Bizalmi vagyonkezelés családon belül?

Dr. Zalavári György ügyvéd
Dr. Zalavári György ügyvéd
Olvasási idő: 3 perc

Családon belül is sokszor felmerül az az igény, hogy a tulajdonos egy vagyonelemet vagy a teljes vagyont, vagy akár egy vállalkozást csak egy későbbi időpontban adná át a család egy, jellemzően fiatalabb tagjának, és az átmeneti időszakra a vagyon kezelését egy másik, bizalmi személyre ruházná át.

Ez a bizalmi vagyonkezelés, amit sokan automatikusan egy olyan intézményi szervezethez, pénzügyi vállalkozáshoz kötnek, ami jelentős vagyonnal, képzett munkatársakkal nyújtja ezt a szolgáltatást. De a bizalmi vagyonkezeléshez nem feltétlenül szükséges egy nagy cég, bármely magánszemély jogosult a nem üzletszerű bizalmi vagyonkezelés során vállalni a vagyonkezelői feladatot.

Minden olyan természetes személy lehet az eseti bizalmi vagyonkezelőd, akiben megbízol, és képes arra, hogy a részére átadott vagyontárgyat, vagyonelemet megfelelő módon, felelősen kezelje, megőrizze.

A bizalmi vagyonkezelési jogviszony alanyai:

  • a vagyonrendelő,
  • a kedvezményezett,
  • a vagyonkezelő,
  • a protektor (opcionális).

Ők lehetnek egy család tagjai is, nem szükséges független, külső feleket bevonni a folyamatba.

A jogviszonyban a vagyonrendelő, a kedvezményezett és a vagyonkezelő mellett a negyedik lehetséges szereplő, a protektor kijelölése nem kötelező, de lehetséges része a megállapodásnak. A protektor feladata annak ellenőrzése, hogy a vagyonkezelő a bizalmi vagyonkezelési szerződésnek megfelelő intézkedéseket teszi-e meg a vagyonkezelés során. A protektor kijelölése esetén a vagyonrendelő vele is egy külön megállapodását köt a protektor feladatairól.

ügyvéd és kliensei bizalmi vagyonkezelést intéznek

Bizalmi vagyonkezelés öröklés során

Egy végintézkedés során is lehet bizalmi vagyonkezelésről rendelkezni. Lehetőség van például az örökség egy részét a még nem túl fiatal utódra hagyni, hanem átadni a család egy másik tagjához vagy a családi céghez vagyonkezelésbe, amíg a kedvezményezett fiatal nagykorú nem lesz, vagy be nem fejezi a tanulmányait.

A bizalmi vagyonkezelés esetén a vagyonkezelő illetékmentesen, átmeneti időre megszerzi a tulajdonjogot, de szerződésben meghatározott idő elteltével vagy feltételek teljesülésével azt tovább kell adnia a kedvezményezettnek.

A bizalmi vagyonkezelés időtartama nem lehet hosszabb ötven évnél.

Mikortól beszélhetünk üzletszerű vagyonkezelésről?

A laikus, nem intézményi bizalmi vagyonkezelő nem üzletszerűen jár el. Az nevezhető nem üzletszerűen eljáró bizalmi vagyonkezelőnek, aki legfeljebb kettő bizalmi vagyonkezelési jogviszonyban szerepel. A nem üzletszerűen eljáró bizalmi vagyonkezelő csak büntetlen előéletű személy lehet, amit hatósági erkölcsi bizonyítvánnyal kell igazolni. Ezen kívül nincs semminemű szakmai elvárás, kötelező gyakorlat vagy bármilyen előzetes tapasztalat, ami az eseti bizalmi vagyonkezelő személyére vonatkozna.

A családon belüli bizalmi vagyonkezelés jogi keretei

Az ilyen, eseti vagyonkezelésre kötött bizalmi vagyonkezelési szerződést is közokiratba, illetve ügyvéd vagy kamarai jogtanácsos által ellenjegyzett magánokiratba kell rögzíteni.

Fontos tudni, hogy a nem üzletszerű bizalmi vagyonkezelést is be kell jelenteni az illetékes hatóság, a Magyar Nemzeti Bank részére. A bejelentés megtételéhez szükséges nyomtatványok, nyilatkozatok megtalálhatóak a Magyar Nemzeti Bank honlapján.

A blogcikk szerzője Dr. Zalavári György ügyvéd, az ÜgyvédHázak országos ügyvédi ingatlanközvetítő hálózat alapítója ([email protected]).

Kérj ingyenes kapcsolatfelvételt befektetési szakértőinktől!

Add meg adataidat, és ingyenes segítséget kapsz megtakarításaidhoz! A money.hu partnere, az Equilor elismert befektetési szakértője fog hívni téged.

Hogyan segít neked az Equilor szakértője?

  • megválaszolja a kérdéseidet
  • tájékoztat a piacon elérhető aktuális befektetésekről
  • bemutatja az infláció feletti hozamokat kínáló lehetőségeket
Kis türelmedet kérjük.
Ne hagyd el addig az oldalt!
Elérhetőséged úton van felénk.
Szakértőnk megkapta a felkérésed.
Hamarosan felveszi veled a kapcsolatot, hogy segíthessen.
Nem kaptuk meg az elérhetőséged.
Kérlek próbáld újra.