Money.hu rezsikalkulátor: a többség átlag feletti fogyasztással számol

Nagy László Nándor
Nagy László Nándor
Olvasási idő: 3 perc

Tipp: Személyi kölcsön igénylés előtt mindenképp kalkulálj, hogy minél több pénzt spórolhass a számodra legjobb konstrukcióval.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Az indulását követő 10 napban több, mint 80 ezer kalkulációt végeztek az ügyfelek a money.hu rezsikalkulátorával. Bár messzemenő következtetéseket egy ilyen, modellezést segítő eszköz adataiból nem lehet levonni, az azonban látszik, hogy a háztartások nagyobb része az átlag feletti fogyasztási értékekre kalkulál, többletfizetéssel számol.

Az indulását követő 10 nap alatt több mint 80 ezer kalkulációt hajtottak végre a fogyasztók a money.hu rezsikalkulátorával

Az átlagnál magasabb értékkel kalkulálnak

A tarifálók jelentős része az adatok szerint többletfizetéssel számolhat.

  • Az áram esetében a kalkulálóknak mindössze 20,1 százaléka,
  • a gáz esetében pedig 30,4 százalékuk maradt alatta az átlagfogyasztásként meghatározott havi 210 kWh áram, illetve 144 köbméteres gázfogyasztásnak.

A leggyakoribb tarifálói érték az áram esetében 300 kWh, a gáz esetében pedig 200 köbméter volt, a tarifálók 37,1, illetve 31,4 százaléka választotta ezt az opciót.

  • Az áramfogyasztás esetében a második leggyakoribban választott érték a 400 kWh volt (6,23%),
  • míg a gáz esetében a második leggyakoribb értékként a 144 köbméteres átlagfogyasztást adták meg a kalkuláció elkészítésekor (5,73%).

A money.hu szakértői ezzel kapcsolatban arra emlékeztetnek, hogy a tarifálóprogram alapbeállításként 300 kWh áram és 200 köbméteres gázfogyasztással számol. Ugyanakkor a standard beállítást csak a tarifálók 2,1 százaléka hagyta meg, a többiek valamelyik fogyasztási értéken, vagy a gyermekek számán (amely alapbeállításként 0 a kalkulátorban) változtattak. 

Csúcsfogyasztók? – inkább kísérletezők

Meglepő, de az áram esetében 82 tarifálás havi 2000 kWh fogyasztásra vonatkozott, közel hasonló számban, 81 esetben havi 1500 kW órás havi teljesítményre kalkuláltak. A gáz esetében a legnagyobb berögzített havi fogyasztói érték 800 köbméter volt. Ez utóbbi tarifálással született meg a legnagyobb becsült havi díj:

a fenti értékkel számoló ügyfélnek közel 494 000 forintos havi számlával kellene kalkulálnia, ha valós lenne a beállított fogyasztási érték.

Kevesen maradnak az átlagfogyasztás alatt

Az összes lefuttatott kalkuláció átlaga szerint

az átlagos fogyasztással bíró család havi 22 437 forintos rezsi díjához képest a kalkulációkban több mint háromszoros, átlagosan 68 736 forintos havidíj alakult ki.

A kalkulálóknak mindössze 20 százaléka fizetne kisebb díjat, mint az átlagfogyasztás után számított érték, s további 14,9 százalékuk esetében úszható meg a díjak emelkedése havi 10 ezer forintból.

Fotó: Getty Images

A money.hu szakértői szerint ugyanakkor a kalkulált díjak alakulásával kapcsolatban messzemenő következtetéseket nem szabad levonni, hiszen számos paraméterrel a hangsúlyosan csak modellezésre szolgáló kalkulátor nem tud számolni, ráadásul sok kalkuláció – mint láttuk – a valóságtól elrugaszkodott értékekre vonatkozott. 

Kevés a nagycsaládos

A több, mint 80 ezer kalkulációból mindössze 4,1 százalékában jelölték azt a tarifálók, hogy 3 vagy több gyermekük alapján jogosultak lennének a nagycsaládosok továbbra is élő gázártámogatási kedvezményére. 

Beruháznának – keresik a finanszírozási lehetőségeket

A money.hu szakértői arra is felhívják a figyelmet, hogy az új rezsidíjak kihirdetésével párhuzamosan megnőtt az igény az energiatakarékossági beruházások iránt. Emellett az átlagosnál többen kezdték el a money.hu személyi kölcsön és szabadfelhasználású jelzáloghitel kalkulátorát használni, a szükséges beruházásokhoz megfelelő hitelkonstrukciót keresve.

A pénzintézetek is rámozdultak a lehetőségre. Miként arról elsőként a money.hu adott számot, a K&H piaci zöld hitellel jelentkezett, de más bankok is kínálnak, vagy terveznek dedikált energitakarékossági kölcsönt nyújtani ügyfeleiknek.

Borítókép: Getty Images

chatsimple