Állampapír rövid távra: így működik a Diszkont Kincstárjegy

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 12 perc

A jelenleg vásárolható Diszkont Kincstárjegyek éves hozama 6 százalék környékén jár, és ezért cserébe maximum egy évig kell mellőznöd a pénzed. Bár vásárlása online egyszerűen megoldható, a Diszkont Kincstárjegy meglehetősen szokatlan a többi állampapírhoz képest, ami miatt könnyű belezavarodni, mit is jelentenek az egyes árfolyamok. Cikkünkben elmagyarázzuk működésének sajátosságait, és hogy miként lehet megvásárolni, illetve lejárat előtt visszaváltani.

Diszkont Kincstárjegy legfontosabb tudnivalók

A Diszkont Kincstárjegy (röviden DKJ) egy rövid lejáratú állampapír, aminek a futamideje 3, 6 és 12 hónap lehet. Kamatot nem fizet, viszont a névértéknél olcsóbban, diszkontáron bocsátja ki az állam, vállalva, hogy teljes áron vásárolja vissza lejáratkor. A vételi és eladási ár különbsége jelenti a hozamot. A DKJ-t 10.000 forintos címletekben lehet dematerializált formában, online vásárolni.

Diszkont Kincstárjegy jellemzői röviden:

 • Futamidő: 3, 6 és 12 hónap
 • Kamat: nincs, csak hozam
 • Alapcímlet: 10.000 Ft
 • Hol vehető? Magyar Államkincstár (MÁK), bankok, befektetési szolgáltatók
 • Kamatadó: 0%

A Diszkont Kincstárjegy hozama

Meglepőnek tűnhet, de a Diszkont Kincstárjegy nem fizet kamatot, de természetesen van hozama, különben nem érné meg ebbe fektetni. Hogy megértsd a működését, a kamat és a hozam közötti különbséget kell elmagyaráznunk.

A többi állampapír előre meghatározott rendszerességgel kamatot fizet. Ez a kamat lehet fix, ebben az esetben pontosan tudni lehet a százalékos mértékét, de lehet változó is, ilyenkor valamihez viszonyítottan fizetnek kamatot: az inflációhoz, a jegybanki alapkamathoz stb. A lényeg, hogy a kamatot mindenképp kifizetik, és értéke legfeljebb nulla, de semmiképp sem lehet negatív.

férfi a kávézóban Diszkont Kincstárjegy vásárlás előtt áll

A hozam egy elvontabb fogalom: a kamat maga is lehet hozam, de az is hozam, ha ingatlanba vagy részvénybe fektetsz, és néhány év múlva drágábban értékesíted, mint amennyiért vetted. Ebben az esetben az árfolyamnyereségből adódik hozamod, ami a kamattal ellentétben negatív is lehet, hiszen előfordulhat, hogy az általad birtokolt eszközök veszítenek az értékükből.

A Diszkont Kincstárjegy erre hasonlít, de még sincs árfolyamkockázat. A DKJ ugyanis úgy működik, hogy az állam olcsóbban, diszkontáron értékesíti, majd 3, 6 vagy 12 hónap elteltével teljes áron, 100 százalékos névértéken vásárolja vissza tőled.

Ha például azt látod, hogy 93,46% egy DKJ árfolyama, akkor egy 10.000 névértékű kincstárjegyhez 9346 forintért juthatsz hozzá. Visszaváltáskor 10.000 forintot kapsz vissza, így hiába nem kaptál érte kamatot, a hozamod így is 7% volt.

Változó, hogy a DKJ-t mennyivel olcsóbban adja az állam, de árfolyamkockázat nincs, mivel vásárláskor pontosan tudod, hogy milyen áron vetted, és hogy 100 százalékos árfolyamon fogod visszakapni a névértéket (ha megvárod a futamidő végét). Korai visszaváltásnál már van árfolyamkockázat, erről később még lesz szó.

