Kivitelezési terv jelentése

Az építési tervdokumentáció egy formája, mely a hatályos építésügyi szabályozásnak megfelelő esetekben és módon kerül(het) elkészítésre az erre jogosult (építész, mérnök) szakember által. 

Az engedélyezési tervdokumentációnál általában részletesebb. Tartalmazza a kivitelezés, megvalósítás fázisait, illetve az építési munkálatok elvégzésére vonatkozó előírásokat.

A legtöbb lakóépület megvalósításához legalább részleges kiviteli tervek készítése szükséges, ezek alapján zajlik a kivitelezés.

Statikai tervek

A 300 négyzetméternél kisebb lakóépületek esetén kiviteli terv kell a tartószerkezetekről, ha azok monolit vasbeton elemeket vagy 5,40 m-nél nagyobb kiváltást tartalmaznak. Előre gyártott szerkezetek esetén 6,60 m fesztáv felett, tetőszerkezetről 6,00 m fesztáv felett kell kiviteli terv. Tehát statikai tervek szinte minden esetben kellenek.

Építész kiviteli terve

300 négyzetméternél nagyobb lakóépület esetén kell, de költségvetést mindenképp készíttetni kell a megvalósítás előtt (ezt általában a kivitelező készíti). Ha igényes, jól átgondolt lakóházat szeretnénk, akár kisebb épületre is rendelhetünk kiviteli tervet.

Épületgépész kiviteli terve

A 30 kW-nál nagyobb teljesítményű hőtermelő (pl. kazán) beépítése esetén kell, elektromos kiviteli terv kell 7 kW-nál nagyobb teljesítményű (pl. klíma) berendezés esetén. Általában a fűtési rendszerről, illetve magasabb igényszint esetén az erősáramú és gyengeáramú elektromos hálózatokról is érdemes kiviteli terveket készíttetni. Ezeken a területeken ugyanis nagyon gyors a technika fejlődése, amit a kivitelezők gyakran nem követnek, és „megszokásból” rosszul méretezett, rosszul működő rendszerek készülnek.

A közműszolgáltatók általában megkövetelik kiviteli terv készítését a gázhálózatról és a víz-csatorna hálózatról is. Ez szolgáltatóként változó, az épületgépész tervező pontosan ismeri a helyi követelményeket.

Belsőépítészet, lakberendezés

A kiviteli tervezés időszakában be lehet vonni a tervezésbe belsőépítészt, lakberendezőt. Így még van lehetőség kisebb belső módosításokra, az épület belső működésének átgondolására. Nagyobb, színvonalasabb lakóházak esetén mindenképp kívánatos a belsőépítész, lakberendező közreműködése.

chatsimple