Részvényelemzés: így nézz utána a részvényt kibocsátó vállalatok pénzügyi hátterének

Buró Szilárd
Buró Szilárd
Olvasási idő: 13 perc

A szerző az Equilor Befektetési Zrt. pénzügyi innovációs vezetője, több évtizedes tapasztalattal rendelkező pénzügyi szakember. A cikk a szerző személyes szakmai véleményét tükrözi.

Korábban több cikkünkben is foglalkoztunk azzal, hogyan érdemes nekikezdeni a részvények vásárlásának, illetve milyen fontos kérdésekben kell döntést hozni a tényleges befektetést megelőzően. Mostani cikkemben az egyik utolsó lépést fejtem ki részletesen, vagyis az egyedi részvények elemzésének szempontjait.

A vállalat megismerése: mivel is foglalkozik az adott cég?

Mindenekelőtt azt az általános érvényű igazságot érdemes kiemelni, hogy 

„Nem fektetünk olyan vállalat részvényeibe, melyet nem ismerünk.”

Saját pénzed gondos gazdájaként alapvető elvárás, hogy ha bárhol olvasol, hallasz  vagy próbálnak meggyőzni egy jó befektetési lehetőségről, akkor annak saját magad is utánanézz, legalább olyan mélységben, hogy mit lehet tudni az adott vállalatról:

  • milyen piacon kereskedik?
  • milyen termékekkel foglalkozik?
  • mennyire sikeres vagy sikertelen volt az utóbbi években?

Természetesen sok olyan vállalat létezhet, ahol ezeknek az első körös vizsgálatoknak kisebb a jelentősége, mert mindenki által ismert cégekről van szó. Nyilvánvaló, hogy nem kezded el keresni az internet keresőjében, hogy mivel foglalkozik a Starbucks, az Apple vagy az OTP, de könnyen lehet, hogy kis utánanézésre van szükség, ha valaki a Heidelberg német építőipari óriást vagy az Eli Lilly amerikai gyógyszergyártót említi.

Az első lépés tehát, hogy legalább alap szinten megismerkedj annak a vállalatnak a tevékenységével, amelynek a részvényeibe szeretnél fektetni.

A legfontosabb jelentések és mutatók egy cég elemzésénél

Ezt követheti a vállalat gazdasági tevékenységének alaposabb megismerése. Itt több forrásra is támaszkodhatsz, de talán a két legfontosabb a cégek által kiadott negyedéves jelentés (ez minden tőzsdére bevezetett vállalatnak alapvető kötelezettsége), illetve az elemzőházak által kiadott részletes cégelemzések. Mindkettő értékelése igényel gazdasági/pénzügyi ismeretet, de a tapasztalat és az ilyen jellegű riportok gyakori olvasása sokat segíthet, akár az autodidakta tanulási folyamatban is.

Nézzük azokat a legfontosabb mutatókat, melyeket ezen riportokban vagy elemzésekben gyakran előfordulnak, és ami alapján adott esetben a befektetési döntéseket meghozhatod!

Árbevétel

Természetesen az egyik legfontosabb eleme annak, hogy a vállalat működése mennyire eredményes, az, hogy milyen árbevételt képes elérni egy adott időszakban – ez az organikus növekedés mércéje. Önmagukban persze az óriási számok nem biztos, hogy sokat elárulnak, hiszen az Apple 94,8 milliárd dolláros bevétele a 2023-as második negyedévben nem összehasonlítható az OTP 0,8 milliárd dolláros második negyedéves bevételével. Egész biztosan nem jelenti azt, hogy az Apple 100-szor jobb cég lenne az OTP-nél, főleg ha befektetési lehetőségek oldaláról vizsgáljuk.

Ezen mutatók többségénél – de kiemelten igaz ez az árbevételre – elsősorban saját magához, másodsorban az előzetes várakozásokhoz és végül, de nem utolsósorban a versenytársakhoz érdemes hasonlítani az adatokat. Az árbevétel az, ahol talán leginkább saját magához, egy tervezett növekedési pályához, illetve az elemzői várakozáshoz képest kell néznünk a teljesítményt.

Hogy ez a szám éppen hány nullára végződik (akár forintban, akár dollárban), az másodlagos.

EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény)

Nem elrémisztésként raktam rögtön a második helyre ezt a mozaikszót, hanem azért, mert a bevételeket követően az eredményeket fontos a vállalat pénzügyi számainál megvizsgálni. Az EBITDA (Earnings Before Interests, Taxes, Depreciation and Amortization) úgy mutatja meg az eredményességet, hogy azt még nem terhelték meg az adókkal, kamatokkal és az értékcsökkenés költségeivel. Habár itt is egy olyan számot kapunk majd, ami nem feltétlen hasonlítható közvetlenül egy másik vállalathoz, de relatív értékének már lehet jelentése, akár azon egyszerű megközelítésben, hogy pozitív vagy negatív tartományba kerül. Ugyanakkor még itt is igaz, hogy elsősorban a vállalat saját korábbi teljesítményéhez vagy az előzetes várakozásokhoz érdemes hasonlítani, még akkor is, ha ez a mutató éppen azért szűri ki az adózási és finanszírozási költségeket, mert ezek jelentősen eltérhetnek különböző országokban vagy iparágakban.

férfi laptop előtt részvényelemzés közben

EPS (egy részvényre jutó eredmény)

Maradva a mozaikszavaknál, a következő fontos mutató már egy kifejezetten olyan értéket ad, ami jól összehasonlítható más vállalatokkal, elsősorban közvetlen versenytársakkal. Az EPS (earnings per share), vagyis az egy részvényre jutó eredmény a teljes adózott eredmény értékét osztja el a részvények számával, és így akár azt is megmutatja, hogy a befektető, aki egy adott mennyiségű részvénnyel rendelkezik, milyen mértékben részesülhet a cég eredményességéből. Természetesen ez nem jelent tényleges bevételt vagy kifizetést a részvényesek számára, hiszen erről a menedzsment külön határozatban rendelkezhet, hogy az eredményt szétosztja-e a befektetők között, és ha igen, milyen arányban (ebből lesz az osztalékfizetés).

Az EPS értéke mindenképpen jó mutatószám arra, hogy egy átlagos befektető szintjére lehozva is mutasson egy eredményességi számot a vállalatról, ami akár más vállalatokhoz is könnyen hasonlítható.

ROE (Return on Equity)

A ROE már egyértelműen a profittermelés hatékonyságáról ad visszajelzést, és így a befektetők számára egy nagyon fontos jelzőszám. A kalkulálásához az adózott eredményt kell összehasonlítani a vállalat saját tőkéjével, amivel egy olyan százalékos értéket kapsz, ami tekinthető egyfajta megtérülési mutatónak.

Egy egyszerű példán keresztül bemutatva: ha egy cég tíz éven keresztül képes átlagosan 10 százalékos ROE mutatót elérni, akkor az azt jelenti, hogy a beruházásod 10 év alatt térül meg.

Természetesen egy tőzsdei vállalat megvásárolható kisebb részvénycsomagjánál ez az összefüggés nem pont így jelentkezik, hiszen itt a befektetésed már egy piaci érték alapján kalkulálható, nem pedig a saját tőkére vetül, ennek ellenére a ROE egy kifejezetten beszédes indikátor, ami jól mutatja, hogy az adott vállalat milyen hatékonyan tud gazdálkodni az erőforrásaival.

P/E (Price per Earnings)

Végül, de nem utolsósorban érdemes beszélni egy olyan pénzügyi mutatóról, amely az eddigiekkel ellentétben talán leginkább az összehasonlításra alkalmas, és sok esetben éppen ez alapján ítélhető meg, hogy az adott befektetési lehetőség milyen potenciállal rendelkezik. Itt is elsősorban az egymással versengő, de legalábbis egy szektorban és területen mozgó vállalatoknál adott az összehasonlítás, ott viszont nagyon jó eredményeket kaphatsz, és sok esetben megalapozott döntésekhez segíthet hozzá, ha ebben a mutatóban jelentős eltérésre találsz rá egy-egy vállalatnál.

A Price / Earnings kiszámítása ugyanis a következőképpen néz ki: 

Price / Earnings P/E kiszámítása képlet

Vagyis azt láthatod ezen keresztül, hogy az árazásban mennyire van már benne a cég aktuális eredményessége. A P/E alacsony értéke (valamivel összehasonlítva természetesen) jelentheti azt, hogy az árazás még nem tartalmazza a magasra kerülő eredményeket, vagyis a részvény alulárazott.

Ugyanakkor ha az árfolyam úgy ér el rendkívül magas értéket, hogy ezzel párhuzamosan az eredmények nem emelkednek megfelelő mértékben, akkor a P/E magas értéket vehet fel, és ez jelezheti a részvény túlárazottságát.

Itt is fontos kiemelni, hogy nem minden esetben lehet általánosítani. A magas P/E érték jelentheti a megelőlegezett bizalmat, vagy a jövőbe vetett hitet is, hiszen egy fiatal vállalatnál könnyen előfordulhat, hogy a nyereség még nem jelentkezik olyan mértékben, de az út, amin a vállalat halad, nagyon biztató, és ebben a befektetők is hisznek.

Hosszú éveken keresztül járta be ezt az utat a Tesla, amit sokszor támadtak is emiatt, de mostanra szinte természetessé vált, hogy az autógyártókhoz képest lényegesen magasabb P/E mutató tekinthető normálisnak Elon Musk vállalatánál.

