Kötvényalapok: mikor érdemes venni és mennyi időre?

Buró Szilárd
Buró Szilárd
Olvasási idő: 11 perc

A szerző az Equilor Befektetési Zrt. pénzügyi innovációs vezetője, több évtizedes tapasztalattal rendelkező pénzügyi szakember. A cikk a szerző személyes szakmai véleményét tükrözi.

A kötvényalapok olyan befektetési alapok, melyek a portfóliójukban kizárólag kötvényeket vagy készpénzt tarthatnak. Mivel ezek a legalacsonyabb kockázatú befektetési eszközök, ezért az ilyen típusú termékek nyugodtan ajánlhatóak azoknak a befektetőknek, akik számára fontos szempont a biztonság.

A kötvényalapoknak két fontos típusát érdemes megkülönböztetni, mégpedig a futamidő alapján. Akkor beszélhetünk rövid kötvényalapról, ha a portfólióban lévő kötvények átlagos hátralévő futamideje nem haladja meg a 3 évet. Amennyiben ennél hosszabb átlagos futamidőkről beszélünk, akkor hosszú kötvényalap kategóriába kerülnek ezek a befektetési alapok.

Miért fontos a hátralévő futamidő a kötvényalapok esetében?

Egyértelműen a kockázat mérlegelése és megfelelő kiválasztása miatt lényeges a hátralévő futamidő a kötvényalapok esetében, hiszen a kötvények esetében egyértelmű összefüggés van a lejárati idő és a kockázat között.

Mivel a kötvényeknél legtöbb esetben fix kamatozásról van szó, ami annyit jelent, hogy amikor kibocsátják az értékpapírt, akkor meghatározzák, hogy minden évben milyen kamat megfizetésére számíthat a hitelező, vagyis aki megvásárolja az adott kötvényt. Viszont amennyiben időközben változnak a kamatok a piacon, vagyis a hozamkörnyezet, erre a korábban kibocsátott kötvényeknek is reagálnia kell, ez pedig az árfolyamukon keresztül történik.

kötvényalapok teljesítménye megy felfelé, amikor az általános kamatkörnyezet csökkenőben van - nyilak és dollár bankjegy a háttérben

Amennyiben a hozamkörnyezet emelkedik, a befektetők hozamelvárása magasabbra kerül, akkor a kötvény árfolyama csökkeni fog, mert csak így lesz eladható, hiszen az éves kamatfizetés összege, ahogy korábban említettem, fix marad a teljes futamidőre. Ráadásul az árfolyam változásának nemcsak az éves kamatok közötti különbséget kell kompenzálnia, hanem a teljes hátralévő futamidőre biztosítani kell, hogy aki most veszi meg, az lejáratig hasonló hozamot érhessen el, mint egy később, a már magasabb kamatkörnyezetben kibocsátott értékpapírral. Ennek pedig az lesz az eredménye, hogy minél távolabbi lejáratról van szó, annál nagyobb árfolyamcsökkenéssel – árfolyam-kompenzációval – kell kalkulálni. Ez pedig azt eredményezi, hogy a portfóliód értékelésénél lényegesen nagyobb veszteséget jelenthet egy 1 százalékos hozamemelkedés, hogyha 10 éves papírról van szó, mint ha 3 éves papírról beszélünk.

A rövid és hosszú kötvényalapok szétválasztása tehát nemcsak azért fontos, hogy valaki milyen időtávra tervezi a befektetését, hanem abból a szempontból is, hogy mekkora kockázatot jelent neki az ilyen típusú befektetés.

Gyakran felmerülő kérdés az is, hogy vajon csökkenhet-e a kötvényalap értéke, amikor abban csak nagyon alacsony kockázatú állampapírok vannak, és ha igen, miért. Az előzőekben levezetett összefüggés a hozamkörnyezet és a kötvények árai között azt eredményezi, hogy igenis előfordulhat, hogy bizonyos időszakokban a kötvényalapok értéke is tud csökkenni, annak ellenére, hogy nagyon alacsony kockázatú eszközökből épül fel. Viszont az is elmondható, hogy

minél hosszabb időtávon tartja valaki ezeket a kötvényalapokat, annál kisebb az esély a nettó értékcsökkenésre, és minél inkább rövid kötvények képezik az alap alkotóelemeit, annál gyorsabban lendülhet pozitívba a hozam.

