CSOK-ra alkalmas ingatlanok, avagy mire figyeljünk, ha CSOK segítségével vásárolnánk ingatlant?

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 8 perc

Emelkedő jegybanki alapkamat, dráguló piaci hitelek, ez jellemzi most a gazdasági környezetet Magyarországon. Fontos azonban, hogy továbbra is működnek az otthonteremtési támogatások és érdemes élni a lehetőséggel, ha eddig még nem tettétek meg. A CSOK (családi otthonteremtési kedvezmény) változatlanul segíti a családokat az ingatlanvásárlásban. Legyen szó új lakás vásárlásról, építésről, használt ingatlanról, vagy a meglévő otthon bővítéséről, jelentős támogatást élvezhetnek az igénylők. Fontos azonban pontosan tudni, hogy milyen feltételekkel lehettek jogosultak a CSOK-ra, CSOK hitelre és milyen ingatlanok felelnek meg az alapkritériumoknak.

A CSOK alapvető feltételei

A CSOK igénylésekor három fő kritériumnak kell megfelelni: 

 • személyi feltételeknek, 
 • meglévő vagy vállalt gyermek feltételeinek, 
 • a megvenni vagy felújítani kívánt ingatlan feltételeinek.

A személyi feltételeknek megfelel, a magyar állampolgárság vagy magyarországi tartózkodási engedély vagy bevándorolt/letelepedett jogállás vagy a menekült/oltalmazott jogállás.

A támogatás összege függ a meglévő, vagy vállalt gyerekek számától illetve attól, hogy használt vagy új ingatlanba költöznek be az igénylők.

Ez alapján használt ingatlan vásárlás (vagy bővítés) esetén egy meglévő vagy előre vállalt gyermek esetén 600 ezer forint, két meglévő vagy előre vállalt gyermek esetén 1,43 millió forint, három meglévő vagy előre vállalt gyermek esetén 2,2 millió forint, legalább négy meglévő vagy előre vállalt gyermek esetén 2,75 millió forint a támogatás összege.

Új építésű ingatlan vásárlásánál vagy építésénél egy meglévő vagy előre vállalt gyermek esetén 600 ezer forint, két meglévő vagy előre vállalt gyermek esetén 2,6 millió forint, legalább három meglévő vagy előre vállalt gyermek esetén 10 millió forint a CSOK összege.

Fontos, hogy előre vállalt gyermekre csak házastársak igényelhetnek, illetve ebben az esetben az egyik félnek 40 év alattinak kell lennie. Kikötés még a magyarországi állandó lakcím, büntetlen előélet, köztartozás mentesség és a tb-jogviszony igazolása is.

A vissza nem térítendő CSOK támogatás kiegészíthető államilag garantált, kedvezményes lakáshitellel (ingatlanhitellel). Azok a családok, akik három gyermek után veszik fel a támogatást, 15 millió forintos kamattámogatott hitelre lehetnek jogosultak. A kétgyermekes családok számára pedig a 10 millió forintos kamattámogatott hitel érhető el.

Az igényelhető hitel nem alanyi jogon jár, ugyanúgy meg kell felelni a banki feltételeknek, mint egy piaci hitelnél, ezért érdemes kérni szakértő segítségét az előzetes hitelminősítéshez.

CSOK ingatlanra vonatkozó kritériumok

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény igényelhető új lakás vásárlására, új lakás építésére, használt lakás vásárlására, de akár meglévő lakás bővítésére is. 

Alapvető szabályozás a CSOK-nál, hogy a meglévő vagy vállalt gyerekek számához tartozik egy elvárt minimum hasznos alapterület:

 • 1 gyerek esetén 40 négyzetméter
 • 2 gyerek esetén 50 négyzetméter
 • 3 gyerek esetén 60 négyzetméter
 • 4 gyerek esetén 70 négyzetméter
Gyerekek számaÚj lakás építés, vásárlásHasznált lakás vásárlás, bővítés
Összeg:Alapterület:Összeg:Alapterület:
1600 000 Ft40 nm-es lakás, vagy 70 nm-es lakóház felett600 000 Ft40 nm-es lakás felett
22 600 000 Ft50 nm-es lakás, vagy 80 nm-es lakóház felett1 430 000 Ft50 nm-es lakás felett
310 000 000 Ft60 nm-es lakás, vagy 90 nm-es lakóház felett2 200 000 Ft60 nm-es lakás felett
410 000 000 Ft60 nm-es lakás, vagy 90 nm-es lakóház felett2 750 000 Ft70 nm-es lakás felett

A kedvezmény további ingatlanra vonatkozó feltételei a következők:

 • Az ingatlannak rendelkeznie kell 12 négyzetmétert meghaladó területű szobával, főzőhelyiséggel, fürdőhelyiséggel és WC-vel.
 • Előírás a közműves energiaszolgáltatás, egyedi fűtés, közműves szennyvízelvezetés (amennyiben nincs a településen, egyénileg kell megoldani), közműves ivóvíz, vagy ennek hiányában bevizsgált ivóvizet szolgáltató kút.
 • Az ingatlan nyilvántartásban/tulajdoni lapon a megnevezés lakóház vagy lakás kell, hogy legyen.
 • Az értékbecslés alapján a lakásnak a lakhatási igények kielégítésére alkalmasnak kell lennie. A bank ezt helyszíni szemle keretében szemrevételezéssel vizsgálja.

