Rezsidíjak: ezt kell tudni a diktálásról

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 7 perc

Az áram- és gázszolgáltatók augusztus 15-ig fogadják el a mérőállások bediktálását az ügyfelektől. Kinek kell és kinek érdemes diktálni, hogyan tudom ezt megtenni és milyen következményekkel jár, ha bediktálom az augusztus eleji mérőállást a szolgáltatónak? - a money.hu szakértői a legfontosabb kérdésekre összeszedték a választ.

Megemelkedett rezsidíjak

Augusztus elsejétől már az átalakult díjstruktúra mellett fogyasztjuk az áramot és a gázt. A szabályozás értelmében a jogszabályban meghatározott éves átlagfogyasztás - áramfogyasztásban évi 2523 KWh-ot, gázfogyasztásban a 1729 m3-t meghaladó fogyasztás felett már piaci árat kell fizetnünk az energiáért. Azt, hogy miként érinthet a díjemelés, azt a money.hu rezsikalkulátora segítségével könnyen ki tudod számolni.

Sokak számára fontos, hogy a számítás valóban az augusztusi fogyasztástól mutassa ki a háztartás fogyasztását, hiszen a korábbi hónapokban még nem figyeltek erre.

Ez annak fényében érthető volt, hogy a júniusi adatok szerint a földgáz esetében 8-9-szer kedvezőbb volt az itthoni lakossági díjszabás, a villamos energiánál pedig ötször olcsóbb volt az ár, mint Nyugat-Európában.

Mérőállás rögzítés a "villanyóra" lefotózásával. A fotózáshoz okostelefont használ az illető, akinek csak a keze látszik a képen.
Mérőállás rögzítés - fotó: MTVA - Róka László

A fentiek miatt a szolgáltatók augusztus 15-ig lehetővé teszik, hogy minden fogyasztó bediktálja az aktuális mérőállását – függetlenül attól, hogy eddig átalánydíjas vagy már korábban is diktálós fogyasztó volt-e. A bediktálás lehetősége attól is független, hogy mikor volt a mérők éves kötelező leolvasása, amely után az ügyfelek – a diktálósok és az átalánydíjasok is – elszámolószámlát kaptak, illetve az átalánydíjasoknak az előző év adatai alapján meghatározásra került az új átalánydíj összege.

Ennek kapcsán szedtünk össze néhány kérdést, amelyek az embereket foglalkoztatják.

Ha most bejelentem az óraállást, akkor innentől diktálós ügyfélnek számítok?

Nem. A szolgáltatók 2022.07.26 és 2022.08.15 között rendkívüli diktálást biztosítanak annak érdekében, hogy minden ügyfélnél a pontos fogyasztási értékek ismeretében induljon az új, magasabb díjak mellett számolt fogyasztási időszak. Ettől a bejelentéstől nem válik automatikusan havi diktálásúvá az ügyfél. Szolgáltatótól függően ezt külön kell jelezni, de az is elég lehet, ha minden hónapban az erre rendelkezésre álló idő intervallum esetében a fogyasztó bediktálja az óraállást. Ebben az esetben a részszámla a bediktált adatok alapján kerül kiállításra.

A szolgáltatók diktálási időpontjairól a honlapjaikon lehet tájékozódni, de lehet kérni róla e-mail-értesítőt is kérni, hogy ne mulasszuk el. az adott havi diktálást.

Ha nem diktálok, akkor hátrány érhet a rezsidíjak emelése kapcsán?

Ebben az esetben a szolgáltató a becsült értékek alapján osztja majd meg a számlát és a 2022. július 31-ig elfogyasztott és a 2022. augusztus 1-jétől elfogyasztott energia mennyisége külön soron lesz feltüntetve a számlán.

A korábban átlag felett fogyasztók esetében mindenképp ajánlott az augusztus 1-i mérőállást a rendelkezésre álló határidóig, augusztus 15-i lejelenteni. Ez biztosítja ugyanis azt, hogy a július végéig elfogyasztott mennyiség pontosan kerül elszámolásra és csak az azt követő időszak fogyasztására szól majd az emelt díj.

Mikor kell diktálnom, ha diktálásos számlázást választok?

A szolgáltató által megadott idő intervallumon belül kell ebben az esetben minden hónapban bediktálni az adott mérőállást. Az MVM-nél gáz esetében erre egy 4, az áramszolgáltatás esetében 7 napos intervallum áll rendelkezésre.