Milyen esetben érdemes kötvényalapot választani?

Sok befektető számára nehéz kérdés az alapok kiválasztásánál, hogy kötvény-, részvény- vagy esetleg vegyes alap – amely részvényt és kötvényt is tart portfóliójában – mellett tegye le a voksát.

Fontos tudni, hogy ebben a kérdésben nincs egyértelmű jó vagy rossz válasz. Mivel a három típus között a legfontosabb különbség a kockázatokban és ezáltal a potenciálisan elérhető hozamokban van, minden esetben a befektető saját kockázatvállalási hajlandósága és hozamelvárása az, ami meghatározza a számára legmegfelelőbb választást.

Ebben segíthet sok esetben egy befektetési szolgáltató vagy egy tanácsadó, aki sokéves tapasztalatával, a befektető anyagi helyzetének és pénzügyi ismeretének, illetve tapasztalatának a fényében tud javaslatot tenni, hogy melyik lehet hosszú távon is megnyugtató és elégedettségre okot adó megoldás.

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

  • megválaszolja a kérdéseidet
  • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
  • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.

Milyen költséggel kell számolni a kötvényalapoknál?

Szintén nehéz egyértelmű és általánosan érvényes összegekről beszélni, amikor a kötvényalapok költségeiről kérdeznek. Habár azt el lehet mondani, hogy az utóbbi években a termékpaletta szélesedésével, a verseny élesedésével a költségek valamit csökkentek, de még mindig igaz, hogy a legtöbb befektetési alap vásárláskor és némelyek eladáskor is felszámolnak jutalékot, ami akár 1-2% is lehet.

Ezért nagyon fontos, hogy a befektető, amikor a kiválasztási folyamatban összehasonlítja az alapkezelőket, vagy megnézi, hogy az adott kötvényalap milyen kockázati szintet választ, milyen termékportfóliót alakít ki, akkor vessen egy pillantást a költségekre is, mert jelentős eltérések lehetnek közöttük. Szintén ezzel függhet össze, hogy a befektetőnek legyen a fejében egy időhorizont, hogy az adott befektetést milyen időtávra szánja, hiszen a lehetséges hozam és a költség arányánál ez kiemelten fontos lehet.

Az továbbra is tény, hogy a befektetési alapok és különös tekintettel a kötvényalapok nem kifejezetten a rövid távú befektetésekre nyújtanak jó megoldást. Az említett magas költséghányad és a kötvények hozamtermelő képessége miatt elsősorban akkor érdemes ebben az eszközben gondolkodni, ha várhatóan hosszabb távon nem kell majd ehhez a tőkéhez hozzányúlni, és a befektetési attitűd sem arra hajt, hogy minél többször forgasd meg a befektetést különböző eszközökben.

A kiválasztás nemcsak a befektetési alapokra vonatkozóan izgalmas kérdés, hanem azon belül egy meghatározott alapkezelő vagy a konkrét alap kiválasztása is fontos része a döntésnek. Ennek folyamatáról részletesebben írtam a befektetési alapokról szóló cikkemben, úgyhogy itt most csak annyit emelnék ki, hogy alapos előzetes piackutatás és a korábbi eredmények, illetve teljesítmények vizsgálata is fontos a jó döntés meghozatalához.

Miből látható előre a kötvényalapok teljesítménye, azaz mikor érdemes megvenni?

A kötvényalapok esetében általánosságban mondhatjuk, hogy mivel egy fix hozamtermelő eszközről van szó, kevésbé fontos a piacra lépés pillanata, mint egy részvényalapnál vagy akár egy árupiaci eszközöket magában foglaló alapnál. Ugyanakkor a korábban levezetett hozamkörnyezet-változás és annak hatásai teremthetnek olyan pillanatokat, amikor nem annyira szerencsés választás a kötvényalap, és természetesen olyat is, amikor kifejezetten kedvező környezet nyílik az ilyen típusú alapokban való befektetésre.

