Egyre kevesebbet visz el egy jó lakáshitel a fizetésünkből

money.hu
Olvasási idő: 2 perc

A növekvő átlagkeresetek miatt egyre kevesebbet kell költenünk a havi fizetésünkből a lakáskölcsön havi törlesztő részletére.

A lakáshitelezés élénkülése az alacsony kamatok mellett a nettó bérek emelkedésével is magyarázható, illetve az alacsony inflációs környezet is segíti a növekedést. A money.hu legfrissebb elemzése szerint 2014 óta is jelentősen változott a helyzet, ma már a nettó átlagfizetésnek jóval kisebb részét kell egy lakáshitelre költeni.

Lakáshitel változások 2014 és 2018 között

Érdemes megnézni, hogy az elmúlt négy év alatt mennyit javult a helyzet a számok nyelvére lefordítva! Az idén márciusban a lakáshitelek átlagos piaci kamata 4,42 százalék volt, a családi adókedvezmény nélkül számolt nettó átlagbér pedig meghaladta a 220 ezer forintot. Ellenben 2014 márciusában a nettó fizetés még csupán 155 ezer forintot tett ki, a lakáshitelek átlagkamata pedig sokkal magasabb volt, hiszen 7,82 százalékról beszélhettünk. 

„Egy 10 millió forintos, 20 éves futamidejű lakáshitel esetében 2014-ben a törlesztés 81 ezer forint lett volna, azaz a nettó fizetés több mint felét vitte volna el havonta. Idén márciusban a 220 ezer forintos nettó fizetés alig több mint negyedét, egészen pontosan 28 százalékát kellene a törlesztésre fordítani. A havi törlesztő részlet pedig közel 20 ezer forinttal kevesebb” – mondja Trencsán Erika, a money.hu szakértője. 

A túlzott eladósodás ellen is védenek

Ráadásul 2015-ben a túlzott eladósodás megakadályozására bevezették az adósségfék-szabályozást, amit hivatalosan jövedelemarányos törlesztő részlet mutatónak (JTM) nevezünk. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hitel törlesztő részlete egy-egy család esetében nem haladhatja meg a nettó jövedelem felét.

Nagyon sokféle kamatra van példa

Az egyre élesebb verseny miatt érdemes előzetesen alaposan átnézni a különböző banki ajánlatokat, hogy a legkedvezőbb feltételekkel vegyünk fel lakáshitelt. Ráadásul ajánlatos minél hosszabb ideig fix kamatozású lakáshitelt választanunk, mert a törlesztő részlet akkor sem változik, ha a kamatok emelkednek. Ez hosszú távra kiszámíthatóbbá teszi a hitelünket, és a családunk anyagi biztonságát sem veszélyezteti – tette hozzá a money.hu szakembere.

(money.hu elemzés)

chatsimple