Melyik befektetésnek volt a legnagyobb hozama az elmúlt 10 évben?

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 7 perc

Arra voltunk kíváncsiak, hogy ha 2013-ban egymillió forintot budapesti lakásba, állampapírba, amerikai részvényekbe vagy aranyba fektettünk volna, akkor most, tíz évvel később melyikkel lenne a legtöbb pénzünk.

Az alábbi befektetési eszközök 10 éves hozamát fogjuk egyenként végignézni:

  1. inflációkövető állampapír
  2. ingatlan
  3. részvények (S&P 500)
  4. arany

Végül összesítünk, és megnézzük, melyikkel jártál volna a legjobban az elmúlt 10 évben.

Inflációkövető állampapír hozama

Az állampapírpiaci adás-vételeket elnézve most mindenki az inflációkövető Prémium Magyar Állampapírt (PMÁP) keresi: a lakossági állampapírok között toronymagasan vezet a PMÁP a maga 6000 milliárd forintos állományával. Az érdeklődés nem véletlen: a Babakötvényt leszámítva ez az állampapír fizeti a legnagyobb kamatot, jelenleg 14,75 százalékot.

Nem volt ez mindig így: az inflációkövető PMÁP néhány éve még csak 1-2 százalék környéki kamatot fizetett, és akkoriban még 3 vagy 5 évre lehetett vásárolni. Ha megnézzük a Magyar Nemzeti Bank (MNB) állampapírpiaci referenciahozamait, akkor kiderül, hogy

az 5 éves állampapírok átlagos éves hozama az elmúlt 10 évben 3,16 százalék volt.

Ahogy nőtt az infláció, és ezzel a PMÁP kamata, úgy hosszabbították meg egyre jobban az újabb sorozatok futamidejét. A rövidebb futamidejű PMÁP-ot kivezették, az egyetlen elérhető verzió 9 év, 5 hónapos tartamra szól, amit már össze lehet vetni a 10 éves futamidejű befektetésekkel.

A 10 éves állampapírok éves átlaghozama 3,8 százalék volt az elmúlt 10 évben.

Mivel az állampapírok kamata csak 2022-ben kezdett emelkedni, így ez az átlaghozamban még kevésbé jelenik meg. A jelenlegi inflációs rátát elnézve még egy-két évig mindenképp kiemelkedő kamata lehet a PMÁP-nak, ráadásul nem kötelező a futamidő végéig megtartani, igaz, visszaváltási díjat kell fizetni, ami jelenleg 1 százalék a tőkére vetítve.

férfi fal előtt áll, befektetés hozamgörbéjét megérinti, 10 éves hozam

Ingatlanbefektetés hozama

Az ingatlanpiacnak nagy felfutása volt az elmúlt 10 évben, ami többek közt az alacsony lakáshitel-kamatoknak, a kedvezményes lakásáfának és az állami családtámogatásoknak volt köszönhető, és persze annak, hogy sok más befektetés kamata igen alacsony volt. Ez megnövelte az ingatlanok iránti keresletet, és az emberek forrásai is bővülni tudtak, amiben a támogatásokon és a kedvező lakáshiteleken kívül a növekvő reálbérek is segítettek.

Aki ingatlanba fektetett, az Budapesten járt a legjobban: a fővárosi ingatlanok átlagárai megnégyszereződtek az elmúlt 10 évben.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) lakásárindexéből kiszámoltuk, hogy nominális értelemben a budapesti ingatlanbefektetés éves átlaghozama 15 százalék volt 2013 és 2023 között (mértani középpel számolva).

Ehhez hozzá kell tenni, hogy egy ingatlan nem fizet kamatot – a hozamot itt az eladás és a vétel különbsége adja, akárcsak a részvényeknél. Vagyis ehhez a hozamhoz az kellett, hogy 2013-ban vásárolj, amikor még viszonylag olcsón lehetett lakáshoz jutni, és tíz évvel később el is add az ingatlant. Lakáshitellel és a lakáskiadásból származó bérleti díjjal nem számoltunk, ezek szintén módosíthatják a hozamodat.

Az amerikai tőzsde hozama

Az amerikai tőzsde teljesítményét jól mutatja az S&P 500 index, ami az 500 legnagyobb amerikai tőzsdei vállalat részvényét tartalmazza. Külön-külön drága lenne ennyi részvényt megvenni, de kisbefektetőként egy befektetési alapon vagy ETF-en keresztül kisebb összegből is részesedni tudsz az S&P 500-as részvényekből és azok hozamából.

S&P 500 éves hozama forintban 2014-2023, grafikon

Adatok forrása: Macrotrends

Ennek a nagyjából 500 részvénynek az átlagos árfolyama – dollárban számolva – az elmúlt tíz évben nyolcszor pluszban, kétszer mínuszban zárt az előző évhez képest, ami jól mutatja a tőzsdei árfolyamok ingadozó természetét és az ebből fakadó magasabb kockázatokat. Vagyis itt fontos az időzítés, ugyanis a hozam a vételi és eladási árfolyam különbségéből adódik, és ezt tudjuk átlagolni az eltelt évek alapján.

