MÁP Plusz: milyen költséggel jár a visszaváltás?

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 12 perc

A Magyar Állampapír Pluszt eleinte szuperállampapírként emlegették a közel 5 százalékos átlagos kamata miatt, magas infláció mellett azonban már kicsit sem számít szupernek. Azóta a MÁP Plusz állományának felét eladta a lakosság, de még így is a harmadik legnépszerűbb állampapír. Megnéztük, érdemes-e inflációkövető PMÁP állampapírra cserélni, és hogy milyen költségekkel járhat a MÁP Plusz lejárat előtti visszaváltása.

A MÁP Plusz főbb tulajdonságai

A Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz, MÁP+) egy fix, sávos kamatozású, 5 év futamidejű, nem inflációkövető állampapír, ami 2019. június 3-tól vásárolható, ezért minden sorozata kamatadómentes.

A MÁP Plusz minden kamatfizetést követő 5 napban díjmentesen visszaváltható lejárat előtt is. A kamatát csak a végén fizetik ki, addig újabb és újabb MÁP Plusz sorozatokat vesznek rajta, vagyis a kamatot visszaforgatják.

MÁP Plusz legfontosabb tudnivalók:

 • Futamidő: 5 év
 • Kamat: éves átlagban 4,95% (nem inflációkövető)
 • Kamatfizetés: első évben félévente, utána évente egyszer
 • Alapcímlet: 1 Ft
 • Hol vehető? Magyar Államkincstár (MÁK), posta, bankok, befektetési szolgáltatók
 • Kamatadó: 0%

MÁP Plusz kamata

A MÁP Plusz kamatozása fix és sávos, ami azt jelenti, hogy a kamat mértéke időintervallumhoz kötött: az első évben kétszer, majd évente egyszer emelkedik a kamat.

A MÁP Plusz kamata az alábbiak szerint alakul:

 • az első félévben 1,75% (évi 3,5%),
 • a második félévben 2% (évi 4%),
 • a 2. évben évi 4,5%,
 • a 3. évben évi 5%,
 • a 4. évben évi 5,5%,
 • az 5. évben évi 6%.

A MÁP Plusz átlagos éves kamata 4,95 százalék.

A MÁP Plusz az első évben kétszer, ezt követően évente egyszer fizet kamatot.

A többi állampapírral ellentétben a MÁP Plusznál nem fizetik ki a kamatot a futamidő alatt, hanem újabb MÁP Plusz állampapírokat vásárolnak rajta, azaz a kamat tőkésedik, és a kamatos kamat elve érvényesül.

Kivétel ez alól az 5. év vége, ami a lejárati dátum is egyben, ilyenkor a kamaton már nem vesznek új állampapírt, hanem a tőkével együtt kifizetik.

Ha kamatos kamatot szeretnél, akkor a MÁP Plusznál előny lehet, hogy automatikusan visszaforgatják a kamatokat, nem kell ezzel foglalkoznod, viszont ha évente kamatkifizetéshez szeretnél jutni, akkor ez egy hátrány.

A Magyar Állampapír Plusz veszélyei közé tartozik, hogy nem inflációkövető, nem igazodik a jegybanki alapkamathoz vagy más indexhez, hanem fix kamata van.

Melyik éri meg jobban: MÁP Plusz vagy PMÁP?

Mikor azt vizsgálod, megéri-e MÁP Pluszt venni, akkor a 4,95 százalékos átlagos éves kamatát az inflációval és a többi állampapír kamatával érdemes összevetni.

A legjobb állampapír kamatokat listázó cikkünkben láthatod, hogy mostanra már minden forintos állampapír magasabb kamatot fizet, vagyis a MÁP Plusz kamata a legalacsonyabb jelenleg. Még a nem inflációkövető állampapíroknál is növelték a kamatlábat az újabb sorozatok kibocsátása során, ez az emelés viszont a MÁP Plusznál eddig elmaradt.

