A 2024-es falusi CSOK már nemcsak egyszer igényelhető, így veheted igénybe újra!

Kárdási Adrienn
Kárdási Adrienn
Olvasási idő: 7 perc

Míg a CSOK támogatás nem zárta ki, hogy az önkéntes visszafizetés után újra igénybe vedd, addig erre a falusi CSOK esetében nem volt lehetőség. A 2024-es falusi csokról szóló jogszabály azonban már nem tiltja támogatás újraigénylését, a vonatkozó szabályok betartásával. Összefoglaljuk az önkéntes visszafizetéssel és az újbóli igényléssel kapcsolatos előírásokat!

Hogyan lehetséges falusi CSOK újbóli igénylése?

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a falusi csokot kétszer is, vagy akár többször is felveheted egymás után ugyanazokra a gyermekekre, ugyanarra a lakáscélra. A vonatkozó jogszabály értelmében a falusi CSOK támogatást ugyanazon gyermek után csak egy alkalommal lehet igénybe venni. 

Az egy háztartásban élők egyidejűleg egy falusi CSOK  igénybevételére jogosultak.

Ha házastársaddal korábban megelőlegezett falusi csokot vettél igénybe vállalt gyermek(ek)re, újabb megelőlegezett támogatást csak akkor igényelhetsz, ha a korábbi szerződésben foglalt gyermekvállalás maradéktalanul teljesült, vagy a korábbi támogatási összegnek nem teljesült gyermekvállalásra jutó hányadát visszafizeted.

Testvérek, óvodás kislány és egy kisbaba

A kérelem benyújtásakor büntetőjogi felelősséged tudatában teljes bizonyító erejű magánokiratban kell nyilatkoznod arról, hogy csak olyan személy után igényled a támogatást, aki után vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás igénybevétele még nem történt. Ez alól azonban van néhány kivétel, melyekre a cikk további részében részletesen kitérünk.

Újabb gyermek utáni falusi CSOK igénylés 

Ha időközben születik újabb, a korábbi igényléskor még nem meglévő vagy vállalt gyermekként figyelembe vett gyermeked, akkor az új gyermekre is igényelheted a támogatást.  Az otthonteremtési céljaid is változhatnak idővel. Adódhat olyan élethelyzet, amikor célszerű újra igényelni a támogatást, hogy a legoptimálisabban ki tudd használni az állam nyújtotta lehetőséget.
Mutatjuk, hogyan ad módot a jogszabály a falusi CSOK újbóli igénylésére:

  • falusi CSOK különbözet igénylése az újabb, a falusi csokkal még nem érintett gyermek(ek)re, újabb lakáscél esetén
  • falusi CSOK önkéntes visszafizetése utáni új igénylés beadása újabb lakáscélra
  • utóbb született gyermekre vonatkozó jogszabályi összeg igénylése, fennálló lakáshiteltartozás csökkentésére

Falusi CSOK különbözet igénylése

Ha a korábban felvett támogatás óta újabb gyermeked születik, és új lakáscélod is van, így lehetsz jogosult az új gyermek beszámítására, és a megváltozott gyermekszámnak megfelelő összeg igénylésére:

  • igényelheted a falusi csokot az újabb gyermek(ek)re, aki(k)re korábban még nem igényelted. - Például: Két gyermekre igényled a falusi csokot, használt lakás vásárlására: 4 millió forint támogatás jár. Ha születik még egy gyermeked, és új lakásba költöznétek, igényelheted rá az egygyermekes összeget, 1 millió forintot. 
  • ha számodra kedvezőbb, igényelheted jelenlegi gyermekszámra járó, de a korábban folyósított, és az újabb igénylésig vissza nem fizetett támogatással csökkentett összeget (vagyis a támogatási összeg mostani gyermekszámra járó és a korábban felvett támogatási összeg különbözetet). - Például: Két gyermekre igényled a falusi csokot, használt lakás vásárlására: 4 millió forint támogatás jár. Ha születik még egy gyermeked, és új lakásba költöznétek, dönthetsz úgy is, hogy a háromgyermekes támogatást igényled 10 millió forint összegben. Mivel korábban kaptál már 4 milliót, az új gyermek miatti igényléskor a különbözet, 6 millió forint jár. Nem kérdés, hogy ebben az esetben ezzel a számítási móddal jársz jobban.
Építés, korszerűsítés, bővítés esetén van néhány kivétel

