A 30 év alattiak élnek leginkább az otthontámogatási lehetőséggel

Kreivich Orsolya
Kreivich Orsolya
Olvasási idő: 2 perc

Az Otthonfelújítási program nyújtotta lehetőségekkel 2022 végégig a háztartások 7,8 százaléka biztosan, 12,4 százaléka valószínűleg élne, mindez hibahatáron belüli elmozdulást jelez az előző negyedévhez képest, így változatlanul népszerű az állami támogatás a lakásfelújítók körében - derül ki a GKI és a Masterplast közös, májusi, reprezentatív felméréséből.

A közlemény szerint a lakások felújításához, korszerűsítéséhez többféle állami támogatás is elérhető. Ezek fő eleme az Otthonfelújítási program, amely 2022. december 31-ig biztosítja az állami támogatást. Ilyen célra felhasználható még a falusi csok, illetve a célzott támogatási programok forrása is. Mindez széles körű érdeklődést váltott ki a gyereket nevelő családok körében.

Az állami támogatás igénylése a családiház-tulajdonosok körében a legelterjedtebb, ezek 10 százaléka biztos, 14 százaléka valószínű résztvevőnek mondta magát. A társasházakban élők 3 százaléka lehet biztosan és 9 százaléka valószínűleg érintett.

A 30 év alattiak keresik leginkább a támogatásokat

Az állami támogatás iránti érdeklődés a fiatalok, a 30 év alattiak körében a legmagasabb, a biztosan és valószínűleg támogatást felvevők aránya 11 és 21 százalék. Az életkor előre haladásával csökken az érdeklődés, a 60 év felettiek körében ugyanez az arány már csak 4 és 6 százalék. Hozzátették, hogy

a program iránti érdeklődés a fővárosban a legalacsonyabb (8 és 10 százalék), a legmagasabb pedig a községekben (10 és 14 százalék).

A legtöbben 2 milliót igényelnének

Az állami támogatást felvenni szándékozók 31 százaléka szeretné kihasználni a maximálisan igényelhető keretet, további negyedük legalább 2 millió, 31 százalékuk legalább 1 millió forint támogatást venne fel. Mindezek alapján

az átlagos igénylési összeg 2,1 millió forint, amely 10 százalékos emelkedés az egy évvel ezelőttihez képest.

Arra is rámutattak, hogy az életkor emelkedésével párhuzamosan csökken az igényelni tervezett támogatás összege: míg a 30 év alattiak átlagosan 2,3 millió forintos támogatást szeretnének, a 60 év felettiek beérnék 1,7 millió forinttal.

Mindenki a fürdőre gondol

A legnépszerűbb célok a fürdőszoba, a fűtési rendszer korszerűsítése, illetve a tetőfelújítás, de sokan szeretnék a belső terek felújítását is elvégeztetni. A külső nyílászárók cseréje és a napkollektor vagy napelemes rendszer kiépítése iránt minden negyedik válaszadó érdeklődött. Népszerű még a klímaberendezések beszerelése vagy cseréje, a kerítés építése, felújítása, illetve a hőszigetelési munkálatok, ezek minden ötödik támogatást felvenni szándékozó család terveiben szerepelnek - írták.

Borítókép: Getty Images

Ez is érdekelhet
chatsimple