Mire figyeljünk oda, amikor CSOK-ra alkalmas ingatlant keresünk?

Ha éppen ingatlankeresésben vagytok, felhívjuk figyelmetek néhány gyakran előforduló hibára, amelyek a CSOK kérelem elutasításához vezethetnek.

Ezek lehetnek például a következők:

 • Egyenes ágú vevő-eladó tulajdoni jogviszony

Alapkritérium, hogy a vevő és az eladó nem lehetnek egymás hozzátartozói. Tehát, ha az eladó egyenes ági rokonod, házastársad, mostoha, nevelt, vagy örökbefogadott gyermeked, akkor a kérelem elutasításra fog kerülni.
Építkezés esetén pedig az építési tevékenységet végző egyéni vállalkozó nem lehet közeli hozzátartozód vagy élettársad, tulajdoni hányaddal sem rendelkezhetsz az építkezést végző vállalkozásban, valamint a cég tulajdonosa sem lehet közeli hozzátartozód vagy élettársad.

 • Fűtés nélküli fürdő

Gyakori probléma házvásárláskor, hogy a fürdőben nincsen vagy nincs tervezve beépített fűtés. Ennek hiányában nem elfogadható az ingatlan, mint CSOK támogatás fedezete.

 • Konyha, nyári konyha

Kistelepülésen található házak esetében gyakran előfordul, hogy a konyha nem a főépületben található, hanem külön bejárattal az udvarról közelíthető meg. Az úgynevezett nyári konyhával rendelkező ingatlanok sajnos nem felelnek meg a CSOK követelményeknek, ha a főépületben egyébként nincsen konyha. A lakáson belül közvetlenül megközelíthető helyiségnek kell lennie a konyhának, csak ebben az esetben elfogadható és így számít bele a hasznos alapterületbe.

 • Eltérő forgalmi érték és vételár használt lakás esetén

A CSOK igénylés elutasítását eredményezheti, ha az értékbecslő által meghatározott forgalmi értéket a vételár 20 százalékkal meghaladja. Tehát ha az értékbecslő például 25 millió forintra becsülte az ingatlan értékét, ti pedig 35 millió forintért vettétek azt – mert esetleg az eladók közben bővítették a házat, de az nem szerepel a tulajdoni lapon.

A jogilag nem rendezett tulajdoni lap gyakran okozhat ilyen jellegű problémákat.

 • Közműves villamosenergia-szolgáltatás

Problémát okozhat az is, ha nincs közműves villamosenergia-szolgáltatás, azaz működő áramhálózat a kiszemelt lakásban. Előfordulhat, hogy az előző tulajdonos kiköttette az áramot és bár lehet, hogy nektek is csak később lenne szükségetek rá, de ha a hitelintézet értékbecslő helyszínszemléje során nincs működő hálózat, elbukhatjátok a támogatást.

 • Belmagasság

Az értékbecslői információk alapján a CSOK-kal finanszírozott ingatlanban az belmagasságnak meg kell haladnia a 2,2 m-t, továbbá a nappaliban a 2,5 m-t el kell érnie.

 • Vályogház

Elfogadható lehet a vályogház CSOK igényléskor, de csak abban az esetben, ha van a ház körül járda, csapadékvíz elvezetés és vízszigetelés. Fontos az is, hogy a nappali tartózkodásra alkalmas hely legyen, ahol a belmagasság eléri a 2,5 métert.

 • Tanya

Ha a tulajdoni lapon tanya megnevezés szerepel, akkor nem igényelhető a támogatás és a támogatott hitel, sem vásárlásra, sem ilyen ingatlan bővítésére.

 • Zártkert

A zártkert megfelelhet az előírásoknak, ha a tulajdoni lapon szerepel a lakóház megnevezés is.

Egyértelmű, hogy az otthonteremtési támogatás és a támogatott hitel segítségével könnyebben juthattok saját otthonhoz. Mielőtt azonban nekikezdtek az ingatlankeresésnek, mindig körültekintően tájékozódjatok a támogatásról, és ha találtok is szimpatikus lakást, házat, a felsorolt kritériumokat mindenképp tartsátok szem előtt.
Legegyszerűbb, ha mielőbb kéritek hitelszakértő segítségét, hiszen éppen az említett hibáktól óvhat meg egy rutinos szakember, ráadásul mindezt teljesen díjmentesen, levéve a vállatokról az utánajárás, a banki ajánlatok összehasonlításának és az adminisztráció terheit.

Borítókép: Getty Images

chatsimple