Élet az állampapírokon túl: ezek voltak a legjobb hozamú befektetések az elmúlt egy évben

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 10 perc

Hiába csökkent sokat az infláció, az inflációkövető állampapír (PMÁP) magas kamata 2025-ig kitart, köszönhetően annak, hogy közel két év csúszással követi le a kamat a pénzromlást. Ettől még nem árt körbenézni a többi befektetés között, és felkészülni az alacsonyabb kamatú állampapírok korszakára. Lássuk befektetési típusonként, hogy milyen hozamokat lehetett elérni 2023 és 2024 áprilisa között!

Az infláció 2024. márciusban a jegybanki toleranciasávon belül, 3,6 százalékon állt, ami hatással lesz a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) kamatára is, de nem azonnal: a 2023-as átlagos infláció (17,6%) idén, azaz 2024-ben épül be a PMÁP kamatába, és ténylegesen 2025-ben fizetik ki. 2025-ben így még minden korábbinál magasabb, 18-19 százalékos kamatok kifizetése várható, a kamatszint csak ezután fog jelentősen visszaesni. Külön cikkben írtunk arról, melyik PMÁP-sorozat mikor fizet idén kamatot, és mekkora lesz a kamatuk jövőre.

Ez a magas kamat azonban csak akkor teljesül, ha 2023 novemberéig vettél PMÁP-ot. Ha ennél tovább vártál, akkor már csak olyan sorozathoz juthattál hozzá, amit érintett a kamatcsökkentés, és amiből átmenetileg kivették az inflációkövetést. Aktuálisan a 2032/J sorozatát veheted meg, ami az első kamatperiódusban, 2025. április 22-ig nem inflációkövető, hanem fixen 7,9 százalék éves kamatot fizet. Utána a szokott módon követi majd az inflációt 0,5 és 1 százalék kamatprémium mellett. Az újonnan megjelent Fix Magyar Állampapír (FixMÁP) fixen évi 7 százalékot fizet 3 éven keresztül.

De ha még időben bevásároltál PMÁP-ból, a magas kamatú állampapírok idejének hamarosan akkor is vége, és emiatt lassan nem árt megnézni, milyen alternatív lehetőségek kínálkoznak, amik hasonlóan magas hozamot tudnak biztosítani.

Azt azonban le kell szögezni, hogy olyan befektetést nem nagyon fogsz találni, ami kockázatmentesen akkora kamatot fizet, mint az állampapírok tették az elmúlt két évben, ez az időszak ugyanis egyáltalán nem volt szokványos, és a magas kamatokat a csúcsra törő infláció tette lehetővé. Hagyományos keretek között az ilyen magas hozamú befektetések jóval nagyobb kockázatvállalást igényelnek.

szakállas szemüveges férfi az asztal előtt ül tablettel és okostelefonnal a legjobb hozamú befektetést keresi

Hasonlóan alacsony kockázatú megtakarítást jelentenek a lekötött betétek, ám ezek még az állampapírok egy részénél is kisebb, legfeljebb 5-6 százalékos kamatot biztosítanak, ráadásul nem is adómentesen (kivéve, ha TBSZ számlára veszed őket).

Éppen ezért a magasabb kockázati besorolású megtakarítások között kell keresgélned, ha 2025-ben is a jelenlegihez hasonló szintű hozamot szeretnél elérni. Ehhez megnéztük, hogy az egyes befektetési lehetőségeknek mekkora hozama volt az elmúlt egy évben. A továbbiakban felsorolt megtakarításokhoz bankokon, befektetési szolgáltatókon, online brókereken keresztül tudsz hozzáférni.

Befektetési alapok legjobb hozamai az elmúlt egy évben

A befektetési alap egy olyan megtakarítási forma, ami összegyűjti a hozzád hasonló kisbefektetőket, és az alapkezelő ezt a sok milliárdos nagyságrendű vagyontömeget fekteti be akár több száz értékpapírba, így kisebb összegből is rengeteg részvényben, kötvényben, állampapírban és bankbetétben lehet részesedésed, ezzel a kockázatokat porlasztod (diverzifikálsz), és nem neked kell egyesével, gondos kutatómunka után összevásárolnod az értékpapírokat, hanem szakértők végzik el ezt helyetted.

A befektetési alapok befektetési jegyekből állnak, melyek hozamából (árfolyamnyereség, osztalék, kamat stb.) mindenki olyan arányban részesül, ahány befektetési jegy van a birtokában. Az egy befektetési jegyre jutó nettó eszközérték az az árfolyam, amennyiért megvásárolhatod a befektetési jegyet.

