Új lakás 80 millióért: hol, mire elég a CSOK Plusz?

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 3 perc

    Megváltoztathatja a lakáspiaci tendenciákat a jövő évben induló új támogatási rendszer, a CSOK Plusz, amely az első közös lakásként megvásárolt, maximum 80 millió forintos új lakóingatlanok piacán fokozott keresletet hozhat - áll az ingatlan.com és a money.hu közös elemzésében. Bemutatjuk, hogy milyen széles a választék ebben a kategóriában, és mekkora alapterületű új lakóingatlan jön ki a 80 milliós összegből. 

    Drágább ugyan, de a CSOK Pluszból egy új lakás is kijöhet

    Az új lakástámogatási rendszer a jelenleg ismert feltételek szerint nem tesz különbséget a használt és új lakások között. Utóbbiak például az alacsonyabb energiafogyasztásuk miatt keresettek lehetnek jövőre. 

    “Fontos eltérés a jelenlegi támogatásokhoz képest, hogy az eddig megismert feltételek szerint a CSOK Plusz nem tesz különbséget az új és használt lakóingatlanok között.  Az új lakások drágábbak, ezért ugyanabból az összegből kisebb alapterületü ingatlant lehet vásárolni. A vevőknek viszont jó hír lehet, hogy 80 millió forint elegendő lehet akár több szobás új lakásra vagy házakra is. Ezek ráadásul energiatakarékosabbak, és sokszor korszerűbb elrendezésüek mint egy több tízéves használt ingatlan, így az új építésűek a jövőben jobban tartják majd az értéküket.”

    - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

    Korponai Levente, a money.hu vezetője pedig azt emelte ki, hogy a kettő vagy több gyermekre igényelhető CSOK Plusz összege (30 és 50 millió Ft) már egy új lakás vásárlásához is nagyban hozzásegíthet. Különösen, ha a babavárót is felveszirek mellé. Nem szabad megfeledkezni ugyanakkor arról sem, hogy a CSOK Plusz, mint ahogyan a Babaváró is, valójában egy hitel. Éppen ezért a hitelképesség alapkritérium az igénylésnél, és ahhoz pedig megfelelő jövedelemre van szükség

    Hány négyzetméteres új ingatlant kaphatsz 80 millióért Budapesten és a vármegyeszékhelyeken átlagosan? 

    Az első lakásokra vonatkozó maximum 80 millió forintos összeg Budapesten a legnagyobb újlakás-kínálattal rendelkező kerületekben 58-75 négyzetméterre lehet elég. A fővárosi agglomerációban több településen és a vármegyeszékhelyek többségében is 100 négyzetméternél nagyobb házzal lehet számolni. 

    mOdern új lakás

    Budapesten az átlagos négyzetméterárakat nézve 62 négyzeméteres új lakásra lehet elég ez az összeg. A legjelentősebb kínálat a VIII., XIII. és XIV. kerületekben van, ezekben a városrészekben több mint 900 új lakóingatlan vár gazdára. A 80 millió forintos limit alapján pedig 58-64 négyzetméteres lakás jöhet ki a pénzből. Jelentős kínálattal rendelkezik a XIX. kerület is, és mivel külső városrészről van szó, ezért az alacsonyabb átlagos négyzetméterár miatt itt már 75 négyzetméternél nagyobb lakásra lehet elég az összeg. 

    Az utóbbi években népszerűbbé váltak a Pest vármegyében a tágabban vett fővárosi agglomerációba tartozó települések, amelyek szintén alternatívát jelenthetnek az első közös lakóingatlan megvásárlására. Pest vármegyében a 80 millió forintos összegből átlagban 92 négyzetméteres új ház jöhet ki. Ezen belül például Érden, Diósdon, Kerepesen, Gödön 83-110 négyzetméterrel lehet számolni. 

    Térkép 80 milliós ingatlanok

    A vármegyeszékhelyek piacát tekintve szinte minden nagyvárosban 100 négyzetméter feletti házzal lehet számolni, de vannak eltérések:

    • Győrben például 90 négyzetméteres lakás és hasonló méretű új ház fér bele a 80 millió költségvetésbe.
    • Debrecenben lakás esetében 78, háznál pedig 130 négyzetméterrel érdemes kalkulálni.
    • Kecskeméten 127, Nyíregyházán pedig 140 négyzetmétert meghaladó ház is szóba jöhet a CSOK Pluszt igénylőknek. 
    chatsimple