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

 • megválaszolja a kérdéseidet
 • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
 • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.

Összehasonlításnál vedd figyelembe az időbeli tényezőt is: igaz, hogy az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) és a Kincstári Takarékjegy (KTJ) kamata is magasabb, mint a MÁP Pluszé, viszont ezeknek a futamideje csak egy-két év, míg a MÁP Pluszé öt év, így nincs garancia arra, hogy az újabb kibocsátású sorozatoknak is ilyen magas lesz a kamata. Hasonló elmondható a Bónusz Magyar Állampapírról (BMÁP) is: a futamideje csak 3 év, és a kamata sem fix, háromhavonta változik, mivel a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy (DKJ) hozamához igazodik. Lehet, hogy most magasabb kamatot fizet, de nem garantált, hogy ez mindig így lesz.

magyar állampapír plusz vásárlása mobilról kávézóban

A MÁP Plusz 5 éves futamidejével szemben az inflációkövető Prémium Magyar Állampapírt (PMÁP) 8 éves távra lehet megvenni. Bár a PMÁP legújabb sorozata 2025-ig nem követi az inflációt, még így is magasabb kamatot fizet, mint a MÁP Plusz.

A MÁP Pluszt nem a mostanihoz hasonló inflációs környezetben vezették be. A 2019-es forgalomba hozásakor 3,4 százalék volt az átlagos infláció, ami azután még csökkent is 3,3 százalékra. Egy ilyen helyzetben a 4,95 százalékos átlagkamat egyenesen jónak számított egy kockázatmentes befektetés esetén, nagyjából a PMÁP-pal is ennyit lehetett elérni, a többi állampapírral pedig még ennyit sem.

magyar éves átlagos infláció 2010 és 2026 között

A 2021-es év rögtön megmutatta a fix kamatot fizető állampapírok veszélyét: az infláció 5,1 százalékra nőtt, a MÁP Plusz kamata viszont ugyanúgy 4,95 százalék maradt, vagyis pozitív reálhozamot nem tudott termelni. És ez még csak a kezdet volt: az éves átlagos infláció 2023-ban 17,6 százalékon tetőzött.

Vagyis ha arra a kérdésre keresed a választ, hogy megéri-e most a MÁP Plusz, akkor a válasz határozottan nem.

És hogy mikor éri meg MÁP Pluszt venni? Ha beéred azzal, hogy legalább az infláció szintjét eléri a kamatod, akkor amint 4,95 százalék alá csökken az infláció, onnantól megérheti MÁP Pluszt venni. Ugyanakkor a PMÁP 0,5-1% kamatprémiumot is fizet, tehát valójában

4-4,5 százalékos vagy az alatti infláció mellett válik a MÁP Plusz versenyképessé.

És mivel 5 éves futamidőről van szó, nem elég, ha ez egy-két évben teljesül, hanem a futamidő egészére igaznak kell lennie.

De hogy alakul az infláció a jövőben? A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint a monetáris politikai horizont nagyjából 2 év, vagyis ez az az időtartam, amire még jóslatokat lehet tenni, azután – kis túlzással – bármi lehetséges.

Az MNB előrejelzése szerint így alakulhat a magyar infláció:

 • 2024: 4,0–5,5%
 • 2025: 2,5–3,5%
 • 2026: 2,5–3,5%

Tegyük hozzá, hogy az MNB-re jellemzőek az optimistább jóslatok, de még ez alapján is kijelenthető, hogy legközelebb 2025-ben érheti meg MÁP Pluszt venni, hacsak nem emelnek a kamatszintjén. Annyi azonban biztos, hogy a gazdaság stabil működéséhez előbb-utóbb el kell érnünk az MNB inflációs célját, ami évi 3 százalék, és egy 2-4 százalékos toleranciasávon belül mozog. Vagyis eljöhet a MÁP Plusz ideje, de ez még – úgy tűnik – nem most lesz.