Ennek a szokatlan kamatfizetési módszernek történelmi okai vannak: adózni a kamat után kellett, ezért kitaláltak egy olyan állampapírt, aminél technikailag nincs kamat, így adózási kötelezettség sem. A korabeli, papír alapú állampapírok tartalmaztak egy szelvényt, amit kuponnak hívtak, ezen tüntették fel, hogy milyen kamatfizetési kötelezettsége van az államnak. A kincstárjegyekről ezt a kupont lehagyták, mivel ezeknek hivatalosan nincs kamata, emiatt a Diszkont Kincstárjegyet a mai napig zéró kupon állampapírnak is hívják.

Ma már az árfolyamnyereség után is adózni kell, ettől függetlenül a DKJ – a többi magyar állampapírhoz hasonlóan – kamatadómentes.

A Diszkont Kincstárjegy referenciahozamai a múltban

A 2021-es év előtt a DKJ kevésbé hívta fel magára a figyelmet, mivel a hozamai nem vették fel a versenyt a többi állampapírral. A 2012-es évtől kezdve, egy közel 8 százalékos csúcs után hosszú időn keresztül folyamatosan csökkent a DKJ hozama. 2015 és 2021 között 1 százalék alatti hozamot lehetett vele elérni, sőt a negatív hozamok is gyakran előfordultak, vagyis az Államkincstár a névértéknél drágábban adta csak el a Diszkont Kincstárjegyeket.

A hozamnövekedés 2021 őszén indult be, ami végül 2023. márciusban torpant meg: a 6 hónapos DKJ akkori, 15,21 százalékos hozama kiemelkedően magasnak számított több másik állampapír kamatához képest is. Ez az oka annak, hogy a DKJ iránti kereslet ismét megnőtt. 2023. áprilistól kezdve azonban a DKJ hozama csökkenni kezdett, aztán 2024-ben beállt 6 százalék körüli szintre.

A hozamcsökkenés egyébként sem befolyásolja azokat, akik még időben bevásároltak: ha megtartod a lejáratig a Diszkont Kincstárjegyed, akkor garantáltan megkapod a vételkor beígért hozamot.

Mitől függ a DKJ árfolyama?

A Diszkont Kincstárjegyet mindig 100 százalékos árfolyamon váltják vissza lejáratkor, így a hozama annál magasabb, minél inkább áron alul tudod megvenni. De mitől függ, hogy mennyire árazzák le? A diszkontárazás mértéke a keresleten múlik, vagyis hogy mennyit hajlandóak fizetni érte a befektetők.

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy az állam aukciókat rendez, amiken az elsődleges forgalmazók, azaz meghatározott bankok és befektetési szolgáltatók vehetnek részt, név szerint az alábbi intézmények:

 • ING Bank N.V. Magyarországi Fióktelepe
 • K&H Bank Zrt.
 • OTP Bank Nyrt.
 • UniCredit Bank AG
 • Raiffeisen Bank Zrt.

Ők azok, akik a meghirdetett kincstárjegyekre licitálnak, amiből az állam kiválasztja a számára legkedvezőbb ajánlatot. Ez alapján kialakul egy árfolyam, amennyiért a bankok és brókercégek hozzájuthatnak a DKJ-khoz. Magánszemélyek nem vehetnek részt az aukción, de az Államkincstártól és a forgalmazóktól lehetőségük van DKJ-t vásárolni a kialkudott árfolyamon.

A 3 hónapos DKJ aukcióit minden héten kedden, a 6 hónaposét szerdánként tartják. A 12 hónapos DKJ aukciókra kéthetente csütörtökön kerül sor.

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

 • megválaszolja a kérdéseidet
 • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
 • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.

A Diszkont Kincstárjegy aktuális árfolyama: így tudod megnézni

A Diszkont Kincstárjegy aktuális árfolyamát például az Államkincstár weblapján lehet megnézni:

Diszkont Kincstárjegy aktuális árfolyama, éves hozama az Államkincstár weblapján
DKJ sorozatok aktuális éves hozama

Ha vásárolni szeretnél, akkor az eladási oszlopokat kell figyelned. Itt láthatod az eladási nettó árfolyamot, de az Államkincstár ki is számolja neked, hogy mekkora éves hozammal járna az adott DKJ-sorozat, ha a mai napon megvennéd, és a lejáratig megtartanád – ezt jelenti az eladási hozam. Az ISMA-sztenderd 360 napos évvel számol, és a szökőévet is bekalkulálja.

