Majdnem háromszoros emelkedés a legbiztonságosabb lakáshiteleknél

money.hu
Olvasási idő: 3 perc
  • Az új lakáshiteleknél 18 százalékos növekedés ment végbe az idén, május végén már 371 milliárd forint felett járt a piac.
  • A legbiztonságosabb, 5-10 évig vagy több mint 10 évig fix kamatozást garantáló új lakáshitelek összege pedig kiugróan, 182 százalékkal, illetve 121 százalékkal nőtt
  • A money.hu előrejelzése szerint az állami lakástámogatási rendszer (csok) júliustól elérhető új elemei miatt újabb lendületet adhat a lakáshitelpiacnak.
     

Továbbra is meredek emelkedőn van a magyar lakáshitelpiac, és az új lakáshiteleknél látható, hogy az igénylők számára kiemelkedően fontos a kiszámíthatóság - derül ki a money.hu hivatalos adatokon és saját adatain alapuló elemzéséből. Az év első öt hónapjában összesen 371,9 milliárd forint értékben kötöttek új lakáshitel-szerződést a bankok, ez 18 százalékos növekedésnek felel meg a 2018 azonos időszakában elért 314,5 milliárd forintos összeghez képest. "A növekedés nem jelent meglepetést, számítottunk arra, hogy a piacon folytatódik a két számjegyű növekedés” - mondta Trencsán Erika, a money.hu vezető pénzügyi szakértője

Kiugró többlet a biztonságos hiteleknél

Nagyon jelentős növekedés ment végbe az év első öt hónapjában a hosszabb távon, több mint 5 évre fix törlesztést garantáló lakáshiteleknél. 

Az 5-10 éves kamatrögzítésű lakáshitelek összege éves szinten 182 százalékkal 227 milliárd forintra, a több mint 10 évig fix törlesztésű lakáshiteleknél 121 százalékos növekedés volt, ezek összege 38,8 milliárd forintra rúgott. Trencsán Erika elmondta, hogy a kockázatos változó kamatozású és a rövid távra, azaz 1-5 évre fixált lakáshitelek összege 81 százalékkal, illetve 35 százalékkal csökkent. 

Eltérés, nem is kevés

A bankok között fokozott verseny van a lakáshitel-igénylőkért, az ajánlataik között pedig jelentősek a különbségek. A money.hu kalkulációi szerint július elején egy 10 milliós, 20 éves futamidejű végig fix törlesztésű lakáshitelek közül a legolcsóbbaknak a havi törlesztése alig több mint 68 ezer forintra jött ki, a legdrágábbaknál azonban a havi kiadás megközelítette a 84 ezer forintot. Mindez azt is jelenti, hogy a drágábbakra közel 4 millió forinttal többet kell visszafizetni a teljes futamidő alatt. 

Trencsán Erika azt mondta: "A példából is látható, hogy érdemes alaposan megnézni a piaci ajánlatokat, mert nagyon komoly eltérések lehetnek”. A szakember szerint az igénylőknek érdemes hitelszakértőkkel konzultálniuk a hitelfelvétel előtt, hogy a számukra legjobb hitelhez jussanak hozzá. A szakértők ráadásul a különböző kedvezményekről is tájékoztatást tudnak adni. 

A CSOK miatt tovább erősödhetnek fix hitelek

money.hu szakértője szerint az év hátralévő részében még inkább eltolódhatnak a fix kamatozású hitelek irányába a lakásvásárlók. Júliustól ugyanis a legalább két gyermekes vagy legalább két gyermeket tervező családok használt lakás vásárláshoz is igénybe vehetik a fix 3 százalékos kamatozású CSOK hitelt. Trencsán Erika elmondta, hogy 2019-ben ez legalább tízezer család hitelfelvételét érintheti.

(money.hu elemzés)