A lakosság által vásárolható befektetési alapok 1 éves hozama alapján az alábbiak kerültek a top 10-be:

10 legjobb hozam magyar befektetési alapoknál 2023 április és 2024 április között, 1 éves hozam, bamosz

Nem meglepő módon a részvényalapok dominálnak, és akár 50-80 százalékos hozamot is el lehetett velük érni. A kockázatot viszont az jelenti, hogy az árfolyam széles skálán ingadozhat (magas a volatilitásuk), egyáltalán nem lehetetlen mínuszba kerülni, és akár veszteségesen kiszállni a befektetésből.

Mielőtt rohannál megvenni a toplista élén szereplő alapokat, nem árt megnézni, hogy milyen szórásuk volt az elmúlt egy évben, és akkor kiderül, hogy a közel 30 százalékos kilengések jellemezték őket. És itt emlékeztetnénk is arra, hogy egy 30%-os mínuszhoz nem 30% plusz kell, hogy nullára jöjj ki, hanem közel 43%. Egy 50%-os esés után pedig 100%-ot kell emelkednie az árfolyamnak ahhoz, hogy visszakerülj oda, ahol az esés előtt voltál.

A kockázatot úgy csökkentheted az alapos utánajáráson kívül, ha hosszabb, akár 10-15 éves befektetési időtávban gondolkodsz. A legtöbb veszteséget akkor lehet elszenvedni, ha egy árfolyamcsökkenés után nem tudod kivárni az árfolyam emelkedését.

A múltban elért hozam nem jelent garanciát a jövőre nézve, így egyáltalán nem biztos, hogy pont ezek a befektetési alapok fognak jól teljesíteni a következő egy évben is. Segíthet pontosabb képet kapni, ha hosszabb, legalább 3-5 éves távon vizsgálod a hozamteljesítményt. Nehézséget okozhat, hogy rendszeresen indítanak újabb és újabb befektetési alapokat, amiknél mindössze egy-két évnyi hozamadat áll rendelkezésre.

Kötvényalapok hozamai

Az előbbi összesítésből kivettük és külön megvizsgáltuk a kötvényalapokat, hogy ezeknél is megnézzük a legjobban teljesítő 10 befektetést. Nem szabad elfelejteni, hogy az állampapír is egy kötvény, és ezeknek egyelőre magas a kamata, ami felhúzhatja a hozamokat.

A vállalati kötvények viszont hiába működnek az államkötvényekhez hasonló elven, magasabb kockázattal járnak, mivel nem az államnak, hanem magáncégeknek adsz kölcsönt. Értelemszerűen egy cég akkor fizet magas kamatot, ha muszáj neki, mert a banktól csak drágábban kapna hitelt, és a bankok köztudottan kerülik a rossz vagy annak tűnő adósokat. Mindig jól meg kell tehát gondolni, hogy kinek adsz kölcsönt, és hogy a cserébe kapott kamat nem veszélyesen magas-e. A kockázatot viszont itt is csökkenti valamelyest, hogy befektetési alapokról van szó, és így nem egyetlen cég teljesítményén múlik a befektetésed teljesítménye.

Ennek tudatában lássuk a top 10 kötvényalap hozamát az elmúlt egy évből:

10 legjobb hozam magyar kötvényalapoknál 2023 április és 2024 április között, 1 éves hozam, bamosz

A kötvényalapoknál jóval alacsonyabb, de még így is magas, 17-19 százalékos hozamokat láthatsz, és ez érthető is, mivel itt elsősorban nem az árfolyamváltozás adja a hozamot, hanem a kötvénykibocsátók kamatfizetése. Az itt látható hozamokat az államnak vagy az egyes vállalatoknak kell kigazdálkodniuk ahhoz hasonlóan, mint amikor te minden hónapban befizeted mondjuk a lakáshiteled vagy a személyi kölcsönöd törlesztőjét.

Részvényalapok legjobb hozamai

A legmagasabb egyéves hozam alapján a tízes rangsorba került részvényalapok árfolyama 40-80 százalékot nőtt, amik egy kivétellel (lengyel złoty) magyar forintban fektettek be:

10 legjobb hozam magyar részvényalapoknál 2023 április és 2024 április között, 1 éves hozam, bamosz

A kötvényekhez hasonlóan itt is igaz, hogy nagy hozamot magas kockázattal lehet nyerni, és nem mindig a legstabilabb gazdaságok részvényei értékelődnek fel, lásd például az orosz vagy a török részvényalapokat. Erről a hozam-kockázat mutató is tanúskodik: 7-es skálán ezek az alapok 6-os vagy 7-es osztályzatot kaptak.

