Hitelnet.hu a money.hu része lett!
A hitelnet tartalmai mostantól a money.hu-n érhetők el. Még több hasznos információ és segítség vár az oldalainkon!

Újra igénybe vennétek a csokot? Így lehetséges!

Kárdási Adrienn
Kárdási Adrienn
Olvasási idő: 11 perc

A CSOK (családi otthonteremtési kedvezmény) egy vissza nem térítendő támogatás, melyet a jogszabály szerint ugyanazon gyermek után csak egy alkalommal lehet igénybe venni. Ugyanakkor vannak olyan esetek, amikor lehetőség van a CSOK újbóli igénylésére is. Mutatjuk ezeket, és példákkal is szemléltetjük, hogyan használhatjátok ki  legoptimálisabban a támogatást. 

A jelenlegi állami lakástámogatási rendszer egyik legfontosabb eleme a CSOK, hiszen egy  nem visszafizetendő támogatást, azaz “ingyenpénzt” jelent a lakáscélotok megvalósításához. Azonban a támogatási összegek a mai ingatlanárak mellett csak mérsékelten tudnak hozzájárulni a megfelelő otthon megteremtéséhez. Ugyanakkor többféle állami támogatásnak alapfeltétele, hogy CSOK támogatást is igényeljetek. Ide tartozik:

Sokszor tehát nem is csak a vissza nem térítendő támogatás, hanem a csokhoz kapcsolódó kedvezmények kihasználása miatt is érdemes újra igényelni a csokot. Mutatjuk, milyen lehetőségeket enged meg a jogszabály, ha újabb lakáscél esetén új csok igénylésben gondolkodtok! 

Kislány boldogan sikítva ugrik ki egy papírdobozból.

CSOK különbözet igénylése

Ha már felvettétek korábban a csokot, és azóta újabb gyermeketek vagy gyermekeitek születtek, több lehetőségetek is van:

 • újabb lakáscél esetén, például ha nagyobb lakásba költöznétek, igényelhetitek a csokot az újabb gyermek(ek)re, aki(k)re korábban még nem igényeltétek
 • ha van újabb lakáscélotok, és számotokra kedvezőbb, igényelhetitek jelenlegi gyermekszámra járó, de a korábban folyósított, és az újabb igénylésig vissza nem fizetett támogatással csökkentett összeget (különbözetet)
 • dönthettek úgy is, hogy a korábban felvett CSOK támogatást önkéntesen visszafizetitek, akkor az összes gyermekre aktuálisan nektek járó összeget igényelhetitek meg újra, de természetesen csak akkor, ha lakáscélra tudjátok fordítani (a CSOK önkéntes visszafizetéséről lesz még szó a cikk további részében)
 • ha nincs újabb lakáscélotok, akkor az utóbb született gyermekre 400.000 Ft összegű CSOK támogatás jár (utóCSOK), amelyet kizárólag lakáshitel törlesztésére tudtok felhasználni.

Abban az esetben ha nincs új lakáscélotok, és nincs lakáshiteletek sem, akkor hiába születik még gyermeket, az újabb gyermekre tekintettel nem igényelhetitek újra a CSOK támogatást.

CSOK-szocpol különbözet igénylése

A jogszabály szerint ha az igénylő korábban a meglévő vagy vállalt gyermekére CSOK vagy egyéb vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást vagy ezt megelőlegező kölcsönt vett igénybe, akkor a korábban folyósított és az újabb igénylésig vissza nem fizetett támogatással csökkentett támogatási összeg igényelhető

Így tehát a CSOK különbözetet igényelhetitek akkor is, ha korábban lakáscélú állami támogatást, például szocpolt vettetek fel.

A családi otthonteremtési kedvezmény összege úgy is megállapítható ilyenkor, hogy azon gyermek(ek)et, aki(k) után korábban már vettetek igénybe lakáscélú állami támogatást vagy megelőlegező kölcsönt, az aktuális CSOK igényléskor figyelmen kívül hagyjátok.

A korábbi lakáscélú állami támogatások más összegűek voltak, mint a mai CSOK. Ebből adódóan a különbözet újabb lakáscél esetén újabb gyermek nélkül, csak a meglévőekre is igényelhető. Ugyanilyen módon igényelhető a CSOK különbözet akkor is, ha más típusú lakáscélban gondolkodtok, például használt helyett új ingatlanba költöznétek.

Két testvér mellé egy újabb gyermek érkezett a családba. Az egész család rajta van a képen, anyuka tartja az újszülöttet.

Így lehet számolni a CSOK különbözettel

Példákon keresztül szemléltetjük a CSOK különbözet igénylésének lehetőségeit:

 1. Két meglévő gyermekre és új lakásra igényeltetek korábban csokot, most újabb gyermeketek született, egy másik (nagyobb) új lakásba költöznétek, ehhez igényelnétek újra a CSOK támogatást.

