Részvény-befektetés alapjai

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 10 perc

Az amerikai, de még a magyar részvények is 10 százalék feletti hozamot termeltek éves átlagban, így hosszú távon aligha akad kihívójuk a befektetések között. A kockázatok szempontjából azonban nem mindegy, hogy hány részvénybe fektetsz egyszerre, és milyen időtávra tervezel.

Mi az a részvény?

A részvény fogalom szerint egy (rész)tulajdonjogot megtestesítő értékpapír, de mit jelent ez? A vállalatok számára a tőkebevonás egyik eszköze, ha belépnek a tőzsdére, és részvényeket bocsátanak ki, amiket eladnak pénzért. A részvény megvásárlásával résztulajdonossá válsz a cégben. Ezzel a vállalat profitjára is jogosulttá válsz, amit osztalék formájában fizethetnek ki.

A részvények hozama

A részvények nem fizetnek kamatot, azaz nincs egy előre lefektetett százalék, amit évente megkapsz. A részvények hozamát a vételi és eladási árfolyam különbsége adja – ez az árfolyamnyereség –, ami lehet pozitív és negatív is, vagyis a részvénybefektetés tőkeveszteséggel is járhat.

Ha 10.000 forintért vettél meg egy részvényt, és egy év múlva el tudtad adni 12.000 forintért, akkor 20 százalék hozamra tettél szert (költségekkel, adózással nem számolva).

A részvények árfolyama akkor megy fel, ha nő rájuk a kereslet, és a befektetők inkább venni akarnak, mint eladni, így egymásra licitálnak, hogy hozzájussanak a kívánt részvényekhez. A részvények árfolyama lefelé is mehet, ha a kínált áron nincs kereslet, így akik szabadulnának a részvényüktől, kénytelenek alacsonyabb áron eladni őketi.

Például a McDonald’s (MCD) részvénye egy éve 260,86 dollárba került, ma viszont 281,87 dolláron jegyzik:

McDonald’s (MCD) részvény egyéves árfolyama

McDonald’s részvények elmúlt egyéves árfolyama.
Forrás: Google Finance, 2023.08.24.

Ez 8 százalékos hozamot jelent, de az időzítéstől függően ennél jobb vagy rosszabb árfolyamon is el lehetett volna adni.

Hogy egy magyar példát is nézzünk, az OTP Bank (OTP) részvénye egy éve 9186 forintba került, jelenleg 14.460 forinton áll:

OTP Bank (OTP) részvény egyéves árfolyama

OTP részvények elmúlt egyéves árfolyama.
Forrás: Portfolio, 2023.08.24.

Ez 57,41 százalékos hozamot jelent. Szeptembert és októbert leszámítva az OTP részvényeit csak nyereséggel lehetett volna eladni. Ez utólag nyilvánvaló, de nem törvényszerű, ahogy azt majd látni fogjuk.

Az árfolyamnyereségen kívül a részvény hozamát még az osztalék adhatja, vagyis amikor a cég kifizet a profitjából valamennyit annak megfelelően, hogy hány részvényt birtokolsz. A McDonald’s 1,52 százalékos osztalékot fog kifizetni augusztus végén, az OTP pedig már fizetett is idén, méghozzá 300 forintot adtak részvényenként.

A részvénybefektetés kockázata

Ahogy az az előző árfolyam-grafikonokon is megfigyelhető, a részvények árfolyama ingadozó, akár szélsőséges kilengések is jellemezhetik. Ezt úgy is mondják, hogy magas a volatilitása, vagyis a hozam átlagtól mért átlagos eltérése nagy.

férfi részvény vásárlás közben

Ebből kifolyólag a részvényeknél árfolyamkockázattal kell számolni, mivel az árfolyam és a hozam mínuszba is mehet, és a veszteséget egy rosszkor időzített eladással realizálni is tudod. Ez akár tőkeveszteség is lehet, azaz kevesebb pénzzel szállhatsz ki, mint amennyivel beszálltál.

Befektetési időtáv részvényeknél

A kockázati szint összefüggésben áll az ajánlott befektetési időtávval, amit ha megfelelően választasz meg, csökkentheted a kockázatokat. Ha esik az árfolyam, akkor megteheted ugyanis, hogy kivársz, bízva a hosszú távú trendekben, amik azt sugallják, hogy az árfolyam idővel ismét emelkedni kezd. Veszteséged vagy nyereséged csak akkor keletkezik, mikor a részvényt eladod, addig az árfolyam csak tájékoztató jellegű.