Az összefüggéseket végiggondolva, a kedvezőtlen időszakot az jellemzi, hogy kisebb vagy nagyobb hozamemelkedés várható, ami csökkenti majd a kötvények értékét. Ilyen volt a 2021/22-es időszak, amikor a Covid-időszakot követően fellendülő gazdaságok hatására jelentős infláció alakult ki, amit a jegybankok világszerte kamatemelésekkel próbáltak fékezni, ezek a kamatemelések pedig az egész hozamkörnyezet jelentős emelkedését okozták, vagyis

a meglévő kötvényportfóliók jelentősen leértékelődtek.

Most viszont eljutottunk arra a szintre, hogy az inflációs mutatók csökkenni kezdtek – hol kisebb, hol nagyobb mértékben –, aminek hatására a kamatemelési várakozás is jelentősen csökkent. Sőt a legtöbb vezető gazdaságban már inkább az a téma, hogy a kamatok tetőpontján vagyunk, és innen előbb-utóbb a csökkenés irányába mozdul majd el a jegybanki retorika, még akkor is, ha maga az első kamatcsökkentés nem a közeljövőben lesz.

Ráadásul Magyarországon az extrém magas kamatok után már meg is indult a csökkentések sorozata, aminek folytatása az infláció mérséklődésével párhuzamosan várható a következő időszakban is. Mindez olyan várakozásokat eredményez, amelyben a hozamkörnyezet inkább csökkenhet mind Magyarországon, mind a világ fontosabb gazdaságaiban, ami

kedvező időszakot jelenthet a kötvényportfóliók építésének vagy a kötvényalapok vásárlásának.

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

  • megválaszolja a kérdéseidet
  • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
  • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.

A jelen honlapon található információk és kiadványok a szerző(k) személyes szakmai véleményét tükrözik. A szerző(k) a kiadványt munkakörükön kívüli személyes szakmai tevékenység keretében készítette/ék és nem értelmezhető az Equilor Zrt., vagy a honlap üzemeltetőjének vagy egyéb szervezet hivatalos álláspontjaként, ezért ezek a kiadványért, az abban foglalt információkért való felelősséget kizárják.

A kiadvány, a honlapon megjelenő információk nem értelmezhetők a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek. 8. pontja szerinti befektetési elemzésként és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadásként. A kiadvány és a benne foglalt információk marketingközleménynek minősülnek és nem a befektetési elemzés függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készültek, egyúttal nem vonatkozik rájuk a befektetési elemzés terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.

Jelen kiadvány, abban foglalt információk sem önmagában, sem részben nem képeznek ajánlatot, vagy felhívást semmilyen pénzügyi eszköz jegyzésére, vagy megvásárlására, tartására, értékesítésére és sem maga a kiadvány, sem annak bármely tartalma nem tekinthető semmilyen szerződéskötésre, vagy kötelezettségvállalásra történő ösztönzésként, így az ebben szereplő információk csak saját felelősségre használhatók fel. A szerző(k) nem vállal(nak) felelősséget arra, hogy a dokumentumban megfogalmazott előrejelzések és kockázatok a piaci várakozásokat tükrözik és azok a valóságban is beigazolódnak.

A dokumentumban foglalt számszerű adatok kizárólag tájékoztató jelleggel bírnak, csak a szerző(k) adott időpontban kialakított véleményét tükrözik és későbbi módosítás tárgyát képezhetik.

A szerző(k), a honlap üzemeltetője nem vállal felelősséget a kiadvány, az abban foglalt információk aktualizálására. 

A kiadványban deklarált tájékoztatások kapcsán nem kerültek figyelembevételre az egyes, dokumentumhoz hozzáférő befektetők pénzügyi ismeretei, egyedi befektetési céljai, kockázatvállaló képessége.

Bármely befektetési döntés meghozatala szükséges és javasolt az adott befektetés alkalmasságának és megfelelőségének adott befektető szempontjából történő egyedi személyreszabott vizsgálata, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések meghozatala előtt tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

A dokumentum, vagy annak tartalmának ilyen felhasználásából, illetve azzal összefüggésben bármely más módon keletkező esetleges veszteségekért a szerző(k), Equilor Zrt., a honlap üzemeltetője felelősséget nem vállal.