Részvények vásárlása: hogyan juthatsz be a tőzsdére?

Buró Szilárd
Buró Szilárd
Olvasási idő: 15 perc

A szerző az Equilor Befektetési Zrt. pénzügyi innovációs vezetője, több évtizedes tapasztalattal rendelkező pénzügyi szakember. A cikk a szerző személyes szakmai véleményét tükrözi.

Korábbi cikkünkben foglalkoztunk azzal, mit is jelent a részvény, és hogyan kell elképzelni a részvénybefektetést. A folytatásban gyakorlati tanácsokat adok a részvénykereskedéshez: hogyan válassz szolgáltatót, mekkora tőkével érdemes nekikezdeni és sok egyébre kitérek. Igyekszem segítséget nyújtani ahhoz is, hogy eldönthesd, számodra megfelelő befektetési terepet jelent-e részvénypiac.

Kockázatok, amikkel érdemes tisztában lenni

Mindenekelőtt azt érdemes hangsúlyozni, hogy a részvény alapvetően egy kockázatos befektetési eszköznek számít. Nincs sem tőkegarancia, sem olyan hosszú határidő, aminek kivárásával a befektető garantáltan visszakaphatja a tőkéjét. Aki emellett dönt, annak tisztában kell lennie azzal, hogy elképzelhető olyan forgatókönyv, amikor a tőke csökkenhet az induló értékhez képest. Sőt nagyon szélsőséges esetben az is előfordulhat, hogy a tőke teljes mértékben elveszik, de ehhez azért ennél a befektetés típusnál több, stratégiailag is rossz döntés szükséges.

Teljes tőkevesztés abban az esetben alakulhat ki, ha a megvásárolt részvény vagy részvények, illetve a mögöttük álló vállalat csődhelyzetbe kerül és fizetésképtelenné válik. Különleges helyzetben akár csőd nélkül is elértéktelenedhetnek részvények, de ez nagyon ritkán fordul elő. Ugyanakkor azt is fontos megemlíteni, hogy

maga a csőd bekövetkezése sem gyakori esemény, és főleg a kevésbé ismert és eleve nehézségekkel küzdő vállalatok esetében szokott előfordulni.

Azoknál a részvényeknél, melyek nevével napi szinten találkozunk, hiszen éttermeikben kávézunk vagy termékeiket vásároljuk, nem reális veszély a csődhelyzet kialakulása.

Részvényvásárlás a gyakorlatban: az első lépések

Most, hogy a legnagyobb veszélyeket előrevettük, rátérhetünk arra, hogyan előzhetőek meg az ilyen jellegű kockázatok, illetve még inkább, hogyan lehet nyereségessé tenni az ilyen típusú befektetéseket.

Jól megválasztott befektetési szolgáltató

Az első és legfontosabb az alapos előzetes felmérés, ami egészen onnan indul, hogy az ember milyen szolgáltatót választ magának. Fontos ugyanis, hogy a részvények kereskedésére csak úgy van lehetősége egy befektetőnek, hogy leszerződik egy befektetési szolgáltatóval, aminek megfelelő hozzáférése van a különböző tőzsdékhez, és így végre tudja hajtani a megbízásokat.

Ennél a döntési pontnál mérlegelni kell a szolgáltató piacon eltöltött idejét, esetleg érdemes értékeléseket olvasni róla, vagy kérdezősködni mások tapasztalatairól. Mindenképpen fontos alaposan áttekinteni a költségeket, amit egy adott szolgáltató felszámít, ebben ugyanis nagy különbségek is lehetnek, és nem biztos, hogy minden szolgáltató minden típusú ügyfélre fókuszál. Az sem utolsó szempont, hogy hazai vagy külföldi szolgáltatót választasz, hiszen ennek mind nyelvi, mind jogi, mind devizamozgatás kapcsán felmerülő előnyei és hátrányai lehetnek. Végül, de nem utolsósorban érdemes megnézni, hogy az adott szolgáltató milyen elemzésekkel, szakmai támogatással próbálja meg segíteni az ügyfelet a jó döntéshozatalban, hiszen ezek hosszabb távon az eredményességben térülhetnek meg.