Két gyermekre, új lakásra korábban 2,6 milliós támogatást kaptatok. Most 3 gyermekre 10 milliós támogatást igényelhetitek meg, amelyből le kell vonni a 2,6 millió forintot, így 7,4 milliós összegre lehettek jogosultak.

Ebben a példában lehetőségetek lenne arra is, hogy csak az utóbb született gyermeket vegyétek figyelembe az újabb CSOK igénylésnél, de mivel annak összege 600 ezer forint, így azzal nem járnátok a legjobban.

 1. Egy vállalt gyermekre, használt lakásra igényeltétek a csokot korábban. A vállalt gyermek megszületett, és született még egy gyermeketek. Mivel bővült a család, nagyobb lakásba költöznétek, ismét használt lakást vásárolnátok.

Egy gyermekre a korábbi igényléskor 600 ezer forintot kaptatok. 2 gyermekre 1 millió 430 ezer forint járna nektek, melyből a 600 ezer levonásával 830 ezer forintot kaphattok meg. A másik számítási mód szerint, csak az újabb gyermeket figyelembe véve 600 ezer forintot igényelhetnétek, így ebben az esetben is a CSOK különbözettel jártok jobban.

 1. Két gyermekre, használt lakásra vettetek fel korábban csokot. Most úgy döntöttetek, hogy szeretnétek még 2 gyermeket vállalni, és egy nagyobb használt lakást vásárolni.

Két gyermekre 1 millió 430 ezer forintot kaptatok. 4 gyermekre, használt lakás esetén 2 millió 750 ezer forint a támogatás, így 1 millió 320 ezer forint CSOK különbözet járna nektek. Ugyanakkor ha azt a számítási módot választjátok, hogy csak azt a 2 gyermeket veszitek figyelembe a CSOK igénylésnél, akikre még nem kaptatok támogatást, akkor 1 millió 430 ezer forintot kaphattok. Jelen esetben a CSOK különbözet a kevesebb, így a másik számítási módot érdemes választani.

 1. Három gyermekre igényeltétek a csokot korábban, használt lakásra. Most új lakást szeretnétek vásárolni. Újabb gyermeketek nem született azóta.

2,2 millió forint csokot csokot kaptatok használt lakás céljára. Új lakásra 10 millió forint járna a három gyermek után, ezért a korábban kapott támogatást levonva 7,8 millió forintra lesztek jogosultak.

 1. Korábban egy gyermekre kaptatok 450 ezer forintos szocpolt (otthonteremtési támogatást) lakásvásárlásra. Azóta született még egy gyermeketek és továbbköltöznétek egy másik használt ingatlanba.

Két gyermekre, használt ingatlanra a CSOK 1 millió 430 ezer forint. Ennek és a korábban kapott szocpolnak a különbözete, azaz 980 ezer forint támogatás járna nektek. Ha csak arra a gyermekre igénylitek, akire még nem vettetek igénybe támogatást, akkor 600 ezer forintot kaphattok. Így ebben az esetben a CSOK különbözettel jártok jobban.

 1. Két gyermekre vettetek fel CSOK támogatást új lakás vásárlására. Időközben született egy harmadik gyermeketek, de nem szeretnétek a jelenlegi ingatlanból elköltözni.

Újabb lakáscél híján az utóCSOK-ot igényelhetitek, ha van fennálló lakáshiteletek. Az utóCSOK összege 400 ezer forint, amelyet a meglévő lakáshiteletekbe lehet betörleszteni.

Újra igényelhető a CSOK önkéntes visszafizetés után

A CSOK teljes összege újra igényelhető a támogatás önkéntes visszafizetése után. Az önkéntes visszafizetés azt jelenti, hogy a korábban folyósított CSOK vagy más lakáscélú állami támogatást (például szocpol) visszafizetitek az Államkincstárnak. A visszafizetés elindításához fel kell venni a kapcsolatot azzal a hitelintézettel, ahol a támogatást intéztétek. Az önkéntes visszafizetéssel kapcsolatos speciális kérdésekkel a területileg illetékes járási hivatal lakástámogatási osztályát érdemes felkeresni. 

Az önkéntes visszafizetés nem azonos azzal, amikor az igénylőt a járási hivatal, a kormányhivatal, az Államkincstár végleges határozatával vagy bíróság jogerősen visszafizetésre kötelezte. Ebben az esetben ugyanis 5 évig nem igényelhető újra a CSOK. Míg az önkéntes visszafizetés után akár azonnal lehetőség nyílik a CSOK és a hozzá kapcsolódó kamattámogatott hitel igénylésére. 

