Fontos határidő közeleg, ha igényelnéd a városi CSOK-ot vagy a Babavárót az idei feltételekkel

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 3 perc

Ha igénybe akarjátok venni a Babaváró hitelt még az idei feltételekkel, vagy a városi CSOK-ot, már csak egy hónapotok maradt, hogy benyújtsátok az igényléshez szükséges dokumentációt és szerződést kössetek - olvasható az egyik nagy lakossági bank tájékoztatójában.

Babaváró: december végéig meg kell történie a szerződéskötésnek

A Babaváró kölcsön esetében a szerződéskötésnek legkésőbb december 29-én meg kell történnie ahhoz, hogy a jelenleg hatályos jogszabályi feltételekkel vehessétek fel a hitelt.

Ezért azt tanácsoljuk, hogy törekedjetek a kölcsön igényléséhez szükséges papírok mielőbbi hiánytalan beadására. A kérelemhez szükséges dokumentumok listája a banki honlapokon elérhető. De ha biztosra szeretnének menni, ehhez kérhetnek akár díjmentes hitelszakértői segítséget is. A dokumentumok benyújtása alapfeltétele annak, hogy a bankok tartani tudják a december végi határidőt.

Fontos tudnivaló ezzel kapcsolatban, hogy a pénzintézetek majd meghatároznak egy utolsó befogadási napot is, amelyen az igénylési dokumentumokat még átveszik. Ez nem az év utolsó banki munkanapja lesz, hanem egy ennél korábbi időpont.  Figyelni kell tehát a bankok weboldalán az utolsó befogadási napról szóló tájékoztatást is.

2023. december 29. határidő bejelölve egy naptárlapon

A CSOK-kal sem érdemes az utolsó pillanatig várni, egy banánhéjon is elcsúszhat az igénylés

A városi CSOK esetén is 2023. december 29-e a hitelkérelem hiánytalan benyújtásának utolsó lehetséges időpontja. Ezzel az otthonteremtési támogatással 2024. január 1-jétől a támogatásokkal kapcsolatos jogszabályváltozások miatt ugyanis már nem élhettek. Aki az utolsó napokra hagyja a papírmunkát, és a kérelmét elfogadják, annak már csak jövőre utalnak a bankok.

Van néhány olyan feltétel, ami könnyen elkerülheti az igénylők figyelmét, és végül ezek teljesítésének hiányán csúszhat el a támogatás:

  • A CSOK támogatás esetén az ingatlan eladója az adásvételi szerződésben a banki átutaláshoz csak magyarországi pénzforgalmi bankszámla számlaszámát adhatja meg. A bankok csak ilyen bankszámlára utalhatják el a támogatási összeget.
  • A CSOK egyik szabálya szerint, ha az eladó gazdálkodó szervezet, akkor az új lakás első vásárlójának természetes személynek kell lennie. Ahhoz, hogy az eladó cég vagy egyéni vállalkozó erre jogosult legyen új lakás vásárlása esetén, tevékenységi körei között szerepelnie kell a 6810 TEÁOR-számú „Saját tulajdonú ingatlan adásvétele” tevékenységnek fő- vagy altevékenységként. A bankok a hitelbírálat során ezt ellenőrzik.
  • A CSOK igénylése esetén az igénylőnek és a támogatással érintett gyermeknek, azaz minden szereplőnek közös háztartásban kell élnie már a kérelem benyújtásának időpontjában. Ezt nyilatkozattal és lakcímkártyával kell igazolni. Ha ez a feltétel nem teljesül, akkor vissza kell lépni az igényléstől, amíg be nem tudjátok nyújtani a közös lakcímet vagy tartózkodási helyet igazoló dokumentumokat. A szabály a házastársakra és az élettársi kapcsolatban élőkre is vonatkozik.

Emellett kicsúszhatsz a határidőből akkor is, aki hiánypótlásokra kényszerülsz. Városi CSOK esetén gondot okozhat még, hogy nem minden ingatlan felel meg a CSOK feltételeinek, vagyis az értékbecslésen is elúszhat a támogatás. Összességében, ha nem akarsz lemaradni a lehetőségről, legjobb, ha mielőbb cselekszel, és amennyiben bizonytalan vagy, szakértő segítségét is kéred, hogy a leghatékonyabban használhasd ki az igénylés végső határideje előtti utolsó 1 hónapot. 

chatsimple