MÁP Plusz vásárlása

MÁP Pluszt a Magyar Államkincstártól (MÁK), illetve bankoktól és befektetési szolgáltatótól vásárolhatsz.

Ha a Kincstárnál vennél MÁP Pluszt vagy más állampapírt, akkor előbb számlát kell nyitnod, amit akár online is megtehetsz Ügyfélkapu segítségével. A számlanyitás és az állampapír vásárlás lépéseit külön cikkben írtuk le részletesen.

Röviden annyit kell tenned, ha a számlanyitás megtörtént, hogy belépsz a WebKincstár vagy telefonon a MobilKincstár felületére, és itt a menüben megnyitod az Állampapír keresőt, majd megkeresed a MÁP Pluszt (MÁP+), és a megvásárlásához rámész a Jegyzés gombra. Ugyanezt megteheted az Új tranzakció / Jegyzés menüpontban is.

MÁP Plusz vásárlás WebKincstárban
MÁP Plusz vásárlás WebKincstárban

A MÁP Plusz folyamatos kibocsátás útján kerül forgalomba, ami azt jelenti a gyakorlatban, hogy minden héten új sorozatot bocsátanak ki belőle. Egy sorozatot egy hétig, munkanapokon lehet jegyezni, a tényleges kibocsátás viszont a rá következő munkanapon történik meg.

Ennek rád nézve csak annyi jelentősége van, hogy vásárláskor nem a Vétel, hanem a Jegyzés gombot fogod látni a MÁP Plusz neve mellett, és mivel csak kibocsátásra váró sorozatot vehetsz meg, vásárláskor nem kell felhalmozott kamatokkal számolnod.

A MÁP Plusz sorozatai az alábbi formátumot követik: N betűvel kezdődnek, ezután jön a lejárat éve (nem a kibocsátásé), majd ezt követi egy sorszám, ami azt jelöli, hogy az év hányadik hetén bocsátották ki a sorozatot, például N2028/05.

MÁP Plusz visszaváltása lejárat előtt

A MÁP Plusz minden kamatfizetést követő 5 munkanapban 100 százalékos árfolyamon, vagyis díjmentesen visszaválthatod lejárat előtt is.

Erre az első évben kétszer, utána évente egyszer van lehetőséged. Ilyenkor a névértéket és a felhalmozott kamatokat is megkapod (a kamat ilyenkor minimális, hiszen közvetlenül kamatfizetés után járunk).

Vagyis ha visszaváltod, akkor azt a legjobb ebben az időszakban megtenni.

Hogy a te MÁP Plusz-sorozatod esetében mikor van a kamatfizetés (kamatjuttatás) napja, illetve mikor van a kamatjuttatást követő vételi időszak, azt a vonatkozó nyilvános ajánlattételben tudod megnézni, vagy WebKincstáron és MobilKincstáron keresztül még egyszerűbben is megtalálod a vásárolt állampapírjaid adatainál.

A MÁP Pluszt ezen az 5 munkanapon kívül is bármikor visszaválthatod, ám ilyenkor a névértékre vetítve 0,5%-os visszaváltási díjat számítanak fel.

Korábban a visszaváltási díj csak 0,25% volt, ezt azóta 0,5 százalékra növelték, és nincs garancia arra, hogy ez a jövőben nem lesz több. A Kincstár csak annyit garantál, hogy visszaváltáskor és a kamatjuttatást követő vételi időszakban váltja vissza a MÁP Pluszt díjmentesen.

A kincstári árfolyamjegyzésben tudod megnézni, hogy a kamatjuttatást követő vételi időszakon kívül aktuálisan milyen árfolyamon vásárolná vissza a Kincstár a MÁP Pluszodat:

Kincstári árfolyamjegyzés táblázat, a MÁP Plusz aktuális visszaváltási díját a vételi nettó árfolyam mutatja meg.
A MÁP Plusz aktuális visszaváltási díját a vételi nettó árfolyam mutatja meg

A táblázatban a vételi nettó árfolyamot kell figyelni, 100-ból kivonva megkapod a visszaváltás díját százalékosan. Ilyenkor a felhalmozott kamatot is megkapod.