ESG (fenntarthatósági szempontok)

Az említett pénzügyi mutatószámok mindegyike régóta meghatározó eleme egy-egy részvény vagy vállalat elemzésnek. Ugyanakkor időről-időre megjelennek új befektetéselemzési szempontok is: van például egy gyakran használt mozaikszó, az ESG, amiről 10 évvel ezelőtt még egyáltalán nem hallottunk, mostanában viszont az egyik legtöbbet emlegetett vállalatértékelési szempontot rejti. Persze a sok említésnek az is az egyik oka, hogy komoly viták is övezik a használhatóságát. Egyrészt amiatt, hogy a számítása nagyon sok szubjektív elemet tartalmaz, ami miatt az összehasonlíthatóság erősen megkérdőjelezhető, másrészt sokan magát a hitelességét és szükségességét is vitatják, de a trendek egyelőre azt mutatják, hogy tartósan az életünk és a részvényelemzéseink részévé fog válni.

Az ESG a környezeti (Environment), társadalmi (Social) és vállalatirányítási (Governance) hatások összesített értékelése, mely a fenntarthatósági szempontoknak ad elsőbbséget a tisztán pénzügyi megfontolásokkal szemben.

Melyik mutató a legfontosabb részvény kiválasztása előtt?

Összességében elmondható, hogy a felsorolt mutatószámok közül egyik sem alkalmas arra, hogy csak azt kiemelve egy vállalatról eldönthesd, hogy jó befektetésnek tűnik-e adott pillanatban vagy sem. Minden esetben a teljes képet kell megvizsgálni, és legalább az itt felsorolt megközelítésekkel értékelni az adott régió és a vállalati versenytársak összefüggésében.

Habár ezen pénzügyi értékelésekhez nem feltétlenül szükségesek magas szintű matematikai számítások, és némi gyakorlással, illetve utánaolvasással elég jól megtanulható alapszinten a mutatószámok kiértékelése, mégis a legtöbb esetben (főleg az elején) érdemes egy olyan szakértő segítségét igénybe venned, aki hosszú évek óta foglalkozik befektetésekkel, és adott esetben az apró hibákra és csapdákra is fel tudja hívni a figyelmed, amit esetleg tapasztalat hiányában nem vennél észre.

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

  • megválaszolja a kérdéseidet
  • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
  • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.

A jelen honlapon található információk és kiadványok a szerző(k) személyes szakmai véleményét tükrözik. A szerző(k) a kiadványt munkakörükön kívüli személyes szakmai tevékenység keretében készítette/ék és nem értelmezhető az Equilor Zrt., vagy a honlap üzemeltetőjének vagy egyéb szervezet hivatalos álláspontjaként, ezért ezek a kiadványért, az abban foglalt információkért való felelősséget kizárják.

A kiadvány, a honlapon megjelenő információk nem értelmezhetők a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek. 8. pontja szerinti befektetési elemzésként és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadásként. A kiadvány és a benne foglalt információk marketingközleménynek minősülnek és nem a befektetési elemzés függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készültek, egyúttal nem vonatkozik rájuk a befektetési elemzés terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.

Jelen kiadvány, abban foglalt információk sem önmagában, sem részben nem képeznek ajánlatot, vagy felhívást semmilyen pénzügyi eszköz jegyzésére, vagy megvásárlására, tartására, értékesítésére és sem maga a kiadvány, sem annak bármely tartalma nem tekinthető semmilyen szerződéskötésre, vagy kötelezettségvállalásra történő ösztönzésként, így az ebben szereplő információk csak saját felelősségre használhatók fel. A szerző(k) nem vállal(nak) felelősséget arra, hogy a dokumentumban megfogalmazott előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és azok a valóságban is beigazolódnak.

A dokumentumban foglalt számszerű adatok kizárólag tájékoztató jelleggel bírnak, csak a szerző(k) adott időpontban kialakított véleményét tükrözik és későbbi módosítás tárgyát képezhetik. A szerző(k), a honlap üzemeltetője nem vállal felelősséget a kiadvány, az abban foglalt információk aktualizálására. A kiadványban deklarált tájékoztatások kapcsán nem kerültek figyelembevételre az egyes, dokumentumhoz hozzáférő befektetők pénzügyi ismeretei, egyedi befektetési céljai, kockázatvállaló képessége.

Bármely befektetési döntés meghozatala szükséges és javasolt az adott befektetés alkalmasságának és megfelelőségének adott befektető szempontjából történő egyedi személyreszabott vizsgálata, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések meghozatala előtt tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

A dokumentum, vagy annak tartalmának ilyen felhasználásából, illetve azzal összefüggésben bármely más módon keletkező esetleges veszteségekért a szerző(k), Equilor Zrt., a honlap üzemeltetője felelősséget nem vállal.