Részvényindexek hozama

A részvényindexek összefoglalják egy ország tőzsdéjének vagy tőzsdéinek teljesítményét, sőt egy adott régióról vagy iparágról is adhatnak egy aktuális képet. Mi a fontosabb tőzsdék indexeit válogattuk ki, és gyűjtöttük össze az idei, az 1 éves és a 3 éves hozamukat:

részvényindexhozam 2024. január 1. óta1 éves hozam ⇅3 éves hozam
BUX (magyar)9,07%51,85%55,21%
MOEX (orosz)11,56%31,07%-2,67%
Nikkei 225 (japán)10,84%29,43%27,46%
Nasdaq (amerikai)3,93%29,37%13,17%
S&P 500 (amerikai)5,06%21,34%21,19%
MSCI World3,28%15,96%12,25%
AEX (holland)9,45%13,15%22,99%
DAX (német)5,76%12,15%17,09%
Dow Jones (amerikai)0,23%11,81%11,69%
ATX (osztrák)2,47%8,11%11,71%
CAC 40 (francia)6,06%6,12%29,77%
BEL 20 (belga)2,89%-0,24%-3,33%
FTSE 100 (angol)1,26%-0,91%14,16%
SMI (svájci)0,62%-1,61%1,15%
China A50 (kínai)6,14%-7,68%-29,01%
Shanghai (kínai)3,04%-8,96%-11,74%
DJ Shanghai (kínai)0,60%-12,77%-19,61%

Forrás: Investing.com, 2024.04.19.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényeinek teljesítményét összefoglaló BUX index nagyot ment az elmúlt években, ami csábító befektetéssé teheti, ám ahogy az Equilor pénzügyi innovációs vezetője is összefoglalta a money.hu-nak írt cikkében: a magyar tőzsde hátránya, hogy alacsonyabb forgalom és aktivitás jellemzi, főleg ha kisebb részvényekről van szó, és ez jövőbeni eladásnál problémát jelenthet. A négy bluechip részvény mellett (MOL, OTP, Richter, MTelekom) csak néhány olyan magyar részvény van, amik mindig megfelelő likviditással rendelkeznek.

Az amerikai tőzsdéken ilyen gond nincs, mivel ezek óriási forgalmat bonyolítanak le, és az elszámolás biztonsága is adott. Hátrány lehet viszont az időeltolódás, a magasabb költségek vagy az osztalékfizetés adóztatása.

A tőzsdén kereskedett alapok, vagyis az ETF-ek összetétele olyan, hogy az árfolyamuk mozgása a fenti indexeket követi le, és amiatt népszerűek, mert jóval alacsonyabb a költségük a befektetési alapokhoz képest.

Kriptodevizák hozama

A kriptodevizák kapcsán nem lehet eléggé hangsúlyozni a fokozott óvatosság fontosságát, mégsem mehetünk el mellettük szó nélkül, hiszen az MNB becslései szerint Magyarországon már 200 ezren rendelkeznek kriptoeszközökkel, és kötnek ügyleteket kriptotőzsdéken (pl. Binance).

A világon egyébként már közel 10.000-féle kriptodeviza létezik, amik együttes értéke 2260 milliárd dollár, ebből 54% a Bitcoin és 15,9% az Ethereum nevű kriptopénz számlájára írható. A piaci kapitalizációjuk, tehát a tőzsdei értékük alapján az 5 legnagyobb kriptodeviza hozamteljesítményét néztük meg forintban:

kriptodevizahozam 2024. január 1. óta1 éves hozam3 éves átlaghozam
Bitcoin (BTC)55,87%138,77%1,33%
Ethereum (ETH)40,08%71,64%8,26%
Tether (USDT)0,08%0,19%0,00%
Binance Coin (BNB)91,31%80,78%3,27%
Solana (SOL)50,85%612,84%76,56%

Forrás: msn.com, 2024.04.22.
Hozam forintban számolva.

Ebben az esetben is igaz, hogy a hozam önmagában félrevezető lehet, és az árfolyamot is fontos megnézni. Csak a hozam alapján a Solana nevű kriptopénz mesés befektetésnek tűnik, valójában viszont ez esetben is nagyon sok múlott az időzítésen, vagyis hogy mikor vetted és adtad el:

Solana (SOL) kriptodeviza kriptovaluta 3 éves árfolyama forintban

Forrás: msn.com, 2024.04.22.

A Solana árfolyama a 2021. novemberi csúcsot például azóta se érte el, vagyis egy akkori vásárláshoz képest mínuszban áll a hozama. Ezen kívül, mint az látható, közel két éven keresztül az árfolyam inkább lefelé tartott vagy alig változott, azaz nem sok hozamot termelt. A kedvező eredmény annak köszönhető, hogy az árfolyama az elmúlt egy évben meredeken nőni kezdett.

Az állampapíréhoz hasonló hozamokról a jövő évtől sem kell lemondani, de ehhez magasabb kockázatot is kell vállalni, ez pedig azzal jár, hogy óvatosabbnak kell lenni, és egy-egy befektetői döntés több utánajárást igényel. Ha bizonytalan vagy, fordulj befektetési szakértőhöz, aki több év tapasztalattal a háta mögött meg tudja találni az igényeidnek megfelelő lehetőségeket.

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

  • megválaszolja a kérdéseidet
  • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
  • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.