Klímaboom várható Magyarországon: rezsicsökkentő támogatás jöhet

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 7 perc

Könnyen lehet, hogy a következő időszakban valamilyen program keretében fűtésre alkalmas, nagy hatásfokú split klímákhoz ad támogatást az állam. Konkrétumok még nincsenek, de érdemes kicsit előre számolni. Ahogyan megnézni azt is, miből lehet megvenni egy ilyen berendezést. A klímaszakértők pedig a használathoz adnak tanácsokat. 

Teljesen új helyzetbe kerültek a magyar háztartások a nemzetközi energiaválság eredményeként. A növekvő gáz- és áramárak miatt a rezsiszabályok is megváltoztak. Leegyszerűsítve: az átlag felett fogyasztók a korábbinál magasabb árat kénytelenek fizetni. A szabály augusztustól lépett életbe, és a napokban kezdtek el megérkezni az első - új szabályozás alapján készült- számlák, de hidegebb időjárás beköszöntével lehet majd pontosabban látni, hogyan alakulnak a rezsiköltségek.
Persze már most is lehet azért számolgatni, erre kiváló például a rezsikalkulátor, amelyen az elmúlt alig több mint egy hónapban a 200 ezret is meghaladja az elvégzett kalkulációk száma. 

Az új rezsiszabályok bevezetése mellett az állam jelezte, hogy igyekszik támogatást nyújtani a lakosságnak.

Azon dolgozunk, hogy legyenek olyan alternatív módszerek, amivel élve a gázfogyasztás csökkenthető; és akár az áram terhére bizonyos szolgáltatások kezelhetővé válnak

- mondta az augusztus 23-i Kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter.

Konkrét példát említve közölte, a split klímával történő fűtés hatékonyabb és olcsóbb, mint a gázzal való fűtés. Olyan konkrét javaslatok és lehetőségek várhatóak, amelyekkel sokan élhetnek, és így az átlagfogyasztás feletti szintről az átlag alá kerülhetnek. Majd a szeptember 8-i Kormányinfón a miniszter arról beszélt, hogy senkit nem beszélne le arról, hogy egy öreg hűtőt lecseréljen egy újra, mert ezek segítik a takarékoskodást, de gázfűtés kiváltásánál ami valóban nagyságrendi segítséget jelent, az a split klíma beszerelése.

Nézzük, hogy mennyi áll rendelkezésre, és lehet, hogy fogunk a split klímára vonatkozóan ilyen programot hirdetni

- tette hozzá. 

Fontos tudni: egyelőre nem jelent meg olyan jogszabály, amely konkretizálná, hogy milyen állami program keretében segítenék a split klímák elterjedését. De Gulyás Gergely szavai arra utalnak, hogy a költségvetési forrásoktól függően  lesz ilyen támogatás. Tehát a pontos szabályokra még várni kell, de érdemes áttekinteni, miről is van szó. 

Mi az a split klíma? 

A split klíma osztott légkondicináló berendezést jelent, a gyakorlatban pedig azt, hogy van legalább egy kültéri és legalább egy beltéri egysége (erre utal az “osztott” vagy “split” jelző). A legkorszerűbb split klímák pedig hőszivattyús elven működnek, azaz energiatakarékosak, és az úgynevezett H-s áramtarifával működtethetőek, amelyekre a rezsiváltozásról szóló szabály szerint a kedvezményes áramdíj vonatkozik. 

