Jó hír a babavárósoknak és az otthonfelújítási támogatás elutasítottjainak

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 1 perc

Ahogyan arra számítani lehetett, könnyítések léptek életbe a Babaváró és az otthonfelújítási támogatás esetében. A kedd esti Magyar Közlönyben jelent meg az ezekről szóló jogszabály. 

A Babaváró esetében változás, hogy a jogosultságra vonatkozó igazolások benyújtására az eddigi 60 nap helyett 180 nap áll majd a rendelkezésre.

Azaz két hónap helyett hat hónapja lesz az érintetteknek arra, hogy a magzat meglétéről vagy az örökbefogadásról nyilatkozzanak. Erre a módosításra a minisztérium indoklása szerint azért volt szükség, hogy egyszerűbbé, könnyebbé tegyék az adminisztrációt. 

Család kivágva papírból, melletük ház és pénzérmék.

A múlt év végéig elérhető államilag támogatott - maximum 3 millió forint összegű - otthonfelújítási támogatásoknál is változtak a szabályok.

Az alábbi módosítások azoknak jelenthetnek segítséget, akik kérelmét már elutasították: 

  • Ha az adott család azért nem kapta meg a támogatást, mert az igényléskor még nem laktak az adott ingatlanban legalább 12 hónapja, de a múlt év végén már teljesült ez a feltétel, akkor jogosultak lehetnek az állami pénzre. 
  • Szintén mentőövet nyújthat a változtatás azoknak, akik azért nem kapták meg a támogatást, mert köztartozásuk volt. Amennyiben azóta rendezték, és ezt igazolják, akkor jogosultak lehetnek ők is az igényelt összegre.

További változás, hogy az otthonfelújítási  támogatásra elektronikusan beadott igénylések elbírálásának határideje egy alkalommal legfeljebb 45 nappal meghosszabbítható. Ennek hátterében az áll, hogy a tavaly év végén lejáró határidő miatt nagyon sokan csak az utolsó napokban nyújtották be a kérelmet, és a támogatások elbírálása sokaknál csúszásban van. 

Ez is érdekelhet
chatsimple