A hozamoknál minden év nyitó árfolyamát vetettük össze az előző év nyitó árfolyamával, és a dolláron vett részvények árfolyamát az MNB középárfolyamán váltottuk át forintra. A 10 éves átlaghozam dollárban sem rossz: 10,09 százalék egy évre. De mivel forintban kapjuk a fizetésünket, a részvényeket dollárra váltva vettük meg, és eladás után forintra váltottuk vissza. A forint elmúlt 10 éves gyengülése jelentős hozamot termelt, ami azt mutatja, hogy az sem mindegy, milyen árfolyamon és milyen devizába történik az átváltás:

Az S&P 500 forintban számolt éves átlaghozamainak mértani közepe 16,08 százalék volt az elmúlt 10 évben.

Bizonyos részvények osztalékot is fizetnek, ezeknek az újrabefektetésével ez a hozam még magasabb is lehet.

Aranybefektetés hozama

Sokan stabilnak gondolják a befektetési arany árfolyamát, de jobban megnézve az ingadozások jellemzők rá: 2013 és 2019 között összességében alig-alig növekedett az értéke, utána viszont ismét aktívan keresni kezdték a befektetők.

Az arany éves átlaghozama mindössze 0,82 százalék volt dollárban az elmúlt 10 évben, de az időzítés ennél a befektetési eszköznél is fontos, vagyis hogy mikor vásároltál, és mikor adtad el. Ha pedig forintról váltottál dollárra, majd vissza, akkor a forint gyengülése miatt nagyon is értelmezhető hozamod keletkezett: forintban számolva 6,3 százalék az arany 10 éves átlaghozama.

arany éves hozama forintban, 2014-2023

Adatok forrása: Macrotrends

Ahogy Mészáros Péter, a Pénzügyi Fitnesz blog befektetési szakértője érvel a vendégcikkében: az arany nem feltétlen a magas hozamok miatt lehet jó, hanem inkább egy biztonsági tartalék, ami segíthet megőrizni a vagyon értékét hosszú távon. Ő például a befektetési portfóliónak csak 20 százalékát javasolja aranyban tartani.

Összesítés: az elmúlt 10 év befektetéseinek hozama

Végül az egyes befektetések hozamát rátettük egy grafikonra, aminél mindegyik esetben a 2013-as évet vettük kiindulási pontnak, és ehhez képest néztük meg, hol állna 10 év elteltével a befektetés értéke.

befektetések 10 éves hozama, 2013-2023, ingatlan, arany, állampapír, részvény, grafikon

Az amerikai tőzsde S&P 500 részvényei 4,4-szer annyit érnének, mint tíz évvel ezelőtt. A budapesti ingatlanbefektetés négyszer annyit érne, mint 2013-ban. Az arany 84, a tízéves állampapír 45, az ötéves állampapír 36 százalékkal haladná meg a tíz évvel ezelőtti értékét.

Ezt úgy is nézhetjük, hogy ha 2013-ban egymillió forintot amerikai részvényekbe fektetsz, akkor most 4,4 millió forintod lenne. Ha budapesti lakásba, akkor 4 milliód, ha aranyba, akkor 1,84 millió forintod lenne. A tízéves állampapírokkal 450 ezret, az ötévesekkel 360 ezer forintot kerestél volna a milliódon felül. Inflációval és adókkal nem számoltunk.

Az éves átlaghozamok összesítve és rangsorolva:

10 éves átlaghozam
(2013-2023)
S&P 500 részvények16,08%
ingatlan (Budapest)15%
arany6,30%
10 éves állampapír3,8%
5 éves állampapír3,16%

A múltbéli hozamokból vonhatunk le következtetéseket, de azt sosem szabad elfelejteni, hogy nem jelentenek garanciát a jövőre nézve. Az S&P 500 részvényeiről kijelenthető az elmúlt 100 év adatai alapján, hogy dollárban tartani tudják ezt a hozamot, de csak hosszú távon, átlagban. Az állampapírok kamata korábban alacsony volt, de a következő egy-két évben még várhatóan magasan lesz. Az ingatlanárak szinte folyamatosan emelkednek 2014 óta, de nem kizárt, hogy ennek is van egy végessége, legalábbis reálértelemben biztosan. Az aranyra a kereslet pedig jellemzően a válságos, inflációs időszakokban nő meg, miközben előfordulnak hosszabb periódusok, mikor a befektetők hanyagolják, így az árfolyama is csökken. Elég ránézni a grafikonra: 2019-ben került újra nullára az arany árfolyama, miután évekig mínuszban járt.

Megpróbálhatod megjósolni, hogy a következő tíz évben melyik befektetési eszköz hozza majd a legjobb hozamot, de ezzel könnyen rossz lóra tehetsz. Ehelyett célravezetőbb, ha több eszköz valamilyen arányú kombinációjával diverzifikált portfóliót építesz. Ebben akár szakértői segítséget is kérhetsz, akik segítenek a portfólió kialakításában, majd később a menedzselésében is.

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

  • megválaszolja a kérdéseidet
  • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
  • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.