Bővülnek az állami támogatások – egyre többen szeretnének lakást venni

money.hu
Olvasási idő: 2 perc

A money.hu májusi kutatása szerint fokozódik a lakásvásárlási szándék, a vevőjelöltek kétharmada államilag támogatott hitelt is igénybe venne.

A megkérdezettek 16 százaléka vásárolna lakóingatlant a következő egy évben, ami növekedést jelent a februári kutatásban szereplő 13 százalékhoz képest – derült ki az ingatlan.com csoporthoz tartozó money.hu reprezentatív, májusi felméréséből. 

Kétharmaduk hitelt szeretne az állami támogatások mellett

A lakásvásárlást tervezők 67 százaléka saját részre, míg 21%-a befektetési céllal venne ingatlant. Az is kiderül a money.hu felméréséből, hogy a megkérdezettek 66 százaléka venne fel lakáshitelt, ami magasabb a februári értéknél, vagyis némileg fokozódott a hitelkereslet, elemezte az adatokat Trencsán Erika, a money.hu vezető pénzügyi szakértője.

A növekedés azzal is magyarázható, hogy rendkívüli módon kibővül a lakásvásárláshoz igénybe vehető állami támogatások köre. Július elsejétől bővül a CSOK, indul a babaváró hitel, a kistelepüléseken pedig elérhető lesz a falusi CSOK. A nagyobb összegű támogatások a nagyvárosban és fővárosban élők számára is érezhető segítséget jelenthetnek.

Érdemes összehasonlítani az ajánlatokat!

A hitelfelvételt tervezők 71 százaléka az igénylés előtt összehasonlítaná a bankok ajánlatait, ami azért is fontos, mert óriási különbségeket tapasztalhatunk. De nézzünk is meg egy példát, hogy lássuk a különbségeket!

Június elején a 20 évre felvett és a teljes futamidő alatt fix kamatozású tízmilliós lakáshitel között a legolcsóbbak teljes hiteldíjmutatója (THM) 5-6 százalékos volt, ami 70 ezer forint alatti törlesztő részletet jelent. 

Ellenben a legdrágább konstrukciónál bőven 8 százalék feletti THM-mel kell számolni, aminek a havi törlesztője több mint 80 ezer forint. Ez pedig 20 év alatt több mint 2,6 millió forintos különbséget jelent, hangsúlyozta Trencsán Erika.

Jól jöhet a szakértő

Ráadásul az állami kamattámogatású hitelek esetében (CSOK, babaváró hitel) az előírt követelmények mellett a pénzintézetek feltételeinek is meg kell felelni, ami bankonként eltérő lehet. Ezért a vevőknek érdemes a money.hu hitelszakértőit megkeresniük.

Megjegyzés: A money.hu megrendelésére az NRC Netpanel által 2019 májusában készített reprezentatív kutatásban 1000 fő 18 évnél idősebb hazai internetezőt kérdeztek meg online kérdőíven keresztül.

(money.hu elemzés)

Infografika: money.hu

chatsimple