Napi kamatjóváírás, rövid futamidő: ez az Egyéves Magyar Állampapír

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 9 perc

Az Egyéves Magyar Állampapír aktuálisan 6,5 százalék kamatot fizet egy évre, ehhez viszont a teljes futamidő alatt meg kell tartani. Összeszedtük a fontosabb tudnivalókat, megnéztük például azt is, milyen veszteségekkel jár a lejárat előtti visszaváltás.

Egyéves Magyar Állampapír működése

Az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP), korábbi nevén Kamatozó Kincstárjegy (KKJ), egy 1 év futamidejű, fix kamatozású, dematerializált, 10.000 forintos címletekben vásárolható állampapír.

Egyéves Magyar Állampapír legfontosabb tudnivalók:

 • Futamidő: 1 év
 • Kamat: fix (nem inflációkövető)
 • Kamatfizetés: egyszer, visszaváltáskor
 • Alapcímlet: 10.000 Ft
 • Hol vehető? Magyar Államkincstár, bankok, befektetési szolgáltatók, Magyar Posta
 • Kamatadó: 0%

Egyéves Magyar Állampapír kamata

Az Egyéves Magyar Állampapír aktuális kamatát a legjobb állampapírok táblázatában találod.

Az Egyéves Magyar Állampapír fix kamatot fizet, vagyis a kamat a futamidő során változatlan, nem inflációkövető. A megadott maximális kamatot akkor érheted el, ha az állampapírt lejáratig – egy évig – megtartod. A kamat azonban a futamidő alatt is halmozódik, időarányos, naponta elszámolt kamat van, ez a lejárat előtti visszaváltásnál lehet érdekes, erről bővebben lejjebb olvashatsz.

Az 1MÁP az 1 éves futamideje alatt egyszer fizet kamatot: visszaváltáskor. Lejárat után nem kamatozik tovább.

férfi laptop előtt ül, és Egyéves Magyar Állampapírt vásárol online

Mennyi kamata lesz 1 millió forintnak Egyéves Magyar Állampapírba fektetve?

A könnyebb érthetőség kedvéért számolási példánkban az Egyéves Magyar Állampapírnak egy elméleti sorozatát választottuk, aminél a kibocsátás napja február 1-jére és munkanapra esik. Az éves kamat 8 százalék. Ez alapján megnéztük, mekkora kamata lesz egymillió forintnak, és hogyan változik az időarányos kamat:

dátumidőarányos kamatennyi kamatot kapnál visszaváltáskor
február 1. (kibocsátás napja)0%0 Ft
március 1.0,61%6 137 Ft
április 1.1,29%12 932 Ft
május 1.1,95%19 507 Ft
június 1.2,63%26 301 Ft
július 1.3,29%32 877 Ft
augusztus 1.3,97%39 671 Ft
szeptember 1.4,65%46 466 Ft
október 1.5,30%53 041 Ft
november 1.5,98%59 836 Ft
december 1.6,64%66 411 Ft
január 1.7,32%73 205 Ft
február 1. (lejárat napja)8,00%80 000 Ft

A kamat arányosításánál az éves kamatot elosztják 365-tel, és megszorozzák az eltelt napok számával. Március 1-jén például 28 napnyi kamatod lenne, ha lejárat előtt visszaváltanád az 1MÁP-ot (február 29-ét nem veszik figyelembe szökőévben sem).

Természetesen nem csak minden hónap elsején válthatod vissza az 1MÁP-ot, mi csak az egyszerűség kedvéért számoltunk így. A napi kamatjóváírás miatt az eltelt napok utáni kamatot mindenképp megkapod, nem veszik el idő előtti visszaváltásnál sem.

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

 • megválaszolja a kérdéseidet
 • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
 • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.

Az Egyéves Magyar Állampapír alternatívái: állampapírok összehasonlítása

Az Egyéves Magyar Állampapír mellett más lakossági állampapírokból is vásárolhatsz. Ezek áttekintéséhez nézd meg a legjobb állampapírokat összehasonlító cikkünket.