Hogyan tudok kell diktálni?

  • Telefonon
  • sms-ben (az E.On esetében)
  • a szolgáltató online ügyfélszolgálatán, illetve mobil applikációjában.

Ha diktálásra szerződtem, de az adott hónapban ez elmaradt, mit kell tennem?

Ilyen esetben az adott hónapra becsült áram vagy gázfogyasztás alapján állít ki számlát a szolgáltató.

Az MVM tájékoztatása szerint földgáz esetében ha két egymást követő hónapban, vagy egy éven belül háromszor elmarad a diktálás, a következő éves leolvasásig automatikusan átállítják a számlázást hőmérsékletfüggő részszámlázásra.  visszatérésre a havi diktálási számlázási mód csak az éves elszámoló számla kiállítását követő 30 napon belül van mód.

Diktálás esetén, a téli hónapokban automatikusan nagyobb számlát kell fizetnem, mivel többet fogyasztok?

A szabályozás szerint a a kedvezményes mennyiséget a felhasználó időarányosan jogosult igénybe venni. Ennek érdekében a szolgáltató naparányos elszámolást alkalmaz, azaz minden napra a kedvezményes mennyiség 1/365-öd része kerül elszámolásra.

Ha a kedvezményes energia mennyiség nem éri el az adott időszakra kiadható kedvezményes mennyiséget, úgy a kedvezmény nem vész el! Az erre az időszakra eső kedvezmény mértéket később ki tudja használni a fogyasztó az éves időszakon belül! Azaz például a nyári hónapokban lévő minimális gázfogyasztás esetében a ki nem használt kedvezmény automatikusan átterelődik azokra a – téli – hónapokra, amikor a fűtés miatt több a fogyasztás.

Mivel járok jobban: az átalánydíjjal vagy a diktáláson alapuló megoldás választásával?

A fentiek miatt lényegében mindegy, milyen elszámolást alkalmazunk, hiszen mind az átalánydíj fizetésekor, mind az óraállás diktálása esetén arányosan nő majd a számla az átlagon felüli fogyasztás esetén.

Az átalánydíjas fogyasztás nagy előnye, hogy az év 11 hónapjában pontosan kiszámítható összeget kell fizetnünk.

A diktálás alapján történő mérésnél ugyanakkor pontosabb képet kaphatunk a fogyasztásunkról, az elfogyasztott energia arányában fizetjük a díjakat – kisebb fogyasztású hónapokban kevesebbet, az erősebb fogyasztású időszakban többet. Ez a hullámzás a rezsidíjak emelkedése nélkül is megterhelő lehet a családok számára. A gáz esetében a fentiek miatt a szolgáltatók eddig is arányosítottak és egy úgynevezett fogyasztási jelleggörbe alapján állították ki a számlákat. Ez továbbra is megmarad.

Ha az eddigi átlagos fogyasztásunk nem érte el az átlagfogyasztás szintjét, akkor - hacsak nem változtak gyökeresen a fogyasztási szokásaink – nem várható változás a jövőben sem. Tehát mind az átalánydíj, mind a diktálás esetén nyugodtak lehetünk és attól sem kell majd tartani, hogy a jövőben aktuális elszámoló számla drasztikus összegről szól majd.

Korábban magasabb volt a fogyasztásom, mint az átlagfogyasztás szintje. Mi történik velem?

Ebben az esetben az átalánydíjas számításnál augusztus 1. után a szolgáltató már úgy készíti el a számlát, hogy azon az átlagon felüli fogyasztás arányában részben magasabb díjjal számol. Van mód arra, hogy a fogyasztó kérje a részszámlákban meghatározott átlagos fogyasztás csökkentését – meghatározhatja az átlagfogyasztás mértékét például, hogy elkerülje a magasabb díjakat. Ugyanakkor ez csak akkor javasolt, ha a fogyasztásunk valóban csökken. Amennyiben ez nem így történik, akkor az éves elszámoló számlán szembesülhetünk egy összegben a megemelt energiaköltségekkel és ebben az esetben a számla akár többszázezer forintos is lehet.

A havi diktálós fogyasztásnál – a fenti pontokban jelzett arányosításokat figyelembéve – szintén már magasabb számla érkezhet. A számlákon megosztva látja majd a fogyasztó az átlagfogyasztásig és külön soron az átlagfogyasztás feletti fogyasztást és az azért felszámított árat.

Ez is érdekelhet
chatsimple