A befektetési szolgáltatótól akár szakmai segítséget is kérhetsz, ami általában sok éves szakmai tapasztalattal próbál tanácsot adni, hogy a számodra legkedvezőbb portfóliót tudd összeállítani. Ehhez sok esetben számos beszélgetésre van szükség, de amennyiben sikerül körvonalazni a pénzügyi helyzeted, a kockázatvállalási hajlandóságod és az aktivitást, amivel a befektetéseid kapcsán jelen szeretnél lenni, akkor a szolgáltató jó eséllyel hasznos tanácsokkal tud segíteni neked a befektetésekben. Ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni akkor sem, amikor a költségek összehasonlítását végzed.

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

 • megválaszolja a kérdéseidet
 • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
 • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.

Egyre gyakoribb ugyanis, hogy olyan szolgáltatókat érhetőek el, amiknél szinte minden online zajlik, és nincs szükség személyes találkozásra vagy egyeztetésre, csak egy jól elkészített kereskedési platformot kapsz a telefonodra vagy számítógépedre, amin valóban nagyon költséghatékonyan, de szakmai támogatás nélkül fektethetsz be.

Online brókercégeknél tehát csak azoknak érdemes kereskedni, akik már megfelelő tapasztalattal és termékismerettel rendelkeznek, mert ha elakadsz, sok esetben nem lesz kinek feltenni a kérdéseidet.

Időtáv meghatározása

A következő fontos döntés, hogy milyen időtávra tervezed a befektetésed, ez ugyanis nagyban meghatározhatja a sikerességet, és természetesen fontos eleme a részvény-kiválasztásnak is.

Rövid távú befektetések esetén mindenképpen magasabb kockázatokkal kell számolni, míg hosszú távon, évtizedes visszatekintésekben jól láthatóan a részvénypiacok rendre felülteljesítik az állampapír-hozamokat, de természetesen itt sem mindegy, hogy milyen egyedi részvényekre esik a választás.

Mekkora tőkét fektetnél be?

Az indulásnál szükséges meghatározni, hogy mi az a tőke, amit a részvénypiaci befektetéseidre szánni szeretnél. Ennek egyik fontos olvasata, hogy kockázati szempontból mi az, ami megfelelő számodra. Természetesen a kockázatvállalási hajlandóság egyéntől és helyzettől függően változhat, de ökölszabályként elmondható, hogy

a tőke öt részre osztásával határozható meg egy olyan felosztás, amiben 2 rész (tőke 40%-a) kerülne kockázatmentes vagy rendkívül alacsony kockázatú eszközökbe, 2 rész (második 40%) közepesen kockázatos eszközökbe, és esetleg – persze csak akkor, ha ehhez megfelelő pénzügyi ismeretek társulnak – 1 rész, vagyis 20 százalék magasabb kockázatú eszközökbe.

A részvénypiacra tehát a második 40 százalékként tekinthetünk mint közepes kockázatú eszköz, de itt újra hangsúlyozva, hogy ebbe nem férnek bele olyan vállalatok, amelyek komoly problémákkal küzdenek, vagy nehézségeik vannak és a közeljövőben veszélybe kerülhet a létük. Sőt a nagyságrendileg kalkulált 40 százalékos hányadnál is akkor jöhet szóba a részvénypiaci befektetés, ha ebből az összegből egy megfelelően diverzifikált portfóliót össze tudsz állítani. Ugyanis, ahogy azt egy korábbi cikkben részleteztük, a diverzifikáció nagyon fontos része a kockázat kezelésének.

kávézó asztala felülnézetből, női kézben mobil, tőzsdei részvény befektetés közben, lattét iszogat

Ezekből az értékekből kalkulálva mondhatjuk, hogy a jelenlegi magas kamatkörnyezetben, amikor a kockázatmentes hozamok is kedvező lehetőséget biztosítanak,

a minimális megtakarított összeg, amivel már tőzsdei kereskedésben érdemes gondolkodni, az 7-8 millió forint, hiszen ennek a 40 százaléka adja azt a 3 millió forint körüli összeget, amivel egy minimális diverzifikálásban már gondolkodhatsz.

Mely tőzsdéken szeretnél részvényeket vásárolni?

Azt követően, hogy kiszámoltad, mekkora tőkét szánsz részvénybefektetésre, melyik pénzügyi szolgáltatóval szeretnél leszerződni, és milyen hosszú távra van lehetőséged befektetni, a következő dilemma jöhet elő: melyik piacokon szeretnél vásárolni?

USA tőzsdéi

Szerencsére manapság a technológia fejlődésével a világ tőzsdéinek ajtaja rendkívül szélesre tárult akár innen Magyarországról is. Szinte valamennyi fontos tőzsde elérhető a befektetők számára. Természetesen továbbra is a legnagyobb figyelem és a legnagyobb forgalom az Egyesült Államok tőzsdéin tapasztalható.