Gond akkor van, ha nem érsz rá kivárni az emelkedést, mert szükséged van a pénzre. Esetleg rosszul tervezted meg az időtávot, és rövidebb idővel kalkuláltál, így kénytelen vagy a veszteségeket elkönyvelni.

Az előbb láttuk, hogy az OTP részvények egyéves hozama 57,41 százalék. Az árfolyam ugyan ingadozik, de összességében mégis növekvő a trend, így egy ennyire magas hozam mellett gondolhatod azt, hogy ez egy jó befektetés.

Érdemes azonban kontextusba helyezni ezt az aktuális árfolyamot. Ha egy év helyett 5 évre visszamenőleg nézzük meg az OTP részvények árfolyamát, az egyéves csúcs rögtön nem tűnik akkora csúcsnak:

OTP részvények 5 éves árfolyama

OTP részvények 5 éves árfolyama.
Forrás: Portfolio, 2023.08.24.

Ráadásul ha 2021 őszén vásároltál volna be, akkor most várhatnád, hogy nullára kerülj – a tőkéd 23 százalékos mínuszban lenne: minden befektetett 1000 forintod csak 770 forintot érne. 2019. decemberi vagy 2020. januári vásárlásnál pedig bánhatnád, hogy nem léptél ki 2021 őszén, és most szintén a kivárásra kellene játszanod.

Éppen ezért a részvénykereskedés ajánlott befektetői időtávja legalább 5-10 év, azaz hosszú távú befektetési eszközről van szó. Kétségtelen, hogy vannak, akik napi szinten kereskednek részvényekkel, ám a rövidebb időtáv magasabb kockázatokkal is jár.

Az időtáv növelése mellett a kockázat a diverzifikáció alkalmazásával is csökkenthető, aminek az egyik eszköze, ha nem egy, hanem sok részvényben tartod a pénzed – erre is mindjárt rátérünk.

Devizakockázat

Ha nem hazai részvényt vásárolsz, akkor euróban, dollárban vagy más devizában kell megvenned. Ehhez a forintodat át kell váltanod, majd a részvények eladása után jó eséllyel ismét visszaváltod a devizát forintra. Csakhogy a forint átváltási árfolyama is változik az évek alatt: ha gyengül, az pozitív a hozamra nézve, ha erősödik, az negatív.

Megállapítottuk, hogy a McDonald’s részvények egyéves hozama dollárban 8 százalék volt. Most nézzük meg forintban is! Egy éve 260,86 dollár volt az árfolyam, ez 413,47 forintos MNB középárfolyammal számolva 107.858 forint. Az árfolyam 281,87 dollárra ment fel, de a dollár árfolyama közben leesett 352,77 forintra, így a részvény értéke mostanra csak 99.435 forint.

Így a forintos hozam már nem +8, hanem -8 százalék.

Ez nagyon jól szemlélteti, mit jelent a devizakockázat, ami egy pozitív hozamból negatívat csinált. Természetesen ez fordítva is előfordulhat, ahogy azt mindjárt látni fogjuk.

Az amerikai tőzsde részvényei

Az Egyesült Államok tőzsdéi a legnagyobbak közé tartoznak a világon a kereskedelmük volumene alapján. Több amerikai tőzsdén is folyik a kereskedés, ilyen például a New York-i tőzsde (NYSE) vagy a Nasdaq, hogy csak a legjelentősebbeket említsük – ezek 3-4 ezer vállalat részvényeinek kereskedésével foglalkoznak.

Az egyes részvények árfolyamának ingadozása miatti kockázat csökkenthető, ha a diverzifikációnak azt az eszközét választod, hogy minél több részvényt vásárolsz, így az egyes árfolyamok kiegyensúlyozhatják egymást. De ahogy azt láttuk, egy McDonald’s-részvény is közel 100.000 forintba kerül, és ennél drágább részvények is vannak. Vagyis néhány millió forintból nehéz felépíteni egy jól diverzifikált portfóliót.

Erre találták ki a befektetési alapokat és az ETF-eket, amik akár több ezer értékpapírt foglalnak magukba, így viszonylag kis összegből diverzifikált befektetéshez lehet hozzájutni. Ezek egy része az S&P 500 tőzsdeindexet követi, ami az 500 legnagyobb amerikai tőzsdei vállalat részvényeinek árfolyamát jeleníti meg.

