-ban?

A kamatokat és egyéb, fontos tulajdonságokat ebben az állampapír összehasonlító táblázatban összegeztük:

Állampapír neveAktuális kamatInflációkövető?Kamatozás típusaFutamidő
Prémium Magyar Állampapír (PMÁP 2028/L)14,75%Igen, előző évi infláció + 0,25% kamatot fizet.változó5 év
Prémium Magyar Állampapír (PMÁP 2031/I)15,50%Igen, előző évi infláció + 1% kamatot fizet.változó8 év
Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP)15,90%Nem, a kamat a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy átlaghozama + 1%.változó3 év
Diszkont Kincstárjegy (DKJ)13,26%*Nem.változó3, 6, 12 hónap
Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz)4,95% (átlag)Nem.fix, lépcsős5 év
Babakötvény17,5%Igen, előző évi infláció + 3% kamatot fizet.változó3–19 év
Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP)9%Nem.fix1 év
Kincstári Takarékjegy I. (KTJ)9%Nem.fix, lépcsős1 év
Kincstári Takarékjegy II. (KTJ)9,5%Nem.fix, lépcsős2 év
Euró Magyar Állampapír (EMÁP)2,944%Nem, 3 havi EURIBOR-t követi.változó3 év
Utolsó frissítés: 2023.06.01.
*Referenciahozamok átlaga.

Magas infláció mellett egy inflációkövető állampapír logikus döntés lehet, ilyen tulajdonságokkal csak a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) 5 és 8 éves futamidejű változata rendelkezik. A PMÁP-nál mindig az előző évi inflációt egészítik ki egy meghatározott kamatprémiummal. Az 5 éves módozat esetében ez 0,25 százalékot, a 8 éves módozatnál 1 százalékot jelent infláció felett.

Előnye, hogy reálértéken tartja a befektetett pénzt, sőt még reálhozamot is termel, viszont hátránya, hogy nagy késéssel követi le az inflációt.

Például a 2022-es, kimagasló infláció csak 2023-ban épül be a kamatba, amit csak 2024-ben fizetnek ki.

Továbbá csak addig számít jónak a kamata, amíg az infláció magas, ami ha egyszer visszaáll az egészségesebb, 2–4 százalékos szintre, akkor ilyen alacsony kamatprémium mellett a Prémium Magyar Állampapír nem biztos, hogy versenyre tud kelni a többi állampapírral szemben.

Újra kapható a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP), ami változó kamatozású ugyan, de nem inflációkövető. A BMÁP kamata a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy (DKJ) átlaghozamától függ, ami felett 1 százalék kamatprémiumot fizet.

Ennek megvan az az előnye, hogy a BMÁP a kamatkörnyezet változásait gyorsabban leköveti, mint a PMÁP: a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegyet heti aukciók formájában hozzák forgalomba, és a hozamát a vételi és eladási ár különbsége határozza meg. Ez azt jelenti, hogy amíg a Diszkont Kincstárjegyek átlaghozama magas, addig a Bónusz Magyar Állampapír versenyképes befektetés tud lenni, ám az sem véletlen, hogy kivezették annak idején, mikor a kincstárjegyhozamok 0 százalék körül mozogtak. A BMÁP előnye még, hogy sűrűn, háromhavonta fizet kamatot, és csak 3 év a futamideje.

A Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) kamata egy időben jónak számított, ám érthető, hogy miért került mostanra hátrányba: az 5 éves futamideje alatt átlagosan évi 4,95 százalék kamatot fizet – ennél már egy lekötött betéttel is többet lehet elérni akár 6 hónap alatt is.

De a többi állampapír között is található olyan, ami rövidebb futamidővel kínál ennél magasabb kamatot. Az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) kamata 9 százalék. Az egyéves Kincstári Takarékjegy (KTJ) kamata szintén 9 százalék, míg a kétéves változaté 9,5 százalék. Az egyetlen eurós állampapír, az Euró Magyar Állampapír (EMÁP) kamata a 3 havi EURIBOR-t követi.

Melyik a legjobb állampapír 2023-ban?

Ahogy azt korábban ismertettük, több tényező befolyásolja, hogy kinek melyik állampapírt érdemes megvennie, és arra sincs garancia, hogy amelyik állampapír jelenleg a kamat tekintetében a legjobb, az két-három év múlva is a legjobb lesz.

De ha szigorúan csak a kamatok jelenlegi állását vizsgáljuk, akkor elmondhatjuk, hogy a Babakötvény kamata a legmagasabb, ám ezt nem vásárolhatja akárki, csak az, akinek 18 évnél fiatalabb gyermeke van. Ha a minden magánszemélynek elérhető állampapírokat nézzük, akkor viszont a Bónusz Magyar Állampapír fizeti a legmagasabb éves kamatot.

Ezt követi a Prémium Magyar Állampapír, a Diszkont Kincstárjegy, a Kincstári Takarékjegy és az Egyéves Magyar Állampapír. A sort a MÁP Plusz és az eurós EMÁP zárja.

Külön cikkben foglalkoztunk azzal, hogy mennyit kamatozik 1 millió forint, ha állampapírba vagy más értékpapírba fekteted.

Miért fontos az inflációkövetés?