Mikor arra keresed a választ, hogy melyik éri meg jobban, akkor kétféle tényezőt mindenképp figyelembe kell venned: az időtartamot és a kamatot.

Össze lehet hasonlítani az Egyéves Magyar Állampapírt és a Prémium Magyar Állampapírt (PMÁP) vagy Bónusz Magyar Állampapírt (BMÁP), de míg az egyik futamideje egy év, addig a PMÁP-é 4 vagy 7 év, a BMÁP-é pedig 3 év, így az összevetés nem lesz teljesen korrekt.

Ugyanakkor a Kincstári Takarékjegy (KTJ) egy- és kétéves változata már olyan időtartammal bír, ami összehasonlítható az 1MÁP-pal. A kamatuk (szinte) egyforma, ugyanakkor a Kincstári Takarékjegy kamata nem egyenletesen növekszik, így lejárat előtti visszaváltásnál az 1MÁP jobb opció lehet. Ráadásul az 1MÁP online is megvásárolható, ezzel szemben Kincstári Takarékjegyet csak papír alapon, postán lehet venni.

Ha a kamatokat nézzük, akkor az sem mindegy, hogy fix vagy változó kamatozásról van-e szó. A Prémium Magyar Állampapír inflációkövető, ezért évente változik a kamata. Igaz, azt nem tudjuk, hogy mennyi lesz az infláció 3-4 év múlva, de azt például tudjuk, hogy mennyi lesz a PMÁP kamata a következő egy évben, így össze tudjuk hasonlítani az Egyéves Magyar Állampapírral.

A Bónusz Magyar Állampapír kamata évente négyszer változik, és a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy (DKJ) átlaghozamához kötik, vagyis ennél azt sem lehet biztosra tudni, hogy mekkora kamata lesz néhány hónap múlva.

Egyéves Magyar Állampapír vásárlása

Egyéves Magyar Állampapírt (1MÁP) belföldi és külföldi magánszemélyek vásárolhatnak 10.000 forintos címletekben, vagyis az összeget tízezerre kell kerekíteni.

Az Egyéves Magyar Állampapír egyszerűen megvásárolható online a Magyar Államkincstártól a WebKincstár vagy a MobilKincstár felületén számlanyitást követően. Bejelentkezés után az Új tranzakció / Jegyzés menüben vagy az Állampapírok / Állampapír kereső menüpont alatt lehet megvenni (jegyezni).

1MÁP vásárlása online, WebKincstárban
1MÁP vásárlása online, WebKincstárban

A MÁP Pluszhoz hasonlóan az Egyéves Magyar Állampapír is jegyzés útján kerül forgalomba. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy minden héten meghirdetnek egy új sorozatot, és a forgalomba hozatal előtti héten van lehetőség a jegyzésre. Ez azt jelenti, hogy jelzed a vételi szándékodat, és még azelőtt megveszed, hogy kibocsátották volna. A jelentősége ennek abban rejlik, hogy mindig új sorozathoz juthatsz hozzá, nem kell a felhalmozott kamatokkal törődnöd (forgalomban lévő állampapíroknál ezt is ki kell fizetni).

Az 1 éves, azaz 365 napos futamidő a jegyzés lezárását követő második munkanapon indul, ami az esetek többségében a keddet jelenti.

Egy példával illusztrálva: a jövő héten kibocsátott 1MÁP-sorozatot már lehet jegyezni, hétfőtől péntekig, mivel a héten ezek munkanapok. A jegyzés péntek este lezárul, az állampapírt pedig két munkanappal később kibocsátják – ami jelen esetben kedd –, ekkor indul a futamideje. Egy év múlva ugyanezen a naptári napon fog lejárni, ekkor lehet 100 százalékos árfolyamon visszaváltani.

Az 1MÁP megvásárolható online bankoknál és befektetési szolgáltatóknál is.

