Munkanélküliség elleni biztosítás jelentése

Mindenkivel előfordulhat, hogy egy betegség vagy baleset miatt hosszabb időre keresőképtelenné válik, esetleg munkáját is elveszíti. Ebben a helyzetben sokszor problémát okoz a számlák kifizetése, a család eltartása, a hitelek törlesztése. A munkanélküliség biztosítás ezen problémák kezelésében nyújt segítséget. 

A biztosítás az alábbi kockázatokra vagy azok kombinációjára köthető:

  • Munkanélküliség: Ha a munkaviszony rendes felmondással szűnik meg és az illetékes Munkaügyi Központ munkanélküliként regisztrál téged és álláskeresési járadékban, segélyben részesülsz. 
  • Keresőképtelenség: Váratlan megbetegedés esetén fizet
  • Baleseti maradandó egészségkárosodás: Ha baleset folytán 50 százalékot meghaladó maradandó egészségkárosodást szenvedsz
  • Baleseti halál: baleseti halál esetén a szerződésben szereplő kárösszeg kerül kifizetésre a megjelölt személynek/örökösnek. 

Ha a biztosítást hitelszerződés mellé kötjük, akkor az adós (a biztosított) munkanélkülisége és/vagy munkaképtelensége esetén bizonyos ideig és összegig a biztosító átvállalhatja a törlesztőrészletek fizetését is.

Fontos kitétel, hogy a biztosító kockázatvállalása a szerződés megkötése után  várakozási idővel lép életbe. Ez akár – 3 hónap is lehet. Baleseti halál és a baleseti eredetű maradandó egészségkárosodás esetén nincs várakozási idő.

chatsimple