Miből fizessük a felújítást?

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 6 perc

Január 1-jétől igényelhető az otthonfelújítási támogatás, amelyet sokan terveznek igénybe venni. Ám az több érintettnek gondot okozhat, hogy a támogatás utólagosan jár. Azaz a felújítási munkálatok költségét és a felhasználandó anyagok árát ki kell fizetni, és a kifizetett számlák alapján utólag lehet benyújtani a támogatási kérelmet.  Milyen lehetőségei vannak azoknak, akiknek nem áll rendelkezésükre a pénz a tervezett felújításra?

Az otthonfelújítási támogatást 2022. december 31-ig lehet igényelni, így még van idő arra, hogy akik felújítást terveznek otthonukban, elvégeztethessék a munkálatokat és benyújthassák az otthonfelújítási támogatás iránti kérelmet. A támogatás jogosultsági feltételeiről ebben a cikkünkben írtunk.

A money.hu szakértői mindig felhívják a figyelmet a megtakarítás fontosságára. Azonban akiknek még nincs meg a teljes összeg a munkálatokra, és kölcsönt vennének fel ehhez, az alábbiakban összegyűjtöttük a lehetőségeket.

Otthonfelújítási kölcsön

Akik szeretnék felújítani otthonukat, és szeretnék igénybe venni az otthonfelújítási támogatást, de nincs annyi pénzük, hogy belevágjanak, február elsejétől államilag támogatott felújítási kölcsön igényelhető.

Az otthonfelújítási kölcsön egy lakóingatlan-felújítási hitelcélra nyújtott jelzálogalapú hitelintézeti kölcsön, mely maximum 6 millió forint összegben, legfeljebb 10 éves futamidőre, 3 százalékos kamattal vehető igénybe. Az otthonfelújítási kölcsön igényléséhez a felújítási támogatás feltételeinek is meg kell felelni. A jogszabályi feltételek mellett a bankok hitelképességi szabályainak is meg kell felelni a kölcsön felvételéhez. Ha a felújítási támogatási kérelem benyújtása után az érintettek megkapják a támogatást, akkor a Magyar Államkincstár egyenesen a banknak utalja a támogatás összegét, melyre nem számítanak fel előtörlesztési díjat.

TIPP:

A bankok otthonfelújítási kölcsöneit összehasonlíthatod egymással felújítási kalkulátorunkban is.

Fontos tudni, hogy az otthonfelújítási kölcsönből megvalósított építési tevékenységekről kiállított számlák kifizetését a kölcsön folyósításától számított egy éven belül a számlák vagy azok másolatának bemutatásával igazolni kell a kölcsönt nyújtó bank felé. Ez akkor jelenthet problémát, ha a munkálatokat nem tudják elvégezni vagy elvégeztetni egy éven belül az érintettek.

A kamattámogatás megszűnik, ha valaki nem mutatja be a számlákat a megadott határidőre, vagy ha a megvalósított építési tevékenységekkel kapcsolatban kiállított számlák közül az utolsó számla kifizetésének napjától, de legkésőbb 2022. december 31-étől számított 150 napon belül a Kincstár nem állít ki részére támogatói okiratot. Illetve, ha megállapított otthonfelújítási támogatás összege nem éri el a kölcsönösszeg 25 százalékát.

Az otthonfelújítási kölcsönről ebben a cikkünkben olvashatsz további részleteket.

Piaci kamatozású kölcsönök

Ha az államilag támogatott otthonfelújítási kölcsönt nem tudjuk igényelni, vagy nem az lenne a legoptimálisabb számunkra (például a támogatás kötelező betörlesztése miatt, vagy az egy éven belüli felújítás elvégzése tűnik rövidnek stb.), akkor más típusú hitelek közül is választhatunk, amelyből finanszírozni tudjuk a munkálatokat. Ezek lehetnek például azok felújítási célú jelzáloghitelek, amelyek nem államilag támogatottak, hanem piaci kamatozásúak. Előnyük, hogy nem kötelező a felújítási támogatást beletörleszteni a hitelbe, és egy évnél hosszabb is lehet a kivitelezési időtartam. Ezek a hitelek is megtalálhatóak a money.hu felújítási hitelkalkulátorában.

Továbbá szabad felhasználású jelzáloghitelt vagy személyi kölcsönt is igényelhetünk. Ezeket gyakorlatilag bármire felhasználhatjuk, így természetesen a felújítást is finanszírozhatjuk belőle. Érdemes hitelszakértő segítséget kérni, tüzetesen átbeszélni a feltételeket, és kiválasztani azt a kölcsönt, amely a legmegfelelőbb lesz számunkra. 

Tudod, mit jelent a szabad felhasználású jelzáloghitel? Elmondjuk neked itt! A money.hu hitelkalkulátorában összehasonlíthatod egymással a szabad felhasználású jelzáloghiteleket.

Manapság egyszerűen és gyorsan lehet személyi kölcsönt igényelni. Ha teljeskörűen benyújtásra kerülnek az igényléshez szükséges dokumentumok, néhány munkanap alatt meg is kaphatjuk a pénzt a banktól.  A személyi kölcsönhöz nem kell ingatlanfedezet, főként a jövedelmet vizsgálják. A választásban segítségünkre lehet a money.hu személyi kölcsön kalkulátora is.

Babaváró hitel, lakástakarék

A Babaváró hitel egy szabadon felhasználható, maximum 10 millió forintos kölcsön, melyet olyan házaspárok igényelhetnek, ahol a feleség még nem töltötte be a 41. életévét. Ehhez nagyon ajánlott azonban, hogy a futamidő első 5 évében szülessen legalább 1 gyermek, mert csak akkor lesz kamatmentes a hitel. Második gyermek születése után elengedi az állam a fennálló tőke 30 százalékát, harmadik gyermek után pedig az egészet. A Babaváró hitelről itt megtudhatod a legfontosabbakat.

Fontos megjegyezni, hogy bár a Babaváró igen, a CSOK és a hozzá kapcsolódó kamatmentes kölcsön nem használható felújítási célra, kivéve falusi CSOK esetén. Azonban a falusi CSOK kapcsán nagyon lényeges, hogy azonos számlák nem számolhatóak el mindkét támogatás, azaz a felújítási támogatás és a falusi CSOK terhére is!

Ellenben ha valakinek az otthonfelújítási támogatás időszakában jár le a lakás-takarékpénztári megtakarítása, és a szerződését felújítási célra kívánja felhasználni, a felújítási munkákról szóló számlákat benyújthatja a lakástakarékpénztár felé is, és beadhatja ugyanazokat az otthonfelújítási támogatás igényléséhez is.