Jövedelem alapú adósminősítés jelentése

Annak elemzése, hogy az adós tartozásának visszafizetése milyen kockázatokkal jár. Máshogyan fogalmazva az adós jövőbeli várható fizetési képességének és hajlandóságának vizsgálata. Gondos elemzésen alapul és az ügyfél nemfizetési kockázatáról ad képet. 

A legáltalánosabb adósminősítés az, melynek során a rendszeres havi jövedelmedet vizsgálja a bank. Ehhez a jövedelem igazolása szükséges, mely történhet munkáltatói igazolással, bankszámlakivonatokkal és NAV jövedelem igazolásokkal.

Értelemszerűen minél jobb adósminősítési kategóriába tartozik valaki, annál olcsóbban kaphat hitelt, hiszen a bank kockázata is alacsonyabb.

Az adósminősítés során, a hitel típusától függően, a bank megvizsgálja a hiteligénylő(k) igazolt jövedelmét és egyéb bevételeit, valamint jelzáloghiteleknél a fedezetül felajánlott ingatlant is. 

Emellett az adósminősítés eredményét befolyásolhatja egyéb adat is. Ilyen lehet az adós életkora, bankkapcsolata, ingatlan- vagy egyéb megtakarítása. 

Sok esetben a hiteligénylő egyéb hitelét, hitelszerű kiadásait is átnézik és főként ezek alapján számolják ki, hogy az igénylő hitelképes-e. ennek kapcsán vizsgálhatják a háztartás rendszeres kiadásait is. Ekkor a háztartáson belül a keresők és eltartott személyek száma alapján a pénzintézet megállapítja az adott család havi megélhetési költségét. Ezekhez hozzá kell számítani azokat a kiadásokat is, melyek esetleges hiteltörlesztésből adódnak, illetve azt is meg kell vizsgálni, hogy a felvenni kívánt kölcsön havi törlesztő részlete belefér-e a háztartás költségvetésébe.

A vizsgálat része a Magyar Nemzeti Bank hitelfék szabályai közül a Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató (JTM) számítása. Ez alapján 600 ezer forintos nettó jövedelem alatt az adós által fizetett  törlesztőrészlet összege nem haladhatja meg a nettó jövedelem 50, e feletti jövedelemnél 60 százalékát. 

Adósminősítés esetén a minősítést javíthatja például a felajánlott ingatlanon kívül letétbe helyezett értékpapír, bankgarancia, (adóstárs) készfizető kezessége, egyes biztosítások banki engedményezése. 

chatsimple