Miből fizessük a felújítást?

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 4 perc

Az Otthonfelújítási támogatást csak 2022. december 31-ig lehetett igényelni. Az Otthonfelújítási támogatás iránti kérelem beadása csak speciális esetekben lehetséges 2023. március 31- ig:

  • egyrészt - sajnálatos esetben - a gyermeküket elvesztők helyzetére vonatkozik, azaz ha a gyermek vagy magzat a támogatási kérelem beadása előtt meghal (vagy halva születik), de a felújítás első számlájának kibocsátásakor vagy a vállalkozói szerződés megkötésekor még életben volt (vagy fennállt a 12. hetet betöltött várandósság),
  • másrészt pedig akkor, ha az otthonfelújítás napkollektor vagy napelemes rendszer telepítésére, cseréjére vonatkozik.

Fontos tudni, hogy az otthonfelújítási kölcsönből megvalósított építési tevékenységekről kiállított számlák kifizetését a kölcsön folyósításától számított egy éven belül a számlák vagy azok másolatának bemutatásával igazolni kell a kölcsönt nyújtó bank felé. Ez akkor jelenthet problémát, ha a munkálatokat nem tudják elvégezni vagy elvégeztetni egy éven belül az érintettek.

A kamattámogatás megszűnik, ha valaki nem mutatja be a számlákat a megadott határidőre, vagy ha a megvalósított építési tevékenységekkel kapcsolatban kiállított számlák közül az utolsó számla kifizetésének napjától, de legkésőbb 2022. december 31-étől számított 150 napon belül a Kincstár nem állít ki részére támogatói okiratot. Illetve, ha megállapított otthonfelújítási támogatás összege nem éri el a kölcsönösszeg 25 százalékát.

Az otthonfelújítási kölcsönről ebben a cikkünkben olvashatsz további részleteket.

Piaci kamatozású kölcsönök

Ha az államilag támogatott otthonfelújítási kölcsönt nem tudjuk igényelni, vagy nem az lenne a legoptimálisabb számunkra (például a támogatás kötelező betörlesztése miatt, vagy az egy éven belüli felújítás elvégzése tűnik rövidnek stb.), akkor más típusú hitelek közül is választhatunk, amelyből finanszírozni tudjuk a munkálatokat. Ezek lehetnek például azok felújítási célú jelzáloghitelek, amelyek nem államilag támogatottak, hanem piaci kamatozásúak. Előnyük, hogy nem kötelező a felújítási támogatást beletörleszteni a hitelbe, és egy évnél hosszabb is lehet a kivitelezési időtartam. Ezek a hitelek is megtalálhatóak a money.hu felújítási hitelkalkulátorában.

Továbbá szabad felhasználású jelzáloghitelt vagy személyi kölcsönt is igényelhetünk. Ezeket gyakorlatilag bármire felhasználhatjuk, így természetesen a felújítást is finanszírozhatjuk belőle. Érdemes hitelszakértő segítséget kérni, tüzetesen átbeszélni a feltételeket, és kiválasztani azt a kölcsönt, amely a legmegfelelőbb lesz számunkra. 

Tudod, mit jelent a szabad felhasználású jelzáloghitel? Elmondjuk neked itt! A money.hu hitelkalkulátorában összehasonlíthatod egymással a szabad felhasználású jelzáloghiteleket.

Manapság egyszerűen és gyorsan lehet személyi kölcsönt igényelni. Ha teljeskörűen benyújtásra kerülnek az igényléshez szükséges dokumentumok, néhány munkanap alatt meg is kaphatjuk a pénzt a banktól.  A személyi kölcsönhöz nem kell ingatlanfedezet, főként a jövedelmet vizsgálják. A választásban segítségünkre lehet a money.hu személyi kölcsön kalkulátora is.

Babaváró hitel, lakástakarék

A Babaváró hitel egy szabadon felhasználható, maximum 10 millió forintos kölcsön, melyet olyan házaspárok igényelhetnek, ahol a feleség még nem töltötte be a 41. életévét. Ehhez nagyon ajánlott azonban, hogy a futamidő első 5 évében szülessen legalább 1 gyermek, mert csak akkor lesz kamatmentes a hitel. Második gyermek születése után elengedi az állam a fennálló tőke 30 százalékát, harmadik gyermek után pedig az egészet. A Babaváró hitelről itt megtudhatod a legfontosabbakat.

Fontos megjegyezni, hogy bár a Babaváró igen, a CSOK és a hozzá kapcsolódó kamatmentes kölcsön nem használható felújítási célra, kivéve falusi CSOK esetén. Azonban a falusi CSOK kapcsán nagyon lényeges, hogy azonos számlák nem számolhatóak el mindkét támogatás, azaz a felújítási támogatás és a falusi CSOK terhére is!

Ellenben ha valakinek az otthonfelújítási támogatás időszakában jár le a lakás-takarékpénztári megtakarítása, és a szerződését felújítási célra kívánja felhasználni, a felújítási munkákról szóló számlákat benyújthatja a lakástakarékpénztár felé is, és beadhatja ugyanazokat az otthonfelújítási támogatás igényléséhez is.