Ha a korszerűsíteni, illetve bővíteni kívánt lakás vásárlásához – a kérelem benyújtását megelőzően – csokot vettél igénybe, a falusi CSOK összegének megállapításánál nem kell levonni a korábban kapott csok támogatás összegét, és a korábbi támogatással érintett gyermekeket sem kell figyelmen kívül hagyni.

Építés, bővítés, korszerűsítés esetén 

  • a használatbavételi engedélyről szóló határozat, a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági dokumentum vagy 
  • egyszerű bejelentéshez kötött bővítés vagy építés esetén a megtörténtét igazoló hatósági bizonyítvány kiállítását vagy 
  • a korszerűsítés esetén a korszerűsítési munkák befejezését megelőzően 

születik újabb gyermeked,  vagy lesz az igénylő 12. várandóssági hetet betöltött várandós, akkor a már megkötött támogatási szerződés szerinti támogatási összeg megnövelhető az újabb gyermekkel számított gyermekszámnak megfelelő összegre. Tehát, ha például 2 gyermekre vettétek igénybe a támogatást, de érkezik a harmadik baba, mielőtt még a korszerűsítési munkákkal végeznétek, megnövelhetitek a támogatás összegét a háromgyermekeseknek járó támogatásra.

Falusi CSOK önkéntes visszafizetés

A falusi CSOK teljes összege újra igényelhető a támogatás önkéntes visszafizetése után. Az önkéntes visszafizetés azt jelenti, hogy a korábban folyósított állami támogatást visszafizetitek az Államkincstárnak. A visszafizetést annál a banknál kell kezdeményezni,  ahol a felvettétek a támogatást. Az önkéntes visszafizetéssel kapcsolatos kérdésekkel a területileg illetékes járási hivatal lakástámogatási osztályát érdemes keresni. 

Az önkéntes visszafizetés nem azonos azzal, amikor az igénylőt a járási hivatal, a kormányhivatal, az Államkincstár végleges határozatával vagy bíróság jogerősen visszafizetésre kötelezi. Ebben az esetben ugyanis 5 évig nem igényelhető a falusi CSOK. Az önkéntes visszafizetés után akár azonnal lehetőség nyílik a támogatás (újbóli) igénylésére.

Utóbb született gyermekre vonatkozó falusi CSOK szabályok

Az utólagos falusi CSOK azon utóbb született gyermek után is igényelhető, akire tekintettel korábban még nem részesültél a kedvezményben. 

Az utóbb született gyermek születése után gyermekenként 400 ezer forint utólagos CSOK igényelhető, amely csak akkor érvényesíthető, ha van lakáscélú hitelintézeti kölcsönöd, és a támogatást az ebből eredő tartozás törlesztésére tudod fordítani. Ha a falusi CSOK-ot korábban bővítésre igényeltétek, de az újabb gyermek születésekor még nem fejeztétek be az összes munkálatot, akkor a befejezéshez szükséges költségekre is fordítható ez a támogatás.

Ha nincs újabb lakáscélod, de van lakáshiteled, akkor az utólagos falusi csok összeget tudod csak érvényesíteni. Amennyiben nincs fennálló lakáshiteled sem, akkor az összeget nem kapod meg. Ugyanakkor újabb lakáscélod esetén - mivel a 400 ezer forintnál magasabb összeg érthető el - érdemes inkább a falusi csok különbözetét igényelni. Mindenképpen célszerű szakemberrel egyeztetni, aki díjmentesen segít a számodra legoptimálisabb megoldás megtalálásában.

chatsimple