Ugyanezt a WebKincstár felületére belépve is elérheted. Itt az Állampapírok / Állampapír árfolyamok menüben kell DKJ lekérdezést indítanod, ami az előzőhöz hasonló táblázatot fog eredményezni:

Diszkont Kincstárjegy eladási hozam isma

DKJ vásárlása

A Diszkont Kincstárjegy zárt aukció útján kerül forgalomba, amiken csak az elsődleges forgalmazók, vagyis meghatározott bankok és befektetési szolgáltatók vehetnek részt. Az Államkincstártól és az elsődleges forgalmazóktól azonban magánszemélyek, cégek és intézmények is vásárolhatnak Diszkont Kincstárjegyet 10.000 forintos címletekben.

Diszkont Kincstárjegyet egyszerűen vásárolhatsz online. Ha közvetlenül az Államkincstártól vennéd – például mert náluk díjmentes a számlavezetés –, akkor a WebKincstár vagy a MobilKincstár felületén tudod megtenni. Ehhez előbb számlát kell nyitnod az Államkincstárnál.

A DKJ vásárlás egyik módja, ha az Állampapírok / Állampapír kereső menüpont alatt megkeresed a megvenni kívánt DKJ-sorozatot, és rákattintasz a Vétel gombra:

Diszkont Kincstárjegy vétel webkincstárban

Ugyanezt megteheted az Új tranzakció / Vétel menüpont alatt:

Diszkont Kincstárjegy aktuális hozam

Figyelj arra, hogy az aktuális hozamot éves hozamként adják meg az összehasonlíthatóság végett, vagyis a 6 hónapos hozam a gyakorlatban feleennyi, a 3 hónapos hozam negyedennyi. Ezen kívül ezt a hozamot arányosítani is kell az eltelt idő függvényében, ugyanis a táblázatban a teljes futamidőre adják meg. Mindezekkel az árfolyam már számol.

A legegyszerűbb, ha vásárláskor megadod az összeget, és a rendszer a többi számítást elvégzi helyetted:

Diszkont Kincstárjegy vásárlása névérték és árfolyam

Jelen esetben például 94.239 forint befektetésért cserébe 100.000 forintot kapnánk vissza, ami 5761 forint hozamnak felel meg, ez százalékban kifejezve 6,11 százalék, ami természetesen nem évesített.

A Magyar Államkincstár mellett az alábbi pénzügyi szolgáltatóktól vásárolhatsz DKJ-t:

 • BNP Paribas,
 • CIB,
 • Citibank Europe,
 • Deutsche Bank,
 • Erste Befektetési Zrt.,
 • Goldman Sachs International,
 • ING Bank,
 • J.P. Morgan Securities,
 • K&H,
 • MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.,
 • MKB,
 • OTP,
 • Raiffeisen,
 • Unicredit.

DKJ visszaváltása lejárat előtt

Előfordulhat, hogy nem akarod megtartani a Diszkont Kincstárjegyet a futamidő végéig, ebben az esetben lejárat előtt is visszaválthatod, a kérdés csak az, hogy mennyiért. Korai visszaváltásnál nem jár a 100 százalékos névérték. Az Államkincstár és az elsődleges forgalmazók napi vételi árfolyamot jegyeznek, vagyis ők döntik el, hogy a névérték hány százalékáért hajlandóak visszavásárolni tőled a DKJ-t.

Ha az államtól vásároltad a Diszkont Kincstárjegyet, akkor a WebKincstárban vagy a MobilKincstárban az Új tranzakció / Eladás menüpontja alatt tudod lejárat előtt eladni.

