Olcsóbb lakásfelújításokat hozhat az otthonfelújítási program árfigyelője

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 4 perc

Megjelent az 1990 végéig megépült családi házak energiakorszerűsítését célzó Otthonfelújítási Program (OFP) társadalmi egyeztetésre szánt pályázati tervezete. Az OFP keretében online építőanyag árfigyelő rendszer indul. Ez a többi ingatlan felújítási költségét alacsonyan tarthatja – derül ki az ingatlan.com és a money.hu elemzéséből. Van olyan felújítási elem, amivel egy lépésben és költséghatékonyan is elérhető az ingatlanokban előírt energiahatékonysági javulás, ezzel viszont sietnie kell a pályázóknak.

Közzétették az Otthonfelújítási Program (OFP) részleteiről szóló tervezet társadalmi egyeztetésre szánt verzióját, amely az esetleges módosításokkal léphet majd életbe. A program keretében az 1990 végéig megépült épült családi házakat lehet korszerűsíteni a támogatás segítségével. De jelentősen bővítheti a pályázók körét, hogy a zártkerti és külterületi ingatlanok tulajdonosai is pályázhatnak a tervezet szerint. A minimális tulajdoni hányadra sincs előírás. A felújítás1 millió forintos önrész mellett 6 millió forintos kamatmentes kölcsönből finanszírozható, amiből 2,5-3,5 millió forintot a feltételek teljesülése esetén nem kell visszafizetni . A tervezetben új elem, hogy a vissza nem térítendő támogatás összege 5 százalékkal növelhető, ha a kötelezően előírt 30 százalék helyett 40 százalékos energiahatékonysági javulást ér el a korszerűsítéssel érintett ingatlan.

Építőanyag árfigyelőt vezetnek be

Az otthonfelújítási program pályázati tervezetéből az is kiderül, hogy új árfigyelő kerül bevezetésre. Ennek segítségével online és naprakészen lehet nyomonkövetni a felújítási munkálatokhoz szükséges építőanyagok árait.

“Minden támogatással érintett építőipari beruházás esetében nagy a félelem, hogy az extra forrásokat a kivitelezők vagy a kereskedők lenyelik. Az online építőanyag árfigyelő viszont olcsóbb lakásfelújításokat hozhat azok számára is, akik nem pályáznak az otthonfelújítási programban. A legolcsóbb építőanyagokat ugyanis néhány kattintással megtalálhatják a tulajdonosok, ami versenyhelyzetet teremt a kereskedők és a kivitelezők számára is.”

–  mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

ház külső szigetelése

Az ingatlan.com szakértője azt is hozzátette, hogy az otthonfelújítási program támogatására pályázók számára fontos előírás lehet, hogy a 2024. május 1-én érvényes lakcímkártyával kell igazolniuk, hogy az adott ingatlanban élnek.

“Ez azok számára lehet érdekes, akik a nemrég vásároltak olyan ingatlant, amivel részt tudnak venni az otthonfelújítási programban.”

– fogalmazott Balogh László. A szakértő azt is hozzátette, hogy a kamatmentes kölcsön futamideje alatt vagy visszafizetése előtt a felújított ingatlant nem lehet értékesíteni.

Mibe kerül egy kazáncsere és a teljes korszerűsítés?

A programhoz igénybe vehető állami támogatás és kedvezményes hitel feltétele, hogy a korszerűsítés eredményeként legalább 30 százalékkal csökkenjen az adott ingatlan energiafogyasztása.

“Amennyiben a felújítandó házban régi, hagyományos gázkazán üzemel, akkor egy kazáncserével már elérhető a programban előírt 30 százalékos megtakarítás”

– mondta a netkazan.hu-t működtető Hüperion Kft. tulajdonosa, Kravecz Richárd. Hozzátette:

Azért a kazáncserével érdemes kezdeni, mert enélkül hiába lesz leszigetelve a ház, a régi, elavult gázkészülék nem fog hatékonyan működni és az élettartama is csökken. A kazáncsere anyagköltsége egy 50-150 négyzetméteres ház esetében 550 ezer forint körüli lehet, de a kiadások mértéke nagyban függ az ingatlan és a vezetékek állapotától.

Összességében Kravecz Richárd szerint szerint 7 millió forintból kijöhet a teljes energetikai felújítás egy ilyen ingatlan esetében, tehát akár szigetelés és az ablakcsere is. A kazáncserével azért is érdemes sietniük a pályázóknak, mert ezeket csak a 2024 végéig megkötött kölcsönszerződésekből lehet finanszírozni. Az otthonfelújításra fő szabály szerint 2024. június 3-tól 2025. december 31-ig lehet kölcsönkérelmet benyújtani. Azonban a 108 milliárdos támogatási keret ennél hamarabb is elfogyhat.

Kisebb lehet a hiteltörlesztő is

A money.hu vezetője, Korponai Levente arról beszélt, hogy a jelenlegi tervek szerint az Otthonfelújítási Programban azok vehetnek részt, akik a jövedelmük alapján hitelképesek és elő tudnak teremteni 1 millió forint önerőt.

“A felújítási beruházás összege ingatlanonként 7 millió forint lehet. Az 1 millió forintos önrész mellé jön a kedvezményes, maximum 6 millió forintos kamatmentes kölcsön. Újdonság a tervezetben, hogy a hitel futamideje a korábban ismert 8 év helyett 10 év lesz, aminek köszönhetően a havi törlesztőrészlet az ötödével is csökkenhet.”

– tette hozzá Korponai Levente.