Így jársz a legjobban a foglalóval

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 2 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Amikor túl vagy az ingatlankeresésen és megtaláltad a számodra legmegfelelőbb lakást, akkor jönnek a piszkos anyagiak. Nézzük, miről van szó!

Elsőként jön a sorban az adásvételi szerződés aláírásakor fizetendő foglaló, amelynek mértéke általában a vételár 10 százaléka. Egy 40 milliós ingatlan esetében tehát 4 millió forintról van szó  és meggondolandó, hogy az összeget miként juttatod el az eladónak.

Ha módod van akár átutalással, akár készpénz átadásával kifizetni a példánkban szereplő 4 milliós foglalót, akkor mutatjuk, mit érdemes megfontolnod!

Néhány szempont:

Készpénzes fizetés

  • Készpénzes fizetésnél először is ellenőrizned kell, mennyi pénzt tudsz felvenni naponta ATM-ből. A legvalószínűbb az, hogy 4 millió forintot nem tudsz egyszerre kivenni.
  • Ebben az esetben átmenetileg megemelheted a készpénzfelvétel napi limitjét a maximumig, és kiveheted a pénzt több fordulóban. Azonban ennek is van költsége, és minden esetben maradj a saját bankod ATM-jeinél!
  • Valószínűleg drágább verzió, ha bemész a számlavezető bankod fiókjába és a pénztárból veszel fel pénzt. Itt érdemes arra is figyelned, hogy ne készpénzmentes fiókba menj, hanem olyanba, ahol van pénztár. Ebben az esetben viszont egy körben fel tudod venni a pénzt, szemben az ATM-es megoldással, amelynél több lépésben lehet csak összeszedni a pénzt. 
  • Készpénzes fizetés esetén tehát mindenképpen ellenőrizd a bankszámlacsomagodat: így ki tudod számolni, hogy mennyibe került egy nagyobb összegnél a pénzfelvétel. 

Utalás

  • Az utalás talán a legkényelmesebb megoldás, hiszen néhány kattintással a célszemélynél lehet az összeg.
  • Ebben az esetben is ellenőrizd, hogy a számlacsomagodban mennyibe kerül egy-egy utalás. 
  • Itt nagyon figyelj arra, hogy minden adatot helyesen írj be. Segíthet, ha a címzettnek van másodlagos azonosítója, mert így elég tudni a mobiltelefonszámát vagy éppen az e-mail címét.
  • Maximum 10 millió utalásnál jó azt is tudni, hogy maximum 5 másodperc alatt célba ér a foglaló a hét minden egyes napján 24 órában.
  • Lényeges az is, és az utalás mellett szól, hogy eggyel hivatalosabb forma, mint a készpénzes fizetés, hiszen így pontosan látni, ki és mennyi pénzt adott oda a másik félnek.