Óvatosság lett úrrá a lakás- és a hitelpiacon

money.hu
Olvasási idő: 3 perc

A koronavírus-járvány lényegében mindenhol átírta a korábbi forgatókönyveket: a lakások és a lakáshitelek piacán is az óvatosság lett a főszereplő. Csökkent az eladási kedv: szeptember első négy hetében 18 százalékkal kevesebben hirdették meg a lakásukat eladásra, mint a múlt év azonos időszakában. A lakáshitelezési piac is visszafogottabb lett, a piaci feltételekkel igényelt - azaz az államilag nem támogatott - új lakáshitelek szerződéses összege az év első hét hónapjában 9 százalékkal csökkent. Míg egy évvel korábban még 9 százalékos volt a többlet.

Egyelőre nehéz pontosan számszerűsíteni, hogy milyen károkat okoz a koronavírus-járvány a gazdaságban, a háztartások mindennapjaiban. Az viszont jól látszik, hogy a háztartások jelentős része reagált a pandémiára, mégpedig óvatosabbak lettek a bizonytalan körülmények miatt.

Sokan még várnak

A lakáspiacon például abból látható a bizonytalanság, hogy a korábbinál kevesebben szeretnének megválni a lakásuktól.

„Szeptember első négy hetében 18 százalékkal kevesebben hirdették meg a lakásukat eladásra, mint a múlt év azonos időszakában” - ismertette az ingatlan.com legfrissebb adatait Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: „A többség költözési céllal adja el a lakását, azaz az értékesítés után másik, nagyobb, esetleg kisebb, vagy másik településen, városrészben található lakást vásárolna. Sokan azonban a járvány miatti bizonytalanság következtében óvatosak, kivárnak, most még nem vágnak bele egy ilyen komoly beruházásba.”

A háztartások óvatossága és a bizonytalan gazdasági környezet miatt egyébként megindult az ötletelés, hogy az állam és a jegybank a koronavírus-járvány lecsengése után milyen lépésekkel tud ösztönzést adni akár a lakáspiacnak, akár a lakossági hitelezésnek.

Lakáshitelpiaci megtorpanás: mínusz 9 százalék a plusz 9 százalék után

Az ingatlan-, azon belül is a lakáspiachoz hasonlóan az elmúlt években lendületesen bővülő lakáshitelezési piacon is látható a megtorpanás és az óvatosság. A hivatalos jegybanki adatok szerint a piaci feltételekkel igényelt új lakáshitel-szerződések összege az idei év első hét hónapjában - éves szinten - 9 százalékkal 433 milliárd forintra csökkent. Ezzel szemben a múlt év első hét hónapjában elért 478 milliárd forintos összeg 9 százalékos növekedést jelentett 2018 azonos időszakához képest.

„Az új lakáshiteleknél ma már a biztonságos, több évre fix kamatot, így az adott időszakra változatlan törlesztőrészletet garantáló, kiszámítható és biztonságos hitelek vannak többségben, több mint 98 százalékos az arányuk” - mondta Németh-Simkó Judit, a money.hu kommunikációs vezetője. Hozzátette: ezzel összhangban a money.hu-nál lakáshitelek iránt érdeklődők többsége is a kiszámítható, több évre vagy a futamidő végéig fix törlesztésű lakáshiteleket keresi.

Egyelőre tehát az óvatosság jellemzi a háztartásokat, ugyanakkor vannak, akik biztos jövedelemmel rendelkeznek és most vágnának bele lakáshitellel történő ingatlanvásárlásba. A bankok bár szigorúbban lettek a járvány miatt, a megfelelő anyagi háttérrel rendelkező háztartások az alacsony kamatkörnyezet miatt mérsékelt kamatokkal juthatnak hitelhez.

[button color="orange" url="http://www.money.hu/lakashitel/hasznalt-lakasra"]Megnézem a lakáshiteleket![/button]

Lényeges, hogy a lakáshitelek között jelentős különbségek lehetnek, a teljes visszafizetendő összegben ez akár több millió forintot is jelenthet. Ezért és a mostani bizonytalanabb környezet miatt különösen fontos, hogy a lakáshitel-felvételt tervezők az igénylés előtt alaposan megnézzék a bankok kínálatát, ha kell, akkor vegyék igénybe szakértők segítségét.

chatsimple