10 dolog, amit tudni kell a bankkártyádról, ha külföldre mész nyaralni

Kreivich Orsolya
Kreivich Orsolya
Olvasási idő: 5 perc

Külföldön járva semmi sem ad nagyobb biztonságot egy nemzetközi banki hátterű, a megfelelő beállításokkal „utazásbiztossá” tett bankkártyánál. Az utazási szezon kezdetén összegyűjtöttük a válaszokat tíz alapvető kérdésre, amelyek a leggyakrabban felmerülnek a külhoni nyaralás előtt.

1. Tényleg a bankkártya a legbiztonságosabb fizetőeszköz az út során?

A kapcsolódó szolgáltatások és biztonsági megoldások miatt a bankkártya többet nyújt, mint a készpénz, és ez különösen igaz utazás közben. A biztonságot ugyanakkor csak a bank, a technika és a felelős kártyahasználat együttesen tudja garantálni. Nagyon fontos, hogy soha ne hagyjuk őrizetlenül, vagy mások számára jól látható helyen a bankkártyánkat, és ne adjuk kölcsön senkinek – még közeli családtagnak sem.

A PIN kódot kezeljük bizalmasan, ne hozzuk mások tudomására, ne írjuk fel, és főleg ne tartsuk a kártya mellett - hívja fel a figyelmet közleményében a CIB Bank. Pénzünk védelmét szolgálják az utazás igényeihez igazodó egyedi napi vásárlási és készpénzfelvételi limitek is. A bankjegy-automaták minden esetben kérik a kódot a tranzakcióknál: ilyenkor a PIN kódot soha ne mondjuk ki hangosan, és mindig saját kezűleg, a számtáblát a másik kezünkkel eltakarva üssük be a számokat.

Digitális pénztárcával történő vásárlás tovább növeli a biztonságot:

fizetéskor sem az adott eszköz, sem az az alkalmazás szerverei nem tárolják a teljes kártyaszámot, és a kereskedőkkel sem osztják meg,

továbbá nem tárol olyan tranzakciós adatokat, amelyek visszavezethetők lennének az ügyfélhez.

2. Milyen limiteket érdemes beállítani?

Ügyeljünk arra, hogy a vásárlási és készpénzfelvételi limit ne legyen túl alacsony – hiszen külföldön is könnyen előfordulhatnak nagyobb kiadások –, ám a feltétlenül indokoltnál ne legyen magasabb sem, hogy a kártya illetéktelen kézbe kerülése esetén is védelmet nyújtson.

3. Érdemes-e tájékoztatni a bankot arról, ha külföldre utazunk?

Igen, célszerű jelezni, hogy hová, mennyi időre utazunk; így a bank meg tud győződni róla, hogy az átmenetileg megváltozó kártyahasználati szokások az utazással összefüggésben jelentkeznek. Ha valaki például ausztriai autós körutazásra indul, akkor egy ottani tankolás, vendéglői és hotelszámla kiegyenlítése természetes velejárója az utazásnak. Ha viszont a kártyatulajdonos Magyarországon van, akkor a váratlanul jelentkező hasonló költések akár a kártya eltulajdonítására is utalhatnak.

4. Van-e rejtett költsége a külföldi vásárlásnak?

Nincs, a külföldi kártyás vásárlás utólag sem szolgál majd kellemetlen meglepetéssel.

5. Helyi devizában vagy forintban fizessünk a vásárlásokért?

Ha CIB-es kártyával fizetünk külföldön, vagy veszünk fel készpénzt, akkor az esetek 90-95 százalékában nem érdemes saját devizában fizetni, mert

szinte biztos, hogy olcsóbban váltja át a forintot a CIB a helyi fizetőeszközre, mint az adott külföldi elfogadó.

Olyan esetekben érdemes mégis a saját devizás váltást választani, ha nagyon nagy változások várhatók a devizapiacon, és nem akarjuk kitenni magunkat egy esetleges napon belüli jelentős árfolyam-elmozdulás kockázatának.

6. Hogyan ügyeljünk külföldön az adataink biztonságára?

A külföldi kártyahasználat legfőbb szabálya: ugyanúgy védeni kell az adatainkat, mint itthon, csak – ha lehet - még nagyobb körültekintéssel! Nagyon fontos, hogy

a bankunk külföldön sem kér telefonon vagy e-mailben a bankszámlához vagy kártyához kapcsolódó, egyedi adatokat – így például azonosítókat, számlaszámot, PIN-kódot sem.

Ha tehát ilyen kérdés érkezik, azt figyelmen kívül kell hagyni. A PIN-kódot senki, még a rendőrség sem kérheti el.

7. A hitelkártya külföldi használatánál van valamilyen speciális szabály?

A hitelkártya alapvetően vásárlásra szolgál. Készpénz felvételére – ha egy mód van rá – ne használjuk, hiszen annak magasak a költségei, és ez külföldön fokozottan érvényes lehet.

8. Tartozik-e a kártyámhoz utasbiztosítás?

Ez mindig a kártyakonstrukciótól függ. Indulás előtt célszerű a bank honlapján ellenőrizni, hogy az adott kártyához tartozik-e utasbiztosítás, és ha igen, pontosan mit tartalmaz. Ezen információk birtokában dönthetünk arról, hogy érdemes-e külön utasbiztosítást is kötni.


9. A kártyatársasági kedvezményekről – például a reptéri szolgáltatásokról – hol tudok tájékozódni?

A kártyatársaság és a bank honlapján egyaránt megtalálhatók a kedvezményekről, és igénylésük pontos feltételeiről szóló információk. Ezeket mindig célszerű az utazás előtt átolvasni, hogy ne maradjunk le valamilyen kedvező lehetőségről.

10. Mit tegyek, ha a kártyám elvész, vagy ha ellopják?

Ilyen esetben külföldön is azonnal intézkedni kell a kártya letiltásáról a banktól e célra kapott telefonszámon. Ha útra indulunk, ezt a telefonszámot ugyanúgy nem érdemes itthon hagyni, mint a bankkártyát.

Borítókép: Getty Images

chatsimple