Egy befektetés vagy megtakarítás hozamát mindig az inflációval összevetve célszerű értékelni, mivel így kapjuk meg a reálértékét, azaz hogy milyen teljesítményt ért el infláció felett.

Nem nehéz belátni, hogy egy olyan állampapír kamata, amit még a 3 százalék körüli infláció idején határoztak meg, fix kamattal, kevésbé ellensúlyozza a mostani, történelmi léptékkel is jelentős pénzromlást. Ilyenkor egy olyan állampapír lehet a megoldás, ami követi az inflációt, és ami mindig afelett ígér kamatot.

magyar infláció 1996 és 2025 között grafikon

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) középtávú inflációs célja 3 százalék, aminél egy 2–4 százalékos toleranciasávot tart elfogadhatónak. Az előrejelzéseik szerint ezt még 2025-re sem biztos, hogy elérjük, és az elemzők szerint is valószínű, hogy a megszokottnál magasabb infláció még évekig velünk marad. Amíg ez így van, addig az inflációkövető állampapír jó választás lehet a pénzed értékének megőrzéséhez.

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

  • megválaszolja a kérdéseidet
  • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
  • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.

Miért választják sokan az állampapírt?

Az állampapír népszerű befektetés a magyarok körében: 2023 januárjában 4321 milliárd forint befektetett pénz kamatozik PMÁP-ban, 2183 milliárd forint MÁP Pluszban és 514 milliárd forint BMÁP-ban.

Az állampapír lényegében egy kockázatmentes befektetés, mivel a Magyar Állam létezése a garancia arra, hogy kamatostól visszakapod a befektetett pénzed. A kamatozása sávos, fix vagy változó, utóbbi esetben inflációkövető is lehet. A kamatnyereség után nem kell kamatadót fizetni, ami normál esetben 15 százalék szja-t jelentene. Három hónaptól 20 évig terjedően sokféle futamidő közül lehet választani, és bár nem ideális, mert költségekkel járhat, lejárat előtt is bármikor eladható. Akár 1 forintos címletekben is megvásárolható, így rugalmasan tudod meghatározni, hogy mennyit szeretnél félretenni. Ez olyan szempontból is előnyös, hogy ha a futamidő előtt vissza szeretnéd váltani, akkor nem kell az összes állampapírt eladnod – rugalmasan annyit adhatsz el, amennyi pénzre szükséged van. Online, egyszerűen vásárolható, ráadásul a Magyar Államkincstárnál nyitott számla teljesen költségmentes.

fiatal hölgy online pénzügyeket intéz

Hogyan válasszam ki a hozzám illő legjobb állampapírt?

Mielőtt az állampapír kamatokat megvizsgálnánk, végigveszünk néhány szempontot, amit érdemes megfontolni a legjobb állampapír keresésekor, ugyanis mindig az a legjobb, ami a személyes igényeidhez, céljaidhoz leginkább illeszkedik.

Futamidő

Célszerű átgondolni, hogy mennyi időre tudod mellőzni a pénzed: három hónapra, egy évre vagy akár hat évig is? A futamidő növekedésével általában a kamat is magasabb, ám ha a lejárat előtt el kell adnod az állampapírodat, az költségekkel járhat, így végső soron lehet, hogy jobban jártál volna egy alacsonyabb kamatú, rövidebb futamidejű állampapírral.

Visszaváltási feltételek

Lehet úgy gondolod, hogy biztosan nem fogod a futamidő lejárta előtt eladni az állampapírt, de mégis érdemes felkészülni minden eshetőségre, és még vásárlás előtt utánanézni a visszaváltási feltételeknek.

A feltételekből megtudhatod, hogy a visszaváltás jár-e valamilyen veszteséggel. A MÁP Pluszból például minden évben, a kamatfizetés utáni 5 munkanapban veszteség nélkül ki lehet szállni, ilyenkor a névértéket (befizetett összeget) és az azon felhalmozódott kamatokat is kifizetik.

Kamatozás típusa

Eldöntheted, hogy fix vagy változó kamatozású állampapírt választasz. A fix kamatozásnál előre tudod, hogy mennyi pénzed lesz a futamidő végén, ugyanakkor ha az infláció hirtelen emelkedésbe kezd – ahogy az történt is –, akkor könnyen lehet, hogy ez a fix kamat nem fogja ellensúlyozni a pénzromlás mértékét. Ha inflációkövető állampapírt választasz, akkor mindaddig jól járhatsz, amíg magas az infláció, viszont ebben az esetben – a jelenlegi konstrukciók alapján – legalább 4 éves futamidővel kell számolnod.

Kamatperiódus

Szempont lehet a kamatperiódus: negyedévente, félévente vagy évente fizetnek kamatot? A kamatperiódus két dolog miatt fontos:

  1. milyen gyakran számolják újra a kamatot, azaz milyen gyorsan követi le az adott állampapír a kamatkörnyezet változásait,
  2. milyen sűrűn jutsz pénzhez, amit akár újra be is fektethetsz.

Például találsz olyan állampapírt, ami háromhavonta kamatot fizet, és ugyanilyen sűrűn újra is számolja a kamatlábat, de olyat is, ami évente egyszer fizet, és viszonylag nagy késéssel követi le a kamatkörnyezetet.

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

  • megválaszolja a kérdéseidet
  • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
  • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.