3+1 tipp a babaváró hitelhez

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 4 perc

Rászolgált a szuperkölcsön jelzőre a babaváró hitel, idén augusztusban például 45,3 milliárd forint értékben kötöttek babaváró hiteleket a bankok. A rendkívüli kedvezményeket nyújt a konstrukció szép karriert futott be. Most abban segítünk, mire kell figyelned az igénylés előtt, hogy a lehető legkönnyebben menjen a hitelfelvétel! 

1. Jogosultság ellenőrzése

A babaváró hitelt abban az esetben igényelheted, ha a jogszabályban foglalt feltételeknek megfeleltek. A legfontosabbak ezek közül, hogy:

 • házasoknak kell lennetek, 
 • a feleségnek 18 és 41 év között kell lennie (nem töltheti be a 41. életévét!), némelyik banknál pedig 18 évnél magasabb életkor szükséges az igényléshez, 
 • mindkettőtöknek kell, hogy legyen magyarországi lakcíme, 
 • magyar állampolgárok legyetek, de legalábbis minimum 3 hónapos tartózkodási jogosultsággal rendelkezzetek. 
 • kettőtök közül valamelyikőtöknek legalább 3 éves TB jogviszonnyal kell rendelkeznie, ebbe beleszámíthat az az időszak is, ha nappali tagozatos hallgató voltál felsőoktatási intézményben, vagy ha diplomás GYED-ben részesültél,
 • számos egyéb feltétel is van, aminek meg kell felelnetek, a legegyszerűbb, ha a money.hu babaváró hitel kalkulátorával leellenőrzitek, hogy a jogszabályok szerint jogosultak vagytok-e a babaváró igénylésére. 

A jogosultságot itt ellenőrizheted!

2. TB jogviszony, köztartozás, hitelbírálat

Ha a jogosultságot ellenőrizted, és mindketten megfeleltek, pár kérdést mindenképpen érdemes még végiggondolni. Egyrészt a területileg illetékes Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnél érdemes ellenőrizni, hogy megvan-e a 3 éves Társadalom Biztosítási jogviszonya egyikőtöknek, másrészt a NAV-nál megéri utánanézni, hogy nincs-e véletlenül olyan köztartozásotok, ami kizárná az igénylés lehetőségét. Tapasztalataink szerint ezek olyan tényezők, amelyek miatt gyakran meghiúsulhat az igénylés. Ha ezek is rendben vannak, végig kell gondolnod, hogy vajon banki oldaláról nézve hitelképesek vagytok-e. A bank ugyanis nem csak a jogszabályi feltételeknek való megfelelést ellenőrzi majd, hanem egy hitelképességi vizsgálatot is lefolytat.

Mivel a babaváró hitel havi törlesztőrészlete nagyságrendileg 50-80 ezer forint körül mozog (az állami kezességvállalás díjának függvényében változhat ez az összeg), végig kell gondolni, hogy ez a havi törlesztőrészlet a jövedelemarányos törlesztési mutató szerint (JTM) a havi bevételeteknek kevesebb-e, mint az 50 (600 ezer forint nettó jövedelem felett 60) százaléka, néhány bank pedig ezen felül megélhetési költséggel is számol. Fontos, ha van más hiteletek is, amit törlesztetek, akkor az összes havi törlesztőrészleteteknek együtt kell beleférnie a havi jövedelmetek felébe. Amennyiben bizonytalanok vagytok, kérdésetek merül fel, hogy családi pótlék, GYES, vállakozói jövedelem, stb. hogyan számít bele a havi bevételeitekbe, kérjétek kollégáink segítségét, akik készséggel válaszolnak kérdéseitekre!

3. Dokumentumok összegyűjtése

Ha minden fenti előkészülettel végeztél, akkor gyakorlatilag célegyenesben vagytok, indulhat a szükséges dokumentumok összegyűjtése!

 • Érvényes személyi igazolvány/jogosítvány/útlevél, lakcímkártya és adóazonosító
 • 30 napnál nem régebbi munkáltatói igazolás, amit a választott bank saját formanyomtatványán kell beadni
 • Bankszámlakivonat: mint minden hitelnél, itt is szükség van 1-3 havi bankszámlakivonatra, amin látható a jövedelem. A bankok nagy része itt elfogadja a netbankból letöltött kivonatokat is.
 • 3 év TB jogviszony igazolás: azon területileg illetékes járási hivataloknál lehet kikérni az igazolást, amelyek egészségbiztosítási pénztári feladatkört is ellátnak. A hatósági bizonyítvány igénylésére a lakó- vagy tartózkodási helye szerinti kormányhivatalnál, illetve e-Papír szolgáltatáson keresztül van lehetőség, továbbá postai úton is feladható az igénylőlap.
 • Házassági anyakönyvi kivonat (van olyan pénzintézet, ahol erről csak nyilatkozni kell)

Szükséged lehet a várandósgondozási kiskönyvre is, de csak abban az esetben, ha a babaváró igénylésével együtt az első gyermeket is bejelentenéd, így tudod ugyanis rögtön érvényesíteni a hiteltartozás havi törlesztésének szüneteltetését 3 évre (ikerterhesség esetében 3+2 évre). 

Ha ez is megvan, indulhatsz is a bankfiókba!

+1 A megfelelő pénzintézet kiválasztása

Ha biztosra szeretnél menni a hiteligénylésnél, érdemes független hitelszakértők segítségét kérni. A jogszabályi feltételek ellenőrzésén túl ugyanis a bankok egy teljes hitelbírálatot is lefolytatnak, ez pedig pénzintézetenként eltérő lehet. Előfordulhat olyan helyzet, hogy az igénylést valamilyen oknál fogva az egyik bank elutasítja, egy másik azonban elfogadná és folyósítaná a kívánt összeget. Szakértő kollégáink pontosan ismerik a bankok hitelbírálati folyamatait, és tudják, melyik pénzintézethez kell beadnod az igénylést ahhoz, hogy a lehető legnagyobb valószínűséggel meg is kapjátok azt. 

chatsimple