Szabad felhasználású jelzáloghitel

A bankok szabad felhasználásra nyújtott jelzáloghiteleivel szabadon elkölthető pénzhez juthatsz, amennyiben megfelelő ingatlan fedezetet tudsz felajánlani és megfelelő jövedelemmel rendelkezel.

Az ingatlanfedezet (jelzálog) felajánlásával a bank kockázata csökkenthető, így jóval kedvezőbb kamatozású hitelhez juthatsz, mint fedezet nélkül – mondjuk egy személyi hitel felvételekor. Ráadásul a felvehető összeg is magasabb lehet. 

Sokan ezért is meglévő tartozásaikat szabad felhasználású jelzáloghitel felvételével törlesztik, a hitelkiváltás során azokat összevonják és kedvezőbb kamatot fizetnek kevesebb törlesztőrészlettel. 

Ugyanakkor - miután a hitel célja nem pontosan ismert a bank előtt – a kockázat a normál lakáshitelekhez képest nagyobb – ezt a lakáshiteleknél magasabb kamat ellensúlyozza.

A szabad felhasználású jelzáloghitel igénylése teljesen megegyezik a normál jelzáloghitel igényléssel, azaz szükség lesz értékbecslésre és a szerződés közjegyzői okiratba foglalására. 

Fontos a szabad felhasználású jelzáloghitel felvétele előtt azt mérlegelned, hogy a hiteled célja, valóban megéri-e azt a kockázatot, hogy azért cserébe az ingatlanod, lakásod ajánlod fel. 

chatsimple