Kamatos kamat

Olyan kamat, mely akkor keletkezik, ha egy adott időre szóló kamatot a tőkéhez adva az eredeti összeg azzal együtt kamatozik tovább. 

Fix lekötési idejű lekötött betéteknél a lekötéskor lehetőségünk van úgy beállítani a lekötés típusát, hogy a lekötés a lejáratkor automatikusan újrainduljon. Ekkor az eredeti lekötés kamattal növelt összegét is leköti a bank, így már egy magasabb összegű betétre kapunk kamatot az új lekötésen belül, mint az eredeti összeg. 

Hitelek esetében a bank a kamatot a meg nem fizetett tőkére számolja ki. Normál esetben a hiteltörlesztésnél a hitelkamaton felül tőkét is fizetünk, ellenkező esetben a követelésünk összege nem csökkenne. Ilyen esetben tehát nem kell tartanunk attól, hogy kamatos kamatot kellene fizetnünk. Ha azonban meg nem fizetett törlesztésünk van, a bank a meg nem fizetett részre vonatkozó kamatot tőkésítheti, se ekkor már kamatos kamatot fizetünk ezen rész után. Fontos ugyanakkor hangsúlyozni, hogy például a hiteltörlesztési moratóriumban lévők esetében jogszabály tiltja a moratóriumi tartozások esetében a tőkésítést, azaz itt nem lehet kamatos kamatot számolni.