Adódhat olyan élethelyzet is, hogy a CSOK támogatással érintett ingatlant el kell adnotok még a 10 éves elidegenítési és terhelési tilalom lejárta előtt. Az alábbi cikkünkben azokat a lehetőségeket vettük sorra, amelyekkel elkerülhetitek vagy mérsékelhetitek az eladásból fakadó visszafizetési kötelezettséget:

CSOK után falusi CSOK

Korábban felvett “sima” CSOK  után igényelhető a falusi CSOK is, de csak a következő feltételek mentén:

 • Az ingatlannak preferált kistelepülésen kell lennie.
 • Falusi CSOK felújítási összegének igénylésekor az ugyanezen ingatlan megvásárlására korábban felvett CSOK összegét nem kell levonni. 

Példa: Korábban egy gyermekre igényeltétek a csokot (600 ezer forint), vásároltatok egy házat. Az ingatlan preferált kistelepülésen van. Most szeretnétek igényelni a falusi csokot a házatok korszerűsítésére. 1 gyermekre, korszerűsítésre 300 ezer forint összegű falusi CSOK igényelhető, ezt az összeget kaphatjátok meg.

 • Ha azonban a preferált településen lévő ingatlanra korábban nem vásárlási CSOK, hanem például építési, vagy nem CSOK, hanem szocpol vagy bármely egyéb vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás lett felvéve, akkor annak összegével csökkenteni kell a felújításra, korszerűsítésre adható falusi CSOK összegét.

Példa: Korábban igénybe vettétek a szocpolt lakásépítésre, 2 gyermekre 1,2 millió forintot kaptatok. Most szeretnétek igénybe venni a falusi csokot ugyanezen ingatlan korszerűsítésére, mivel preferált kistelepülésen éltek. Újabb gyermeketek nem született. Két gyermekre, meglévő ingatlan korszerűsítésére 1,3 millió forint falusi CSOK járna. Így a korábban kapott támogatást levonva 100 ezer forint támogatásra lehettek jogosultak.

 • A “sima” CSOK önkéntes visszafizetését követően a falusi CSOK a teljes - gyermekek számától függő - összege igényelhető.

Példa: Korábban felvettétek a csokot két vállalt gyermekre használt lakás vásárlására, 1 millió 430 ezer forint összegben. A gyermekvállalást teljesítettétek. Most szeretnétek falura költözni, és még egy gyermeket vállalni.  A korábban kapott támogatási összeg önkéntes visszafizetése után, a falusi CSOK igényelhető 2 meglévő és 1 vállalt gyermekre. (vásárlás és korszerűsítési célra 10 millió forint összegben).

A falusi CSOK csak egy alkalommal igényelhető, így a különbözet igénylésére a falusi CSOK esetében nincs mód.

Falusi CSOK után után “sima” CSOK

Újabb gyermek(ek)re, újabb lakáscél esetén a “sima” CSOK igényelhető, de csak arra/azokra a gyermek(ek)re, akik után még nem vettetek igénybe támogatást. 

Példa: Korábban 2 gyermekre vettétek fel a falusi csokot vásárlásra+korszerűsítésre, 2,6 millió forint összegben. Most terveztek 3. gyermeket és bővíteni szeretnétek ugyanezt az ingatlant.  Mivel a falusi CSOK csak egy alkalommal vehető fel, így csak normál CSOK keretében gondolkodhattok a bővítési célú támogatásban, de csak azon gyermekre, aki után még nem igényeltetek támogatást. Így egy gyermekre bővítési célra 600 ezer forintra lehettek jogosultak.

Összegzés

Az élet különböző szakaszaiban az otthonteremtési célok is változhatnak. Lehet, hogy a család bővülése miatt mégis egy nagyobb lakásra lenne szükség, vagy éppen a meglévő otthont szeretnétek korszerűsíteni, felújítani. Ezekre a helyzetekre szolgálhat a CSOK újraigénylés, illetve jelenthet segítséget a hozzá kapcsolódó illetékmentesség, ÁFA-visszatérítés vagy kamattámogatott CSOK-hitel (ha azt a korábbi támogatás igénylésekor nem vettétek még fel).

Mivel minden család és minden élethelyzet más, ezért képtelenség lenne felsorolni az összes példát, hogy mikor mivel jártok a legjobban. Mindenképpen célszerű szakemberrel egyeztetni, aki díjmentesen segít a személyre szabott megoldásban, hogy lakáscélotok a lehető leghatékonyabban valósítsátok meg, és ne maradjatok le például egy magasabb támogatási összegről, csak mert nem megfelelően értelmezitek a szabályokat, vagy esetleg nem is ismeritek azokat.