Az Egyéves Magyar Állampapír forgalmazói:

 • Magyar Államkincstár,
 • Magyar Posta,
 • CIB Bank Zrt.,
 • Concorde Értékpapír Zrt.,
 • Erste Befektetési Zrt.,
 • Equilor Befektetési Zrt.,
 • Fundamenta-Lakáskassza Zrt.,
 • Gránit Bank Zrt.,
 • Hold Alapforgalmazó,
 • K&H Bank Zrt.,
 • KBC Securities,
 • MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.,
 • MKB Bank Zrt.,
 • OTP Bank Nyrt.,
 • Raiffeisen Bank Zrt.,
 • SPB Befektetési Zrt.,
 • UniCredit Bank Hungary Zrt.

Egyéves Magyar Állampapír visszaváltása lejárat előtt

Az Egyéves Magyar Állampapírt lejárat előtt is bármikor eladhatod, ám ennek költsége lehet, amit az időarányos kamat kompenzálhat.

Az Egyéves Magyar Állampapír kincstári visszaváltás díja a WebKincstárban, MobilKincstárban vagy a kincstári árfolyamjegyzés oldalon ellenőrizhető:

Egyéves Magyar Állampapír visszaváltási árfolyama
Egyéves Magyar Állampapír visszaváltási árfolyama az Államkincstárnál

Az 1MÁP sorozatszámát kell előbb kikeresni, ami K betűvel kezdődik, a lejárat évével folytatódik, majd a perjel után a kibocsátás hetének sorszámát tartalmazza. Vagyis például a K2023/06-ot sorozatszámú 1MÁP-ot 2022-nek a 6. hetén bocsátották ki, és 2023-ban jár le.

Ha megvan a rád vonatkozó sorozatszám, akkor a vételi nettó árfolyam oszlopot kell nézni, ami azt mutatja, hogy a névérték hány százalékáért vásárolnák vissza tőled az állampapírt. Lejáratkor van csak 100 százalékos névérték, vagyis a visszaváltás díját úgy kapod meg, hogy a vételi nettó árfolyamot kivonod 100-ból. Ebből látszik, hogy az Egyéves Magyar Állampapír visszaváltásának díja sorozatonként eltérő lehet: jelenleg legrosszabb esetben a névérték 1%-át veszted el, jobb esetben csak 0,8–0,6 százalékát.

Ez egymillió forintos tőkére (névértékre) vetítve maximum 10.000 forintos visszaváltási díjat jelent.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a visszaváltás díja nem lehet ennél több. Az állam csak annyit garantál, hogy lejáratkor kifizeti a névérték 100 százalékát (és a kamatokat). Előfordulhat, hogy csökken a vételi nettó árfolyam, vagyis nőnek a visszaváltási költségek.

A bankoknál és a befektetési szolgáltatóknál is vissza lehet váltani lejárat előtt az Egyéves Magyar Állampapírt, amik mind egyénileg határozzák meg a napi vételi árfolyamot, ami rosszabb is lehet, mint az Államkincstárnál. A napi árfolyamokat a forgalmazók oldalán találod meg.

Ugyanakkor ne felejtsd el, hogy az időarányos kamatra akkor is jogosult vagy, ha lejárat előtt adod el az állampapírt. A felhalmozott kamat oszlopban láthatod százalékosan, hogy mennyi kamat gyűlt eddig össze az eltelt napok alapján, ezt is mindig a névérték arányában adják meg. Ha a felhalmozott kamat nagyobb, mint a visszaváltási díj, akkor még csak nem is jár veszteséggel az állampapírok lejárat előtti eladása.

Példa: 1 millió forint értékben vásároltál Egyéves Magyar Állampapírt. A vételi nettó árfolyam 99%, vagyis 1 százalékos költséged lesz a visszaváltáson, ami 10.000 forint. Ha a felhalmozott kamatod, mondjuk, 2%, akkor az 20.000 forintot jelent. Egyiket kivonva a másikból, megkapjuk, hogy 10.000 forint kerestél ezen a befektetésen, ami 1 százalék hozamnak felel meg, azaz veszteség nélkül, pluszban szálltál ki.

Egyéves Magyar Állampapír adózása

A 2019. június 1-je óta vásárolt Egyéves Magyar Állampapír kamata után nem kell 15% kamatadót fizetni, a kamatadó és a szocho is 0%, vagyis az 1MÁP kamatadó- és szocho-mentes.