Ki kapja meg az átutalásom, ha eltévesztem a számlaszámot?

money.hu
Olvasási idő: 5 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Helgának 400 ezer forintot kellett átutalnia. Amikor a pénz elment, másnap riadtan hívta fel az átutalás címzettjét, hogy biztosan az ő számlaszámára küldte-e a pénzt. Helga nem tudta, de mi megmutatjuk neked a bankszámlaszámokba rejtett ellenőrzési lehetőségeket, hogy mindig magabiztosan utalhass. Megtudhatod miből is áll a számlaszám.

A most ismertetett ellenőrzési lehetőségeket az internetbankod természetesen utaláskor minden esetben leellenőrzi, így nem engedi hibás számlaszámra küldeni a pénzt. De utalhatsz papíron is, illetve kaphatsz számlaszámot papíron és te is adhatsz meg fejből másnak, így nem árt, ha tisztában vagy azzal, hogyan lehet ellenőrizni egy bankszámlaszámot. Az itt ismertetett módszer, mely minden magyarországi bankszámlaszámra igaz, csak azt mondja meg, hogy a számlaszám valós-e, de azt nem, hogy tényleg létezik is, továbbá természetesen semmilyen információt nem nyújt a számlatulajdonos személyéről.

Hány számjegy helyesen?

Egy bankszámlaszám akkor szabályos, ha nyolcas tagozódásokra bontható. Ezen belül létezik kétszer nyolc, illetve háromszor nyolc számjegyből álló bankszámlaszám is. Néhány bank (például az OTP, a GRÁNIT Bank, de régebben ilyen volt az egykori Postabank is) kétszer nyolc, az összes többi bank háromszor nyolc számjegyből álló bankszámlaszámot alkalmaz (például 11111111 22222222 33333333). A mintegy 150 szövetkezetből álló takarékszövetkezeti hálózat szintén kétszer 8 számjegyből álló bankszámlaszámokkal dolgozik.

Az átutalásnál kötelező kitölteni mind a három, nyolcas számjegyből álló mezőt, de a beírni kívánt bankszámlaszám csak kétszer nyolc jegyű, akkor a harmadik nyolcas csoportot elegendő csupa nullával feltölteni.

A bankszámlaszámok felépítése

Akár kétszer nyolc, akár háromszor nyolc számjegyből áll egy bankszámlaszám, az első nyolcas csoportnak kitüntetett szerepe van. Annak első három számjegye a bankot azonosítja, az utána következő számjegy pedig a bankfiókot. Egy naprakész nyilvántartásból így nem csak a bankot tudjuk kinyerni a számlaszámból, de még azt is, hogy azon belül melyik fiókban vezetik az adott bankszámlát. Ez a nyilvántartás a Magyar Nemzeti Bank honlapján folyamatosan frissül, az adatbázis hitelesítő tábla néven tölthető le.

Ha nem szeretnél fájlokat letöltögetni és megnyitogatni, akkor a bankszámlaszám első nyolc számjegye alapján az adott számlát vezető bankot és bankfiókot megtudhatod az internetről közvetlenül is: http://www.bankkereso.eu/


Tipp:
 ezen nyilvántartás alapján megtehetjük, hogy ha egy adott számlaszámra befizetendő összeg készpénzben a kezünkben van, akkor az adott bank bármelyik fiókjában pénzügyi tranzakciós illetéktől mentesen tudjuk teljesíteni kötelezettségünket. Nem szükséges konkrétan az adott bankszámlát vezető fiókba menni, az a bank bármelyik fiókjában teljesíthető, akár a hozzánk legközelebbi fiókban is.

A bűvös ellenőrző szám

A fentiek alapján az első nyolc számjegyet ugyan le tudjuk már ellenőrizni, de a második és harmadik nyolcas számjegycsoport még mindig lehet hibás. Ezért elérkeztünk Helga problémájához: hogyan állapíthatjuk meg, hogy egy adott számlaszám szabályos-e?

A megoldás kulcsa egy ellenőrző szám, melyből kettő is el van helyezve egy bankszámlaszámban. Ebből az egyik a fent ismertetett első nyolcas csoport utolsó (tehát nyolcadik) számjegye, míg a második ellenőrző szám a bankszámlaszám legvége, vagyis annak utolsó számjegye, akár kétszer nyolc, akár háromszor nyolc számjegy hosszúságú a bankszámlaszám.

tévesen megadott bankszámlaszám - utalás bankkártyáról

Az első ellenőrző szám a bankszámlaszám első 7 jegyét, a másik ellenőrző szám a bankszámlaszám maradék további részét ellenőrzi, azaz az ellenőrző szám előtti utolsó 7 vagy 15 jegyét, attól függően, hogy a teljes számlaszám kétszer vagy háromszor nyolc számjegyű.

Az ellenőrző szám azt biztosítja, hogy ha elrontunk egy számjegyet a bankszámlaszámban, akkor legalább még egy számot el kelljen rontanunk a bankszámlaszámban, méghozzá az algoritmus szerint szabályosan ahhoz, hogy a számlaszám ismét szabályos legyen! Márpedig ennek valószínűsége igen csekély, így kijelenthető, hogy egy eltévesztett számlaszám szinte biztosan szabálytalan lesz.

Egy bankszámlaszám szabályosságának ellenőrzése

Az ellenőrző számokat úgy képezik, hogy az első 8-as számjegycsoport elemeit balról jobbra haladva megszorozzák 9, 7, 3, 1, 9, 7, 3 számokkal és a szorzatokat összeadják. Az ellenőrző számot a következő 10-zel maradék nélkül osztható összegre történő felkerekítés értéke adja. Ugyanígy járnak el a második nyolcas számjegycsoporttal, illetve ha van, akkor egybevéve a harmadik nyolcas számjegycsoporttal is.

Példa: 49876264-83796278-93836965 bankszámlaszám ellenőrzése

Az első nyolc számjegy ellenőrzése: 9x4, 7x9, 3x8, 1x7, 9x6, 7x2, 3x6 ezek összeadva 216, ennek felkerekítéséhez a következő 10-zel maradék nélkül osztható számhoz (220-hoz) 4 szükséges, az ellenőrző szám tehát 4. Vagyis a bankszámlaszám első nyolcas csoportja szabályos.

A második nyolc számjegyet ugyanígy kell ellenőrizni kétszer nyolc jegyű számlaszám esetén.

Háromszor nyolc jegyű számlaszámnál viszont a második nyolcas csoport végén folytatni kell a 9, 7, 3, 1-gyel való szorzást a harmadik nyolcas csoport végéig, így 15 ilyen szorzatot fogunk összeadni. A fenti példában 9x8, 7x3, 3x7, 1x9, 9x6, 7x2, 3x7, 1x8, 9x9, 7x3, 3x8, 1x3, 9x6, 7x9, 3x6 szorzatait összeadva 484-et kapunk. Ezt a 10-zel maradék nélkül osztható legközelebbi számhoz (490) felkerekítve 6-ot kapunk, ez tehát az ellenőrző szám.

Mivel a fenti példában az utolsó helyiértéken nem 6-os szám áll, ezért a bankszámlaszám nem szabályos. Ha pedig nem szabályos, akkor egészen biztosan valós sem lehet attól függetlenül, hogy az első nyolc jegye hibátlan volt.

Ha érdekelnek a piacon elérhető bankszámlák nézz körül bankszámla-összehasonlító oldalunkon!