Ha a hitelszerződéstől eltérő időpontban történik a törlesztés, akkor a bank külön díjat számíthat fel. Ez lehet fix összeg vagy az előtörleszteni kívánt összeg néhány százaléka.

2016.03.21. után kötött jelzáloghitel részletes vagy teljes előtörlesztése (végtörlesztés) esetén külön díj nem kerül felszámításra:

- a bank által kötelezően előírt előtörlesztés teljesítése esetén,

- ha az előtörlesztés visszafizetési biztosítékként kötött lakástakarék-pénztári vagy biztosítási szerződés alapján történik,

- kamatperiódus lejárata után a kamat emelkedése esetén díjmentes a végtörlesztés, amennyiben a végtörlesztési igényt a kamatperiódus-forduló előtt legkésőbb 60 nappal jelzed a bank felé, és az összeg legkésőbb a kamatperiódus-forduló napján rendelkezésre áll a törlesztésre megjelölt bankszámlán.

Egyéb esetben a díj mértéke a betörlesztett összeg maximum 1,5%-a, amennyiben az elő/végtörlesztés kamatperiódus-fordulókor történik; és legfeljebb 2%, amennyiben az elő/végtörlesztés nem kamatperiódus-fordulókor történik.

Személyi kölcsön esetében az előtörlesztési díj maximum 1% lehet, amennyiben több, mint 1 év van hátra a futamidőből. Ha 1 évnél kevesebb, akkor a maximum előtörlesztési díj 0,5% lehet. Ezen kívül évente egyszer 200 000 forint előtörlesztett összeg erejéig ingyenes az előtörlesztés.

Szeretnéd tudni jelenleg milyen előtörlesztési díjak vannak a piacon a konkrét ajánlatok esetében? Nézz körül a jelzáloghitelek és a személyi kölcsönök között. A díjakat az ajánlatoknál a rövid leírásban találod.