Mennyivel nőtt a lakásvásárlást tervezők fizetése?

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 3 perc

Csökkent a tervezett lakásvásárlásukat részben hitelből finanszírozók átlagos életkora az idén. Az átlagos fizetésük pedig 16 százalékkal 563 ezer forintra emelkedett éves összevetésben - derül ki az ingatlan.com és a money.hu közös szolgáltatása, a Hitelintéző adataiból

Ellentétek a piacon

A lakáshitelek iránti keresletet több tényező határozza meg: például a lakások árának alakulása és a mindennapi kiadásokat egyre növelő infláció mellett a fizetések összege is. 

Ugyanakkor a lakáshitelek népszerűségét csökkenti az alapkamat, ezzel összefüggésben a hitelkamatok emelkedése. Ezek miatt ugyanis magasabb lesz a törlesztőrészletek összege. Jó hír viszont, hogy a hitelfelvevők megszerzését célzó banki versenynek köszönhetően a lakáshitelek kisebb mértékben drágulnak, mint amit az alapkamat emelkedése indokol. 

Életkorok, forintok, emelkedések

Lakáshitelek iránt érdeklődők átlagos életkora az ingatlan.com oldalán elérhető, hitelfelvételt segítő Hitelintéző adatai szerint 37 év volt az idei év első nyolc hónapjában. Ez csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest, amikor átlagosan 39 év volt a hitelből ingatlanvásárlást tervezők életkora. 

A hivatalos adatok szerint 30-39 éves korosztály tagjai az idei év első felében - a közfoglalkoztatottak adatai nélkül - 539 ezer forintos bruttó átlagfizetést kaptak, a kedvezmények nélkül számolt nettójuk pedig 358 ezer forintot tett ki. Ez pedig mind a bruttó, mind a nettó átlagbéreknél 17,7 százalékos növekedésnek felel meg éves szinten. A közfoglalkoztatottak nélkül számolt országos átlagos bruttó és nettó átlagfizetések 17,5-17,5 százalékkal 500 ezer és 332 ezer forintra emelkedtek.

A béremelkedés a Hitelintéző adataiból is látszik: az év első nyolc hónapjában a kiszemelt lakóingatlanhoz lakáshitel után érdeklődők átlagosan 563 ezer forintos átlagos fizetésről számoltak be, ami - éves összevetésben - 16 százalékos emelkedésnek felel meg. 

Magyar forint bankjegyek pénztárcában.

Mennyit visz el a fizetésből a lakáshitel? 

A money.hu lakáshitel-kalkulátora szerint szeptember elején a 20 millió forintos, 20 éves futamidejű, végig fix kamatozású - kamatváltozásokból adódó kockázattal, így az esetleges törlesztőrészlet-emelkedéssel szemben teljesen védett - lakáshitelek kínálatát nézve jelentős különbségek láthatóak. A legkedvezőbbeknél 160 ezer forint körüli összeget jelent a havi törlesztés. Ezzel szemben a drágább verziók között van, amelyik több mint 190 ezer forintos kiadással járna havonta.

Az olcsóbb lakáshiteleknél a teljes visszafizetendő összeg durván 39 millió forintot tesz ki, a drágábbnál viszont megközelíti a 46 milliót. A példaszámításban említett 160 ezer forint körüli törlesztőrészlet a Hitelintézőt kitöltők 563 ezer forintos átlagfizetésének 28 százalékát jelenti. Ez pedig egy vállalható teher azoknak, akik hosszú távon biztosan fizetni tudják a lakáshitelüket. 

A Hitelintéző az ingatlan.com és a cégcsoporthoz tartozó www.money.hu szolgáltatása, amely jelentős segítséget nyújt a lakást és lakáshitelt keresőknek egyaránt. Az érintettek néhány adat megadása után minden lakáshirdetésnél látják, hogy az összes rendelkezésükre álló állami támogatást és a piaci hiteleket is figyelembe véve meg tudják-e vásárolni az adott ingatlant. Ennek alapján pedig a cégcsoport szakemberei a teljes hitelfelvétel folyamatában személyes, díjmentes segítséget nyújtanak a lakásvásárlóknak.