A világ egyik legismertebb klímagyártójának számító Daikin magyarországi leányvállalata augusztus közepén többek között egy 80 négyzetméteres, három gázkonvektorral fűtött, évi 2200 köbméter gázfogyasztású lakás példáján keresztül mutatta be, hogyan változna a “képlet”, ha korszerű, hőszivattyús klímával szerelnék fel ezt a házat. A gázkonvektroros fűtés esetében - a Daikin számítása szerint - a fűtési számla évente több mint 530 ezer forint lenne. Ha konvektorokat egy klímás fűtési rendszerre cserélné a tulajdonos, akkor egy kültéri és három beltéri egységgel lenne érdemes ezt megtenni. Ennek az ára 1 millió forint. Ehhez jön a telepítés 400 ezer forintos költsége, valamint a H-tarifához szükséges kiépítés további 300-400 ezres számlája. Ez így komoly, 1,7 millió forintos kiadást jelentene. Ám ez a fűtési rendszer évente 75 ezer forintból lenne fenntartható a Daikin szerint. Ez a  főzési, melegvíz-előállítási gázfogyasztás nélkül évi mintegy 400 ezer forintos megtakarítást jelenthet a gázkonvektorhoz képest. A jelenlegi áram- és gázárakkal számolva ez a beruházás mintegy négy év alatt megtérül. 

Egy nő távirányítóval szabályozza a klímát.

Természetesen az előbbi egy kiragadott példa, szinte minden háznál és lakásnál más és más a fűtési matek. Mindenesetre az nagyon valószínű, hogy a hőszivattyús rendszerekkel kedvezőbb lenne a rezsi. Direkt említettünk hőszivattyús rendszereket, mert nem csak a split klímák, hanem úgynevezett víz-levegős hőszivattyús megoldások is vannak, amelyek a melegvízellátást is biztosítják.

Visszatérve a fenti számításhoz, a példában szereplő split klímás fűtési rendszer 1,7 millió forintba kerül, ami tetemes összeg. Aki ennyi megtakarítással nem, viszont megfelelő jövedelemmel rendelkezik, annak a személyi kölcsönből történő finanszírozás alternatíva lehet. A személyi kölcsön kalkulátor szerint egy 1,7 millió forintos, 5 éves futamidejű személyi kölcsön esetében a legkedvezőbbeknél a havi törlesztés 39 ezer forint körül alakul szeptember első felében. A korszerűbb fűtés telepítéséből származó megtakarításból ez a törlesztőrészlet akár ki is gazdálkodható.

Hogyan érdemes használni?

A VGF&HKL (Víz, Gáz, Fűtés & Hűtő, Klíma, Légtechnika) szaklap online oldala több cikkben is foglalkozott a split klímákkal. Az egyikből többek között kiderül, hogy a senki ne várja el egy klímafűtéstől, hogy azt nyújtsa, mint egy padlófűtés. A léghangot nem lehet kiküszöbölni, nagyobb teljesítményen hangosabb lesz a működés is. A fűtésre optimális klímák -15 vagy -20 fokos külső hőmérsékletig tudnak fűteni, alatta már nem. A mi éghajlatunkon alkalmanként előfordul ennél hidegebb is, így mindenképp szükség van valamilyen biztonsági megoldásra, amit abban a néhány napban használhatunk, amikor túl hideg van kint. 

A szakértők szerint a split klímák elhelyezése mellett megfelelő használatra is figyelni kell, erre a szerelőnek kell felhívnia a vásárlók figyelmét. Nem szabad a berendezést ki- és be kapcsolgatni, ha épp melege van valakinek, akkor, lekapcsolja, ha pedig fázik, akkor beindítja.

Ha beindítjuk a fűtőklímát, a légáram hatására megindul a párolgás, ezáltal még rosszabb lesz kezdetben a hőérzet. A helyes használat szerint a fűtőklímát a megvásárlás és felszerelés után beüzemeljük, a kívánt hőfokot beállítjuk, és lehetőleg többet nem nyúlunk hozzá. Egyedül a nappali és az éjszakai üzemmódot lehet változtatni. Azért rendelkezik a készülék termosztáttal, hőmérsékletmérővel, elektronikával, hogy a kívánt komfortnak megfelelően üzemeljen

- írja a szaklap.

Amikor valaki a lakásban tartózkodik, akkor érdemes a fűtéshez emelt hőmérsékletre beállítani  a klímát, amikor pedig nincs otthon, akkor csökkentett hőmérsékleten - jellemzően 19 Celsius-fokon - működtetni a berendezést. Ez az a hőmérséklet, ahonnan pillanatok alatt fel lehet melegíteni a helyiséget, viszonylag alacsony fogyasztás mellett.

chatsimple