A falusi CSOK elutasításának leggyakoribb okai

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 3 perc

Összegyűjtöttük, hogy melyek lehetnek a falusi CSOK legfőbb buktatói, melyek a kérelem elutasításához is vezethetnek. Ugyanakkor szakember segítségével és a megfelelő körültekintéssel legtöbbjük elkerülhető.

Nem feleltek meg a személyi feltételeknek

A falusi CSOK esetében legfontosabb igénylőkre vonatkozó feltételek a büntetlen előélet, köztartozásmentesség és az igazolható társadalombiztosítási jogviszony. A szabályozás minimum 2 éves TB jogviszonyt ír elő. Ebben az időszakban maximum 30 nap megszakítás lehet. A TB jogviszony igazolása alól mentesülnek azok, akik gyermekek otthongondozási díjában vagy ápolási díjban részesülnek (végleges határozattal).

A falusi csoknak nem feltétele ugyanakkor a gyermekvállalás, meglévő gyermekek után is igényelhető a támogatás. A házasság és a feleség 41 év alatti életkora csak vállalt gyermekek esetén elvárás, meglévő gyermekekre tekintettel akár egyedülállók vagy élettársak is igényelhetik.

Űrlap piros x-ekkel és züld pipákkal, piros és zöld filctollakkal.

A térképmásolat eltér a valóságtól 

Gyakran fordul elő, hogy az ingatlanon olyan munkálatokat hajtottak végre korábban, melyeket nem engedélyeztettek. Lehet ez egy átalakítás, terasz beépítés vagy akár egy utólag felépített melléképület.

A bank a jogi rendezettség hiánya miatt visszautasíthatja a kérelmet, ezért még az igénylés előtt érdemes ezeket az eltéréseket átvezettetni, hogy a térképmásolat a valódi állapotot tükrözze.

Az is megoldás lehet, hogy még a támogatás felvétele előtt tájékozódj, hogy melyik bank hogyan jár el, amennyiben a térképmásolaton jogi rendezetlenség áll fenn. Van olyan hitelintézet, amelyik kapásból elutasítja a kérelmet, de van, amelyik engedékenyebb, ha az ingatlan egyébként megfelel a falusi CSOK feltételeinek.

Abban az esetben viszont, ha a tervben az ingatlanhoz tartozó melléképület korszerűsítése szerepel és az nincs feltüntetve a térképmásolaton, akkor mindenképpen rendezni kell a helyzetet, hogy megvalósulhasson a beruházás.

Számlákkal kapcsolatos hibalehetőségek

Falusi CSOK igénylésnél kötelezően bővítést vagy korszerűsítést kell végrehajtani a megvásárolt ingatlanon. Ennek igazolásához a munkálatok legalább 70%-át számlával kell leigazolni. Fontos, hogy az építési vállalkozó nem lehet a támogatott személyek közeli hozzátartozója. Bármelyik feltétel nem teljesül a felsoroltakból, az a kérelem elutasításával járhat.

Nem vagytok hitelképesek

Amennyiben kamattámogatott hitelt (CSOK-hitel, CSOK Plusz) is szeretnétek igénybe venni, a banknál egyszerre kell benyújtani a támogatási -és a hitelkérelmet. Viszont, ha valamiért nem vagytok hitelképesek és a bank visszautasítja a kölcsönkérelmet, akkor a falusi csokot sem tudjátok annál a pénzintézetnél felvenni.

Összegzés

Az elérhető támogatások közül a falusi CSOK rengeteg olyan családnak nyújthat még segítséget, akik kisebb településen szeretnének letelepedni, vagy már ott élnek és szeretnék meglévő otthonukat élhetőbbé tenni. A vissza nem térítendő támogatás és kamattámogatott hitel segítségével komolyabb korszerűsítést, bővítést is végre lehet hajtani. Bátran kérjétek hitelszakértő segítségét, aki elvégzi az előzetes hitelminősítéseket, kalkulációkat készít és értékes információkkal segít még a kérelem beadása előtt, így jelentősen minimalizálva az elutasítás lehetőségét.

chatsimple