A két legnagyobb amerikai tőzsde, a New York Stock Exchange és a Nasdaq kapitalizációja külön-külön is több mint háromszor akkora, mint a harmadik legnagyobb sanghaji tőzsdének a kapitalizációja (vállalatok piaci értékének összessége).

Ennek fényében sokan keresik az amerikai tőzsdék részvényeit, és tény, hogy jól hangzik, amikor valaki azzal tud dicsekedni, hogy résztulajdonosa a Teslának, vagy az Apple-nek. Ugyanakkor fontos figyelembe venni, hogy az időeltolódás miatt ott általában délután három és este 10 óra között zajlik a kereskedés, ami akár kényelmetlenséget is jelenthet.

Valamint éppen az idei évben zárul majd le az a kettős adóztatást megakadályozó egyezmény, amivel a hazai befektetők kedvezőbb adózásban részesülhettek az amerikai részvények nyeresége, illetve osztaléka után. Ennek ellenére ez a piac várhatóan továbbra is vonzó marad majd a befektetők számára a sok ismert vállalat miatt.

EU-s és brit tőzsde

Ennél valamivel kedvezőbb feltételekkel, azonos időzónában kereskedhetsz az Európai Unió fontosabb piacain, úgy mint a német, francia vagy akár a holland tőzsdén. Habár az Unióból már kilépett, de Európának és az időzónának még része maradt az Egyesült Királyság is, ahol a térség egyik pénzügyi központja, London található a maga fontos tőzsdéjével. Itt is találkozhatsz nagy nevekkel és jól teljesítő részvényekkel, úgyhogy a mérlegelésnél mindenképpen érdemes figyelembe venni az európai meghatározó piacokat is.

Devizakockázat részvényeknél

Viszont akár Európában, akár az Egyesült Államokban szeretnél részvényekbe fektetni, figyelembe kell venni a devizakockázatot is, amivel ez jár. Itt ugyanis az értékpapírok megvásárlásához ténylegesen át kell váltani a forintodat dollárra vagy euróra, hogy megvehesd a megfelelő részvényt, és az eladást követően jó eséllyel visszakonvertálod forintba, hiszen az eredményt általában ebben számoljuk.

Ebből adódóan nem mindegy, hogy amikor megvásárlod a részvényt, milyen árfolyamon történik a devizavétel, illetve amikor a részvény eladását követően visszaváltod a devizát, akkor épp hol tart a forint árfolyama.

Általánosságban elmondható, hogy ha a forint gyengül, akkor a devizában megvásárolt részvényeink felértékelődnek (nagyobb hozamot hozhatnak), míg ha a hazai fizetőeszköz erősödik, akkor a devizaárfolyamon veszteséged keletkezik, ami akár jelentősen csökkentheti a részvényeken elért nyereséget, vagy szélsőséges esetben akár veszteségbe is fordíthatja azt.

Ami ezzel kapcsolatban fontos információ, hogy a devizaváltásokat alapvetően a pénzügyi szolgáltató intézi helyetted, tehát bármilyen piacon is tervezed a részvényvásárlást, elegendő forintot befizetni vagy utalni a cégnek, és a megbízásaid alapján a konverziókat ők végre tudják hajtani.

Egyedi részvények kiválasztása

Utolsó lépés, mielőtt kiugranál a rajtgépből a részvénypiaci maratonra, hogy kiválaszd azokat a konkrét értékpapírokat, amiket megvásárolnál. Habár az eddigi döntések sem elhanyagolhatóak, természetesen ez a legfontosabb lépés a siker útján.

Mivel egy jobb szolgáltatónál akár 50-60 ezer vállalat részvénye is elérhető különböző tőzsdei kereskedésben, így mondhatjuk, hogy a kínálat szinte átláthatatlan.

Éppen ezért érdemes bizonyos szűrési feltételek alapján kialakítani a stratégiádat, és ezek alapján szűkíteni azon részvények körét, amelyek közül a végső döntést meghozod.

