Felpöröghet a használtautó-piac májusban és júniusban

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 5 perc

Jelentősen növekedett a hazai használtautó-piac az idei első negyedévben a Datahouse adatai alapján. A Használtautó.hu-val közös elemzésünk szerint a következő hónapokban további ugrás várható. Ennek oka lehet egyrészt a magánvásárlók rég látott aktivitása, másrészt a kedvezőbb hitelkörnyezet és a tavalyinál alacsonyabb kamatszint is.

Erősödő keresletet vetítenek előre az adatok

  • A Datahouse statisztikái szerint 2024 első negyedévében havonta átlagosan 75.400 használt autót adtak el, mint az előző év azonos időszakában. Ez 13 százalékkal több használtautó-értékesítést jelent.
  • A Használtautó.hu portál látogatottsági adatai szintén a kereslet erősödésére utalnak, mert áprilisban a látogatások száma elérte a 12 milliót, ami 15 százalékkal több, mint tavaly áprilisban.

Ez a szám pedig tovább emelkedhet, hiszen autópiaci és gazdasági szakértők egyhangúlag az idei élénkülés további erősödését jelzik előre a következő hónapokra. 

Több kutatásunk alátámasztja, hogy a tavasz végi, nyár eleji időszakban legaktívabbak a vásárlók. A megszokott jelenségre most az évek óta először stabilan csökkenő átlagárak is ösztönzőleg hatnak, így idén jelentősen élénkülhet a forgalom a használtautó-piacon. Ráadásul az újautó-piaccal ellentétben a használtautó-piacon továbbra sem a flotta-, hanem a magánvásárlók dominálnak. Számukra a megfelelő autó kiválasztása fontos pénzügyi kérdéseket is felvet" 

– mondta Horváth András, a Használtautó.hu autópiaci szakértője.

Egy férfi vásárló autókat nézeget egy bemutatóteremben. Egy piros autót meg is érint.

A tavalyinál kedvezőbb kamat idén az autóhiteleknél

A forgalom élénkülését erősítheti a kedvezőbb finanszírozási környezet is, amelyben a hitelkamatok csökkenése még előnyösebb helyzetbe hozhatja az autóvásárlás előtt állókat. 

Pénzügyi oldalról is további élénkülést várunk a használtautók piacán, ahol a vásárlók jellemzően szabadon felhasználható személyi kölcsönökkel egészítik ki a meglévő forrásaikat. Év elején szinte lefeleződtek a hitelkamatok a tavalyi évhez viszonyítva. Az MNB adatai alapján 2023 májusában a forint alapú személyi hitelek átlagos hitelköltség mutatója 19,45% volt, míg jelenleg már 11,93%-os THM-mel is vehető fel hitel a kedvezőbb kölcsönöket választva. Ugyanakkor továbbra is több százezer forint spórolható a visszafizetendőn, ha összehasonlítjuk a hiteleket, mert a jelenlegi kínálatban is vannak ennél jóval drágább konstrukciók

– kommentálta a felfutást Korponai Levente, a money.hu vezetője.

A szakember kiemelte, hogy egy olcsóbb hitel segítségével ugyanolyan havi törlesztőrészlet mellett jobb autót választhatnak a vevők.

Ezek most a legkedvezőbb autóhitelek

Autóhitelnek is nevezik tehát az autóvásárlás finanszírozására is igényelhető szabadon felhasználható személyi kölcsönt. A kölcsön fedezete csak az adós jövedelme, a megvásárolt gépjárművet nem kell bevonni fedezetként. Így bármilyen korú és márkájú autó vásárolható belőle, akár önerő nélkül is. Mutatjuk a jelenleg legkedvezőbbeket:

Bank és kölcsön Kamat (THM)Havi törlesztőrészletTeljes visszafizetendő összegA kölcsön felvételének kezdeti költsége
Raiffeisen Személyi Kölcsön (Jövedelem450 kedvezménnyel)*10,99% (11,93%)51.352 Ft4.343.529 Ft30.000 Ft
CIB Előrelépő Személyi Kölcsön**11,79% (12,63%)52.884 Ft4.442.258 Ftnincs
MagNet Bank Autóvásárlási személyi kölcsön***12,47% (13,4%)53.996 Ft4.535.633 Ftnincs

* Ehhez a kölcsönhöz sem bankszámlanyitás és aktív számlahasználat, sem pedig a jövedelem bankhoz utalása nem szükséges. Így bankváltás nélkül igényelhető top kamattal 3 milliós vagy nagyobb összegű személyi kölcsön 2024. június 7-ig vagy visszavonásig.

**A CIB Előrelépő személyi kölcsönt az “A” ügyfélminősítéssel rendelkező ügyfelek vehetik igénybe ezekkel a kondíciókkal. Az ügyfélminősítés az ügyfél adatainak automatikus kiértékelése, mely döntés során a bank a Központi Hitelinformációs Rendszerből átvett adatokat, a megadott jövedelmi és személyes adatokat, valamint a saját nyilvántartásaiban szereplő adatokat vizsgálja.

***Ez a kölcsön csak új vagy használt személyautó vásárlására fordítható. A kölcsönkérelmi nyomtatványon nyilatkozni kell róla, hogy a kölcsönből saját részre vagy közeli hozzátartozó részére történik a személyautó vásárlása. A felhasználást a folyósítást követő 60 napon belül az adásvételi szerződéssel, a törzskönyvvel vagy a forgalmi engedéllyel kell igazolni.

Adatok forrása: money.hu autóhitel kalkulátor, 3 millió Ft hitelösszeg, 7 év futamidő, 500 ezer forint havi jövedelem mellett, végig fix kamatperiódus - kalkuláció készítése: 2024.05.06.

Mind a Használtautó.hu mind pedig a money.hu adatai és elemzései alapján tehát arra lehet számítani, hogy a kedvező banki feltételek és a továbbra is erős kereslet együttesen élénkíteni fogják a használt autók piacát.

Mindazok, akik önerő nélkül fontolgatnak autóvásárlást a közeljövőben, részletes összefoglalót kaphatnak az autóvásárlás finanszírozásáról korábbi cikkünkból:

chatsimple