Az S&P 500 index éves hozamai így alakultak az elmúlt 10 évben:

S&P 500 éves hozama dollárban 2014-2023, grafikon

Éves átlaghozam dollárban.
Adatok forrása:
Macrotrends

A 10 éves átlaghozam (mértani közép) dollárban 10,89 százalék.

Ha átváltjuk forintra, akkor egész más hozamokat kapunk:

S&P 500 éves hozama forintban 2014-2023, grafikon

Éves átlaghozam forintban.
Adatok forrása:
Macrotrends

Tízéves átlagban, forintban ez 16,08 százalékos hozamot jelent. A forint hosszú távú gyengülése a dollárhoz képest jelentős többlethozamot termelt, bár tény, hogy a közel 11 százalékos hozam dollárban is kiemelkedő, és a forint vásárlóerejének romlását is érdemes bekalkulálni.

Megállapíthatjuk, hogy 10 éves távon az amerikai részvények – kellően diverzifikálva – kimagasló hozamot tudtak biztosítani. Bár az inflációkövető magyar állampapír (PMÁP) kockázatmentesen kínál 14,75 százalékot, a futamideje mostanra ennek is közel 10 év, és hosszú távon nem valószínű, hogy a részvényeknél nagyobb átlaghozamot tud majd produkálni.

Egy korábbi cikkünkben részletesen összehasonlítottuk a befektetési eszközök elmúlt 10 éves hozamát:

A magyar tőzsde hozama és a BUX index

Magyar tőzsde is van, ez a Budapesti Értéktőzsde (BÉT), ahol olyan cégek részvényei találhatók meg, mint az OTP, az Opus, a Richter, a Mol vagy a Magyar Telekom. A magyar részvények árfolyamát a BUX index követi le, amiből általános képet kaphatunk az itthoni tőzsdei trendekről.

A BÉT átlaghozamai az alábbiak szerint alakultak a megadott időtávokon:

időtávBUX index éves átlaghozama
1 év31,92%
5 év9,33%
10 év12,12%
indulástól (1991. január 2.)13,19%

Forrás: BÉT, 2023. augusztus 25.

A magyar tőzsdei részvények az elmúlt 5 évben átlagosan 9,33, az elmúlt 10 évben 12,12 százalékos hozamot termeltek.

Hogyan vásárolhatok részvényt?

A tőzsdékhez magánemberként közvetlenül nincs hozzáférésed, ehhez olyan befektetési szolgáltatók brókereinek kell megbízást adnod, akiknek ehhez jogosultságuk van, és rajtuk keresztül kereskedhetsz.

Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy keresel egy megbízható és költségekben is kedvező befektetési szolgáltatót, ahol értékpapírszámlát nyitsz, majd az ő felületükön keresztül megkezdheted a részvények adásvételét.

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

  • megválaszolja a kérdéseidet
  • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
  • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.

A részvénybefektetés költségei

Az értékpapírszámlának, amire a részvényeket vásárolhatod, számlavezetési díja van, ezen kívül a befektetési szolgáltató költséget számolhat fel a részvények vásárlásakor, illetve eladásakor. Mielőtt szolgáltatót választasz, érdemes utánanézned az egyes díjaknak, és összehasonlítanod a lehetőségeket.

Részvények adózása

A tőzsdei részvények hozama után 15 százalék árfolyamnyereség-adót kell fizetni (ha nincs árfolyamnyereség, nem kell adózni). A magyar és az EU-n belüli részvényekre nem vonatkozik az új megtakarítási adó (13% szocho).

A külföldi részvényeknél ugyanennyi az árfolyamnyereség-adó, viszont a nem EGT-tagállamok (pl. USA) tőzsdéjén jegyzett értékpapírok osztaléka után szochót is kell fizetni, ám ez a kamatjövedelmek szochóval adóztatása előtt is így volt. A részvényosztalék után fizetett szocho mértéke a minimálbér összegének 24-szerese lehet legfeljebb.

A részvények utáni adózást legálisan elkerülheted, ha Tartós Befektetési Számlára, vagyis TBSZ-re veszed meg, és itt – a gyűjtőéven kívül – legalább 5 évig megtartod őket.

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

  • megválaszolja a kérdéseidet
  • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
  • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.