Vidéken szakít az ingatlanpiac. A CSOK-kal még nagyobb lakást vehetünk!

money.hu
Olvasási idő: 2 perc

A CSOK bővítése extra négyzetmétereket jelent a vásárlóknak.

Miközben Budapesten megtorpant a kereslet, a vidéki városokban átlagosan 5 százalékkal többen érdeklődtek az eladó ingatlanok iránt július első hetében, mint az előző hónapban. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a vidéki lakáspiacot a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) bővítése kapcsolta nagyobb sebességbe – derül ki az ingatlan.com és a money.hu közös elemzéséből. 

Felpezsdült a vidéki ingatlanpiac

Szinte mindenhol nőtt az érdeklődés július elején. Néhány város kiemelkedik, hiszen Tatabányán 36 %-kal, Dunaújvárosban 30 %-kal, Békéscsabán pedig 21 %-kal többen nézték az ingatlan.com hirdetéseit. Csupán néhány városban, például Nyíregyházán, Szolnokon és Szekszárdon esett vissza az érdeklődés.

Az állami támogatással nagyobb lakást vehetünk

Az elemzés arra is kitért, hogy a különböző városokban az állami támogatás mekkorával nagyobb lakásra elég, ha épp venni szeretnénk egyet. De először tisztázzuk, hogy mennyi is az állami támogatás, amiről beszélünk?

money.hu szakértője hangsúlyozta azt is, hogy bár kétségtelenül kedvező az államilag támogatott lakáshitel, de csak azok vegyék fel, akik hosszú távon is vállalni tudják a törlesztést, amelynek összege egyébként nem változik. Fontos továbbá, hogy a kétgyermekesek számára 10 millió, a háromgyermekeseknek pedig 15 millió forint a hitelösszeg maximuma, akinek ennél nincs szüksége ennyire a költözéshez, az kisebb összeget is igényelhet.

A CSOK keretében  a kétgyermekes családok 10 millió forintos államilag támogatott lakáshitelt és a gyermekekre járó 1,43 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatást vehetnek igénybe. Tehát összesen plusz 11,43 millió forinttal kalkulálhatunk.

Ezek után nézzük meg, hogy ez mire elég a gyakorlatban! A 11,43 millióból például Salgótarjánban 90, Hódmezővásárhelyen 50, Békéscsabán pedig 48 plusz négyzetméter jön ki. De még Budapesten is 16 négyzetméterrel, vagyis egy szobával nagyobb lakáshoz juthatunk az ingatlan.com szerint.

Kedvezményes lakáshitel

Ha már a lakásvásárlásnál tartunk, érdemes megjegyezni, hogy a kétgyermekesek esetén a 10 millió, míg a háromgyermekesek esetén a 15 millió forintos államilag támogatott lakáshitel nagyon kedvező konstrukció, hiszen a kamata fixen maximum évi 3 százalék lehet – hangsúlyozta Trencsán Erika, a money.hu vezető pénzügyi szakértője

(ingatlan.com és money.hu közös elemzés)

Infografika: ingatlan.com

chatsimple