Előtörlesztés

Amikor az adós az esedékes törlesztőrészleten kívül legalább háromhavi törlesztőrészletet előre kifizet a bank részére, így csökkentve tőketartozását. Nem tévesztendő összeg a végtörlesztéssel (teljes előtörlesztés), amikor az adós a szerződést a fennálló banki követelés egészét egy összegben kifizeti és a szerződést lezárja. A bank előtörlesztési díjat számíthat fel, ami lehet fix összeg vagy az előtörleszteni kívánt összeg néhány százaléka.

2016.03.21. után felvett jelzáloghitel részleges vagy teljes előtörlesztése (végtörlesztése) esetén külön díj nem kerül felszámításra

– a bank által kötelezően előírt előtörlesztés teljesítése esetén,

– ha az előtörlesztés visszafizetési biztosítékként kötött lakástakarék-pénztári vagy biztosítási szerződés alapján történik,

– a kamatperiódus lejárata után a kamat emelkedése esetén, amennyiben a végtörlesztési igényt a kamatperiódus-forduló előtt legkésőbb 60 nappal jelzed a bank felé, és az összeg legkésőbb a kamatperiódus-forduló napján rendelkezésre áll a törlesztésre megjelölt bankszámlán.

A jelzáloghiteleknél a díj mértéke a betörlesztett összeg maximum 1,5%-a, amennyiben az elő/végtörlesztés kamatperiódus-fordulókor történik; és legfeljebb 2%, amennyiben az elő/végtörlesztés nem kamatperiódus-fordulókor történik. A Minősített Fogyasztóbarát lakáshiteleknél 1 százalékban maximált az előtörlesztési díj. 

Fogyasztási hitelnél az előtörlesztési díj mértékét az előtörlesztés időpontja és a hitelszerződés lejártának időpontja határozza meg. 

  • ha ezen kettő között még több mint 1 év van, akkor az előtörlesztett összeg 1 százaléka a díj
  • éven belüli előtörlesztésnél az előtörlesztett összeg 0,5 százaléka a díj
  • évente egyszer maximum 200 000 forintig díjmentes előtörlesztésre van lehetőséged. 

2022. december 31-ig a korábbi hitelmoratóriumban lévő hitelek esetén ugyancsak mód van ingyenes előtörlesztésre. 

chatsimple