Az Államkincstár árfolyamjegyzésénél a vételi nettó árfolyam mutatja meg, hogy a névérték hány százalékát fizetnék vissza: 

Diszkont Kincstárjegy vételi nettó árfolyam

A névérték 100 százalék. Ha a vételi nettó árfolyam csak 90, akkor a névérték 90 százalékát fogják visszafizetni.

Ugyanezt a WebKincstárban is meg tudod nézni az Állampapírok / Állampapír árfolyamok menüpont alatt indított lekérdezéssel:

Diszkont Kincstárjegy vételi nettó árfolyam

A visszaváltás díját úgy ismerheted meg, ha a visszakapott összeget összehasonlítod azzal, amennyiért a DKJ-t vásároltad.

Az ÁKK-féle DKJ kalkulátora a dátum, az értékpapír azonosítója, a hozam, a nettó és bruttó árfolyam és a névérték megadása után kiszámolja a DKJ nettó és bruttó árát, az EHM hozamot és a felhalmozott kamatot (írni a kék mezőkbe lehet, majd a számológép ikonnal lehet a számítást elvégeztetni).

Nem állami pénzügyi szolgáltatóknál a vonatkozó online felületen tudsz tájékozódni a napi árfolyamokról, és itt tudod intézni a visszaváltást is.

A Diszkont Kincstárjegy adózása

Az 2019. június 1-je után kibocsátott Diszkont Kincstárjegy kamatadómentes, egészen pontosan az árfolyam-nyereségből adódó hozam után sem kell kamatadót (szja-t) fizetni. Mivel a Diszkont Kincstárjegy futamideje legfeljebb egy év, ez azt jelenti, hogy ma már nincs forgalomban olyan DKJ, ami után kamatadót kellene fizetni.

2023. július 1-től új megtakarítási adót vezettek be bizonyos kamatjövedelmekre szociális hozzájárulás (szocho) formájában. A Diszkont Kincstárjegyre azonban nem vonatkozik a szocho-fizetési kötelezettség, azaz szocho-mentes.

Állampapírok a DKJ-n kívül

Az aktuális legjobb állampapír kamatokat dedikált oldalunkon tudod megnézni.

A DKJ maximális futamideje 12 hónap, így reálisan a hasonló tartamú állampapírokkal lehet összehasonlítani. Ez alapján kettő jön számításba: az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) és a Kincstári Takarékjegy (KTJ) egyéves módozata. A többi állampapírnál már egy évnél hosszabb futamidővel kell számolni, vagyis hosszabb elköteleződést kívánnak, ha nem váltod vissza őket idejekorán.

A DKJ-val rokoni viszonyban áll a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP), mert a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy hozamához képest fizet +1 százalék kamatprémiumot, vagyis ezzel még a DKJ-nál is magasabb kamatot lehet elérni. Ugyanakkor a BMÁP futamideje hosszabb: 3, illetve 5 év után jár le. A FixMÁP futamideje 3 év.

A magas infláció miatt különösen népszerű a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP), mivel ennek a kamata mindig az előző évi átlagos inflációhoz igazodik, és efölött fizet kamatprémiumot. Ennek a futamideje már 5, illetve 8 év. Eurós változata a Prémium Euró Magyar Állampapír (PEMÁP).

Ötéves távon a Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) jöhet szóba, a fix kamata miatt azonban magas infláció idején nem jövedelmező választás.

Gyakori kérdések Diszkont Kincstárjegyről

Ki vásárolhat Diszkont Kincstárjegyet?

Diszkont Kincstárjegyet belföldi és külföldi magánszemélyek, cégek és intézmények vásárolhatnak.

Mekkora a Diszkont Kincstárjegy kamata?

A Diszkont Kincstárjegy nem fizet kamatot. A DKJ-t diszkontáron értékesítik, majd teljes áron váltják vissza. A hozam az eladási árfolyam és a névérték különbségéből adódik.

Kell szochót fizetni a Diszkont Kincstárjegy hozama után?

Nem, a Diszkont Kincstárjegy hozama után sem kamatadót (szja-t), sem szochót nem kell fizetni 2023. július 1-je után sem.