Miből fizessük a felújítást?

money.hu
money.hu
Olvasási idő: 5 perc

Az Otthonfelújítási támogatást csak 2022. december 31-ig lehetett igényelni. Az Otthonfelújítási támogatás iránti kérelem beadása csak speciális esetekben volt lehetséges 2023. március 31- ig:

  • egyrészt - sajnálatos esetben - a gyermeküket elvesztők helyzetére vonatkozik, azaz ha a gyermek vagy magzat a támogatási kérelem beadása előtt meghal (vagy halva születik), de a felújítás első számlájának kibocsátásakor vagy a vállalkozói szerződés megkötésekor még életben volt (vagy fennállt a 12. hetet betöltött várandósság),
  • másrészt pedig akkor, ha az otthonfelújítás napkollektor vagy napelemes rendszer telepítésére, cseréjére vonatkozik.

Az elutasított kérelmezők új esélyt kaptak

Az 2023. április 19-én megjelent kormányrendeletben szereplő, otthonfelújítási támogatással kapcsolatos módosítások azoknak jelenthetnek új esélyt, akiknek a kérelmét már elutasították, az alábbi okokból:

  • Ha az adott család azért nem kapta meg a támogatást, mert az igényléskor még nem laktak az adott ingatlanban legalább 12 hónapja, de a múlt év végén már teljesült ez a feltétel, akkor jogosultak lehetnek az állami pénzre. 
  • Szintén mentőövet nyújthat a változtatás azoknak, akik azért nem kapták meg a támogatást, mert köztartozásuk volt. Amennyiben azóta rendezték, és ezt igazolják, akkor jogosultak lehetnek ők is az igényelt összegre.

Vannak, akik még tavaly év végén benyújtott kérelmük bírálatára várnak

További változás, hogy az otthonfelújítási  támogatásra elektronikusan beadott igénylések elbírálásának határideje egy alkalommal legfeljebb 45 nappal meghosszabbítható. Ennek hátterében az áll, hogy a tavaly év végén lejáró határidő miatt nagyon sokan csak az utolsó napokban nyújtották be a kérelmet, és a támogatások elbírálása sokaknál csúszásban van. 

Az otthonfelújítási kölcsönről ebben a cikkünkben olvashatsz további részleteket.

Piaci kamatozású kölcsönök

Ha az államilag támogatott otthonfelújítási kölcsönt nem tudjuk igényelni, vagy nem az lenne a legoptimálisabb számunkra (például a támogatás kötelező betörlesztése miatt, vagy az egy éven belüli felújítás elvégzése tűnik rövidnek stb.), akkor más típusú hitelek közül is választhatunk, amelyből finanszírozni tudjuk a munkálatokat. Ezek lehetnek például azok felújítási célú jelzáloghitelek, amelyek nem államilag támogatottak, hanem piaci kamatozásúak. Előnyük, hogy nem kötelező a felújítási támogatást beletörleszteni a hitelbe, és egy évnél hosszabb is lehet a kivitelezési időtartam. Ezek a hitelek is megtalálhatóak a money.hu felújítási hitelkalkulátorában.

Továbbá szabad felhasználású jelzáloghitelt vagy személyi kölcsönt is igényelhetünk. Ezeket gyakorlatilag bármire felhasználhatjuk, így természetesen a felújítást is finanszírozhatjuk belőle. Érdemes hitelszakértő segítséget kérni, tüzetesen átbeszélni a feltételeket, és kiválasztani azt a kölcsönt, amely a legmegfelelőbb lesz számunkra. 

Tudod, mit jelent a szabad felhasználású jelzáloghitel? Elmondjuk neked itt! A money.hu hitelkalkulátorában összehasonlíthatod egymással a szabad felhasználású jelzáloghiteleket.

Manapság egyszerűen és gyorsan lehet személyi kölcsönt igényelni. Ha teljeskörűen benyújtásra kerülnek az igényléshez szükséges dokumentumok, néhány munkanap alatt meg is kaphatjuk a pénzt a banktól.  A személyi kölcsönhöz nem kell ingatlanfedezet, főként a jövedelmet vizsgálják. A választásban segítségünkre lehet a money.hu személyi kölcsön kalkulátora is.

Babaváró hitel, lakástakarék

A Babaváró hitel egy szabadon felhasználható, maximum 10 millió forintos kölcsön, melyet olyan házaspárok igényelhetnek, ahol a feleség még nem töltötte be a 41. életévét. Ehhez nagyon ajánlott azonban, hogy a futamidő első 5 évében szülessen legalább 1 gyermek, mert csak akkor lesz kamatmentes a hitel. Második gyermek születése után elengedi az állam a fennálló tőke 30 százalékát, harmadik gyermek után pedig az egészet. A Babaváró hitelről itt megtudhatod a legfontosabbakat.

Fontos megjegyezni, hogy bár a Babaváró igen, a CSOK és a hozzá kapcsolódó kamatmentes kölcsön nem használható felújítási célra, kivéve falusi CSOK esetén. Azonban a falusi CSOK kapcsán nagyon lényeges, hogy azonos számlák nem számolhatóak el mindkét támogatás, azaz a felújítási támogatás és a falusi CSOK terhére is!

Ellenben ha valakinek az otthonfelújítási támogatás időszakában jár le a lakás-takarékpénztári megtakarítása, és a szerződését felújítási célra kívánja felhasználni, a felújítási munkákról szóló számlákat benyújthatja a lakástakarékpénztár felé is, és beadhatja ugyanazokat az otthonfelújítási támogatás igényléséhez is.

chatsimple