Itt a legfontosabb szempontok a következők lehetnek:

 • Régió/országok szerinti szűrés
 • Iparágak szerinti szűrés
 • Életszakasz szerinti választás
 • Osztalékfizetés figyelembe vétele
 • Pénzügyi mutatók (bevétel/nyereség)
 • Jövőbeni lehetőségek

Ezek persze csak a legfontosabb elemek, ennél lényegesen többet is fel lehetne sorolni, ami a választásodat alátámasztja, de ha ezekkel már tisztában vagy, és valamennyire tudatosan alakítod ki a portfóliót, akkor nagyon rossz döntés már nem születhet.

Sok esetben ez az a pont, ahol a szolgáltató befektetési tanácsai a legtöbbet tudnak segíteni, adott esetben nem is abban, hogy a konkrét döntést meghozzák helyetted, hanem hogy ebben a kiválasztási folyamatban próbálják összehangolni a lehetőségeket a saját elvárásaiddal, és felhívják a figyelmet a kockázatokra.

Végül, de nem utolsósorban, amikor a kiválasztás megtörtént, megbízást kell adnod a szolgáltatónak, ami általában telefonon vagy valamilyen online felületen tehető meg, és ezt követően megtörténik a részvényvásárlás, amivel visszavonhatatlanul tulajdonosa leszel egy nagyvállalatnak.

A portfóliót rendben is kell tartani

Persze a befektetés itt még nem ér véget (sőt, igazából itt kezdődik), hiszen a portfóliódat érdemes szemmel tartani, az árfolyamokat, híreket valamilyen mértékben követni, és néhány havonta, de legkésőbb félévente átnézni, hogy érdemes-e valamelyik eleméhez hozzányúlni.

Összefoglalva tehát a részvényvásárlási induló csomag a következő fontos események sorozatát kell, hogy tartalmazza:

 • Szolgáltató kiválasztása (szerződéskötés)
 • Befektetendő tőke meghatározása
 • Befektetési időtáv kiválasztása
 • Piacok / devizák mérlegelése
 • Konkrét részvények kiválasztása
 • Portfólió rendszeres felülvizsgálata
Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

 • megválaszolja a kérdéseidet
 • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
 • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.

A jelen honlapon található információk és kiadványok a szerző(k) személyes szakmai véleményét tükrözik. A szerző(k) a kiadványt munkakörükön kívüli személyes szakmai tevékenység keretében készítette/ék és nem értelmezhető az Equilor Zrt., vagy a honlap üzemeltetőjének vagy egyéb szervezet hivatalos álláspontjaként, ezért ezek a kiadványért, az abban foglalt információkért való felelősséget kizárják.

A kiadvány, a honlapon megjelenő információk nem értelmezhetők a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek. 8. pontja szerinti befektetési elemzésként és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadásként. A kiadvány és a benne foglalt információk marketingközleménynek minősülnek és nem a befektetési elemzés függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készültek, egyúttal nem vonatkozik rájuk a befektetési elemzés terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.

Jelen kiadvány, abban foglalt információk sem önmagában, sem részben nem képeznek ajánlatot, vagy felhívást semmilyen pénzügyi eszköz jegyzésére, vagy megvásárlására, tartására, értékesítésére és sem maga a kiadvány, sem annak bármely tartalma nem tekinthető semmilyen szerződéskötésre, vagy kötelezettségvállalásra történő ösztönzésként, így az ebben szereplő információk csak saját felelősségre használhatók fel. A szerző(k) nem vállal(nak) felelősséget arra, hogy a dokumentumban megfogalmazott előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és azok a valóságban is beigazolódnak.

A dokumentumban foglalt számszerű adatok kizárólag tájékoztató jelleggel bírnak, csak a szerző(k) adott időpontban kialakított véleményét tükrözik és későbbi módosítás tárgyát képezhetik.

A szerző(k), a honlap üzemeltetője nem vállal felelősséget a kiadvány, az abban foglalt információk aktualizálására. 

A kiadványban deklarált tájékoztatások kapcsán nem kerültek figyelembevételre az egyes, dokumentumhoz hozzáférő befektetők pénzügyi ismeretei, egyedi befektetési céljai, kockázatvállaló képessége.

Bármely befektetési döntés meghozatala szükséges és javasolt az adott befektetés alkalmasságának és megfelelőségének adott befektető szempontjából történő egyedi személyreszabott vizsgálata, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések meghozatala előtt tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

A dokumentum, vagy annak tartalmának ilyen felhasználásából, illetve azzal összefüggésben bármely más módon keletkező esetleges veszteségekért a szerző(k), Equilor Zrt., a honlap üzemeltetője felelősséget nem vállal.