A Kincstárnál a MÁP Pluszt online is egyszerűen visszaválthatod: a WebKincstáron és MobilKincstáron az Új tranzakció menüponton belül az Eladás almenüben tudod visszaváltani az állampapírjaidat.

Arra vigyázz, hogy ha nem a Kincstárnál vetted a MÁP Pluszodat, akkor a visszaváltási díj bankoknál és befektetési szolgáltatóknál magasabb is lehet. Ők saját árfolyamot alkalmaznak, ezért mindig az adott szolgáltatónál tudod ellenőrizni a hirdetmények között, hogy milyen költséggel járna a visszaváltás.

Az alábbi, nem állami szolgáltatóknál válthatod vissza a MÁP Pluszt (amennyiben náluk is vetted):

 • CIB Bank Zrt.,
 • Concorde Értékpapír Zrt.,
 • Erste Befektetési Zrt.,
 • Equilor Befektetési Zrt.,
 • Fundamenta Lakáskassza Zrt.,
 • Gránit Bank Zrt.,
 • Hold Alapforgalmazó,
 • K&H Bank Zrt.,
 • KBC Securities,
 • MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.,
 • MKB Bank Zrt.,
 • OTP Bank Nyrt.,
 • Raiffeisen Bank Zrt.,
 • SPB Befektetési Zrt.,
 • UniCredit Bank Hungary Zrt.

Megéri új állampapírra váltani a MÁP Pluszt?

Ahogy azt korábban levezettük, a MÁP Plusznál jelenleg a legtöbb állampapír magasabb kamatot fizet, és ha az infláció magas marad, akkor még két-három év múlva is jobban megérheti, ha például inkább PMÁP-ba fekteted a pénzed. Így már csak az a kérdés, hogy milyen veszteségek árán tudsz szabadulni a meglévő MÁP Pluszodtól.

Mivel a MÁP Pluszt minden kamatfizetést követő 5 munkanapban díjmentesen vissza lehet váltani, így veszteség nélkül szállhatsz ki belőle. Ha ezt nem akarod kivárni, akkor jelenleg 0,5 százalékos költség mellett válthatod vissza a Kincstárnál (bankoknál ez magasabb lehet).

Vagyis egymillió forintra vetítve 5000 forintos visszaváltási díjról van szó.

Ez egy olyan költség, amit az újabb állampapír már az első kamatfizetés során ki tud termelni.

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

 • megválaszolja a kérdéseidet
 • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
 • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.

MÁP Plusz kamatadó és szocho: 0%

A 2019. június 1-je után kibocsátott összes állampapír mentesül a 15 százalékos kamatadó és a 13 százalékos szocho alól. Mivel a MÁP Pluszt 2019. június 3-tól vezették be, így minden sorozata kamatadómentes, akkor is, ha nem TBSZ-re vagy NYESZ számlára vásárolod.

Nyomdai Magyar Állampapír Plusz

A MÁP Plusz alapvetően egy dematerializált, vagyis csak digitálisan létező állampapír, azonban van fizikailag elérhető, papír alapú formája is, ez a nyomdai Magyar Állampapír Plusz, amit a Magyar Posta kijelölt postai szolgáltatóhelyein vásárolhatsz meg.

Alapcímlete nem 1 forint, vagyis nem vásárolhatod meg tetszőleges összegben, hanem 10.000, 50.000, 100.000, 500.000, 1.000.000 és 2.000.000 forintos címletekben juthatsz hozzá.

Díjmentesen visszaváltani ugyanúgy lejárat után vagy a kamatfizetéseket követő 5 munkanapban lehet. Ezen kívül a visszaváltás díja 0,25 százalék a tőkére vetítve, vagyis olcsóbb, mint a digitális MÁP Plusz, ahol ez a díj jelenleg 0,5 százalék.